Jump to content
Portal

Dziwne zdarzenia w logach ASUS-a

Recommended Posts

Portal

Witam

Wczoraj przeinstalowałem oprogramowanie na swoim NAS (qnapie) i w logach routera pojawia się non stop takie coś (co kilkanaście sekund):

Apr 18 11:54:22 kernel: br0: port 1(vlan1) neighbor 8000.00:xx:xx:xx:xx:xx lost
Apr 18 11:54:22 kernel: br0: topology change detected, propagating

owy MAC adres odnosi sie do NAS-a

co ono oznacza ? co jest nie tak ? Sprzętowo nic a nic nie zmieniałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Portal

chyba znalazlem rozwiazanie..w opcji Qnapa, w sekcji switch virtualny jest opcja "Włacz protokół drzewa rozszerzonego (STP),aby zapobiec powstawanie pętli mostu." - odznaczenie tej pozycji (dezaktywacja) powoduje ze owe dziwne logi w routerze ustają...ale dlaczego to nie wiem...:)

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

to jest dokładnie to o czym piszesz.

Cytuj

this is the br0 (VLAN loop) issue. ASUS have release an unofficial beta that fix this

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Dest
      By Dest
      Hej.
      Mam problem z uzyskaniem dobrych prędkości przy połączeniu z serwerem.
       
      Infrastruktura wygląda następująco:
       
      Router upc ( działa w trybie brige) 250 – prędkość osiągana na każdym sprzęcie
      Router RT-AC86U 
      Do tego podłączone dwa pc na gigowych Ethernetach
      1 (Z) Zotac  który robi za serwer plików po smb i nfs, stoi na Windowsie 8.1, łączą się do niego: streamer audio, player wideo, 1 PC i dwa laptopy – ale nie jednocześnie
      2 (P) PC windows 10
      3 (L) windows 10 karta gigowa ethernet + wifi  EW-7822ULC USB AC1200 dual-band MU-MIMO wg asusa łączy się na 650
      4 (M) macos wifi wg asusa i w os widzę prędkość 1300
       
      Połączenia wg iperf wyglądają następująco
       
       Z<->P<->L po kablu osiągająw okolicach 888 Mbits/sec – czyli normalnie
       
      Natomiast po wifi są duże różnice – skąd one się biorą? Czy coś powinienem przekonfigurować po stronie routera albo któregoś z systemów operacyjnych? Najbardziej dziwi mnie że transfery miedzy laptopem/laptopami a dwoma PC są różne i do Zotaca jest o połowę wolniej, natomiast po kablu wszędzie są takie same prędkości
       
      M<->Z 180 Mbits/sec
      M<->P 360 Mbits/sec
      L<->Z  120 Mbits/sec
      L<->P  240 Mbits/sec
      L<->M 200 Mbits/sec
    • csm31458
      By csm31458
      czesc
       
      czy ktos z was wie jakie pliki wchodza w sklad logow , ktore wysylane sa do Synology w ramach supportu?
       
      dzieki za odpowiedz
    • cesio
      By cesio
      Witam
      Co to za logi u mnie sieć działa tylko po wifi
      Feb  6 19:53:41 roamast: eth6: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 19:55:11 roamast: eth8: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:15:26 roamast: eth6: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:20:46 roamast: eth8: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:33:16 roamast: eth6: add client [30:07:4d:0e:c0:b7] to monitor list Feb  6 20:34:41 roamast: eth7: add client [30:07:4d:0e:c0:b7] to monitor list Feb  6 21:35:31 roamast: eth7: add client [ec:1f:72:ec:3c:51] to monitor list Feb  6 19:53:41 roamast: eth6: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 19:55:11 roamast: eth8: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:15:26 roamast: eth6: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:20:46 roamast: eth8: add client [dc:85:de:ff:ba:ef] to monitor list Feb  6 20:33:16 roamast: eth6: add client [30:07:4d:0e:c0:b7] to monitor list Feb  6 20:34:41 roamast: eth7: add client [30:07:4d:0e:c0:b7] to monitor list Feb  6 21:35:31 roamast: eth7: add client [ec:1f:72:ec:3c:51] to monitor list Dlaczego tam gdzie jest lista podłączonych klientów jak się wchodzi to od razu nie pokazuje podłączonych osób po wifi tylko ou jakimś czasie samo się odświeża

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.