Jump to content
Sign in to follow this  
no4fly1

Problem z dostępem do DS110j

Rate this topic

Recommended Posts

no4fly1

Witam,

Czy ktoś może mi pomóc?

Połączenie z serwerem zostało nagle (podczas normalnej pracy) przerwane.

Urządzenie nie wyłączyło się, non stop mruga kontrolka STATUS (także po restarcie).

Nie można zalogować się do systemu.

Sieć działa poprawnie, urządzenie widać w sieci.

 

update:

po resecie (przyciskiem na panelu tylnym) przestała mrugać kontrolka STATUS

teraz mrugają kontrolki DYSK oraz ZASILANIE (Włącznik)

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ja długo trzymałeś przycisk reset ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Kilka sekund.

aktualnie mruga już tylko dioda od przycisku włączania zasilania

 

Synology Assistant w kocu znalazł urządzenie.

Ale podał komunikat ze nie zainstalowano DSM

Edited by no4fly1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Trzymałeś za długo reset (powyżej 4 sekund) i zresetowałeś serwer do ustawień fabrycznych. Pobierz plik *.pat z DSM i zainstaluj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Tak podejrzewałem jak zapytałeś o czas wciśnięcia przycisku.

 

Czy dane z dysku utracę? 

Jeżeli jest takie ryzyko to jak je teraz zarchiwizować?

 

W instrukcji zapisane jest:

Ponowna instalacja oprogramowaniaserwera Synology NAS Aby ponownie zainstalować oprogramowanie serwera Synology NAS bez utraty danych, można użyć przycisku RESET na tylnym panelu urządzenia. Aby ponownie zainstalować oprogramowanie serwera Synology NAS: 1 Naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET przez około 4 sekundy, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy. 2 W ciągu następnych 10 sekund naciśnij i przytrzymaj przycisk RESET przez około 4 sekundy, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy. 3 Aby skonfigurować serwer Synology NAS, postępuj zgodnie z instrukcjami instalacji opisanymi w Instrukcji szybkiej instalacji dla danego modelu serwera, którą można znaleźć w Centrum pobieraniafirmy Synology. Ważne:Dane zapisane na serwerze Synology NAS nie zostaną usunięte podczas ponownej instalacji. Ze względów bezpieczeństwa stanowczo zaleca się jednak wcześniejsze utworzenie kopii zapasowej tych danych.

Czy ktoś już przeprowadzał taka reinstalacje i zachował dane?

Czy można taki proces rozpocząć i w razie czego się wycofać bez formatu dysku?

Edited by no4fly1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
2 godziny temu, no4fly1 napisał:

Czy ktoś już przeprowadzał taka reinstalacje i zachował dane?

tak, robiłem już taką operację. Dane pozostały nienaruszone.

2 godziny temu, no4fly1 napisał:

Czy można taki proces rozpocząć i w razie czego się wycofać bez formatu dysku?

jak już klikniesz "finish" operacji nie można przerwać ale jeżeli zastosujesz się do wskazówek i zrobisz reinstalację systemu bez ruszania dysków to nic się nie stanie poza instalacją DSM. Następnie konfiguracja od początku i jesteś "good to go" :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

House, dziękuję. 

Jak zawsze można na Ciebie liczyć. 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

jest ok? pacjent żyje ? :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Musiałem wyjść z roboty. 

Dam znać jutro. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Witam,

Niestety wyskakuje komunikat ze wszystkie dane zostaną usunięte.

 

Po wybraniu pliku i wprowadzeniu nowego hasła admin, odnajduje ustawienia sieci i dalej już chce formatować dysk.

Co robić ?

 

Edited by no4fly1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
6 minut temu, no4fly1 napisał:

Co robić ?

Sorry, only registered users can display links :(

Przydałoby się również wyjąć dysk i sprawdzić czy czasem nie zresetowałeś także wolumenu i czy dane zostały.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Robiłem reset dokładnie z tym opisem.

Tylko dalej jest jak napisałem wyżej.

Czy postępować z aktualizacją systemu?

Czy się wstrzymać i wyjąć dysk?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Podepnij dysk pod komputer i sprawdź czy dane zostały. Jak są to zrób kopię zapasową i dalej jw.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Niestety po  umieszczeniu dysku w kieszeni dla dysków zewnętrznych i podpięciu zasilania i komunikacji z laptopem, dysk się kręci ale Windows go nie widzi.

Czy aby w ogóle zobaczyć czy na dysku są dane muszę zainstalować Ubuntu?

Zgodnie z tym opisem 

Sorry, only registered users can display links :(

 

Edited by no4fly1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@no4fly1 - dokładnie tak. Użyj jakiegoś livecd lub zainstaluj w Windows : 

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Niestety nie mój sprzęt, więc nie chciałem przy nim grzebać, aby nie pogorszyć sytuacji.

Dysk poszedł do fachowca do analizy.

 

Do biura dokupiony został DS216j.

Czy warto do niego wkładać SSD 1TB?

Danych na nim nie będzie za wiele (stary HDD miał poj. 250GB)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

SSD można włożyć nie wiem czy jest sens biorąc pod uwagę koszta. W cenie 1TB SSD możesz kupić 2 większe dyski talerzowe, zrobić raid (poniekąd zabezpieczając dane) a i tak na wydajności ssd nie zyskasz bo ograniczony będziesz wydajnością karty sieciowej. Dla 250GB nieopłacalna operacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no4fly1

Dzięki za odpowiedź.

Myślę że pomysłem właściciela nie jest ani szybkość działania, ani ilość miejsca, a raczej spokój o uszkodzenie dysku.

Choć przecież serwera nie używa się jak laptopa żeby obawiać się wstrząsów.

Ale skoro daje on kasę na SSD 1T to rozumiem, że (pomijając opłacalność) nie ma przeciwwskazań?

Zastępczo i tak kupiłem mu WD Red 2TB który pracuje teraz, a docelowo pójdzie do starej kieszeni jako niezależne drugie archiwum.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie, przeciwwskazań nie ma. Obecnie obojętne jest czy wybierzesz nośnik z pamięciami TLC, MLC czy 3D NAND. Tym bardziej do NAS'a gdzie raczej częściej czyta się z niego dane niż zapisuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
neutralny

Szanowni forumowicze

Mam podobny problem jak w temacie, ale z DS212j. Od pewnego czasu nie mogę się dostać do danych na NAS, mimo że urządzenie jest wykrywane w sieci lokalnej (miało ustawiony stały IP). Z pewnością nie używałem jeszcze przycisku RESET, bo NAS działał bezproblemowo kilka lat i nie wiedziałem nawet, że z tyłu jest taki przycisk.

Zainstalowałem Synology Assistant, który znalazł w sieci DS212j, ale wyświetla status "nie skonfigurowano". Jak klikam na konfiguracja, to w drugim kroku pojawia się komunikat: "Podczas tworzenia wolumenu SHR dane na dyskach zostaną usunięte." A więc na razie się wycofałem.

W instrukcji napisano, że można zainstalować system ponownie bez utraty danych:

"Dane zapisane na serwerze Synology NAS nie zostaną usunięte podczas ponownej instalacji. Ze względów bezpieczeństwa stanowczo zaleca się jednak wcześniejsze utworzenie kopii zapasowej tych danych."

Czy zgadzacie się, że powinienem wyjąć jeden dysk, zastosować kieszeń zewnętrzną i za pomocą jakiegoś oprogramowania umożliwiającego zobaczenie pod windowsem struktury linuksowej dysku (ubuntu lub inne) wykonać kopię zapasową na jakimś komputerza, a nastęnie wrócić do procedury opisane w instrukcji jako "Ponowna instalacja oprogramowania serwera Synology NAS" z wykorzystaniem przycisku RESET?

Będę wdzięczny za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@neutralny - 1 dysk czy 2 ? SHR/RAID0/RAID1 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
neutralny

proszę wybaczyć, ale teraz nie kojarzę co oznaczają te terminy, dwa dyski nawzajem się backupujące

a więc chyba RAID1

dwa dyski fizyczne w każdym razie

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

odpal NAS'a bez dysków a następnie zrób reset ustawień przyciskiem z tyłu obudowy (

Sorry, only registered users can display links :(
). Po tej operacji DS uruchomi się ponownie, poczekaj kilka minut i włóż 1 dysk. Sprawdź czy DSM rozpoznał wolumen i umożliwia migrację wraz z instalacją systemu. Jeżeli to nie zadziała to trzeba podpiąć dyski pod PC, zamontować wolumen i zgrać dane na bok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
neutralny

czy przy instalacji systemu mam zaznaczyć "Po instalacji utwórz wolumen Synology Hybrid RAID (SHR)"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie, utworzenie wolumenu nadpisze istniejący. Powinna pojawić się informacja o migracji poprzedniej wersji DSM. Jeżeli na jednym dysku chce instalować od nowa, wsadź drugi dysk (ale osobno). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
neutralny

Czy dysk mam włożyć zanim uruchomię instalację nowej wersji systemu przez Synology Assistant?

tzn. pierwszy dysk

W poradniku napisane było:

1. Przed rozpoczęciem

Zanim zaczniesz, sprawdź czy serwer Synology NAS ma status Gotowy. Możesz uruchomić program Synology Assistant, aby znaleźć swój serwer i sprawdzić, czy pozycja Status ma wartość Gotowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

tak, pierwszy lub drugi w zależności który zostanie wykryty jako wcześniej pracujący z DSM i zawierający dane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
neutralny

U mnie status nie był Gotowy, tylko Nie skonfigurowano.

Wyjąłem dyski, odpaliłem Synology Assistant, ale widzę co on zamierza zrobić:

1. Stosowanie ustawień sieci

2. Formatowanie partycji systemowej

3. Formatowanie partycji danych

...

@house

mimo wszystko zalecasz spróbować?

ponieważ nie włożyłem dysku (jestem zielony), to zatrzymał się na kroku 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Marcin NAS
      By Marcin NAS
      Witajcie.
       
      Mam taki problem.
      Od jakiegoś czasu mam serwer jak w temacie. Serwer jest podłączony do routera za pomocą kabla. Z serwerem pracują dwa komputery - internet poprzez wifi ze wspomnianego routera, i gdy jestem w biurze, korzystam bez problemów, wszystko się synchronizuje. Natomiast wyjeżdżając gdzieś i zabierając laptopa, korzystam z hotspota z telefonu i już nie mogę się połączyć z serwerem, nie mogę się zalogować, wpisuję nazwy użytkownika, a nawet jako admin pokazuje mi, że nie ma takiego. Gdy włączam Qfinderpro widzi serwer ale nie mogę się zalogować i połączyć. Klikając w qfinderpro w konfigurację nie mogę się zalogować jako użytkownik. Albo klikając widoczny serwer w qfinderpro, przenosi mnie do przeglądarki, gdzie w adresie jest IP i wyskakuje, że nie można wyświetlić. W myqnapcloud też nie działa, wyskakuje troubleshoot i nie jest zarejestrowany.
      Informatyk, który mi to konfigurował jest akurat w szpitalu i nie na miejscu będzie mu przeszkadzać.
      Proszę o pomoc
       
      PS. Jeżeli temat już był to przepraszam ale dla mnie serwer i informatyka to czarna magia.
       
      Pozdrawiam
    • nowy57
      By nowy57
      witam 
      pacjent DS918+
      bez problemu moge sie łaczyc z DS FILES (po LAN/quickconnect)
      natomiast nie moge sie poląćzyc wpisując oczywiscie poprawne dane do programu DS PHOTO
      ani po loginie quickconnect ani po adresie LAN  
      prosze o wskazówke 
      problem rozwiazany: nie zainstalowalem PHOTO STATION (myslalem ze to całkiem inny program ) 
    • lycone
      By lycone
      Cześć. Posiadam 2x AP-AC-LR podłączone do routera ASUS. Całą sieć stawiałem ponad rok temu. Wszystko działa bezproblemowo, ale od jakiegoś czasu wyskakuje mi powiadomienie gdy zaloguje się do panelu ustawień za pomocą UniFi Controller, że moje 2x AP-AC-LR są odłączone. Wcześniej wszystko było ok, a same urządzenia są podłączone i jak najbardziej działają. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.