Skocz do zawartości
fileth

ReadyNas - W ustawieniach dysku nie mogę dodać dostępu sieciowego

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

fileth

Witam

Mam problem z udziałem dysku usb podpiętego do nasa ...

W ustawieniach dysku nie mogę dodać dostępu sieciowego - głównie chodzi mi o smb, żeby zarządzać plikami po sieci.

HTTP i DLNA odpaliło się reszta nie daje rady.

Dysk w NTFS z zawartością kilku katalogów, których też nie widać ... Jedynie widać katalogi utworzone na tym dysku pod gui zarządzającym Netgearem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

modyfikowałeś uprawnienia ntfs przed podpięciem dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
fileth

nie

jest bezpośrednio sformatowaniu i skopiowaniu danych

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jaki model readynas ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
fileth

ReadyNAS 102

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

w wersji 6.1.0 ReadyOS była zmiana uprawnień dla podłączanych dysków USB na rwxrwxrwx root root. Tej wersji oprogramowania używasz ? Poszukaj opcji 'Reset permission" w opcjach zarządzania urządzeniem USB.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
fileth

robiłem reset permission ... uzywam 6.5.0

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

dziwna sprawa - kilka wersji wyżej więc problem powinien zostać rozwiązany. Czasem niepoprawne odmontowanie ntfs w windows może powodować takie problemy. Jeżeli dysk jest czysty, sformatuj go jeszcze raz, wyłącz komputer, odepnij i podłącz do NAS'a. Może to pomoże.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
fileth

no tak tez zrobie tylko troche z migracja danych problem bo od nowa ale zobaczymy czy uradzi myslalem ze to na poziomie uprawnien pod nasem da rade cos ukrecic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

debian który jest pod spodem nie obsługuje nadawania/modyfikacji uprawnień i ACL z NTFS więc nawet z konsoli tego nie ustawisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Cześć.
      Dajcie znać czy tylko u mnie od dobrego tygodnia zarówno na najnowszym sofcie Merlina jak i najnowszym od ASUS-a nie działa narzędzie Download Master
      posiadam: RT-AC68U ale sądzę że w innych może być podobnie.
       
       
    • Picia163e
      Przez Picia163e
      Cześć,

      Kilka dni temu zakupiłem Asusa rt-AC86U. Wgrałem mu razu soft Merlina, skonfigurowałem - wszystko chodziło idealnie.
      Po ponownym uruchomieniu routera, przestał on nadawać w paśmie 5GHz, lampka sieci 5GHz na routerze nie świeci (miałem skonfigurowane dwie sieci, zamiast "smart connect").
      W panelu administracyjnym - wszystko po staremu, z wyjątkiem faktu, że nie wyświetlają się żadne kanały dla sieci 5GHz (Current Control Channel = 0).
      Próbowałem już wszystkiego co przyszło mi do głowy tj: (resetowałem router do ustawień fabrycznych, wgrywałem oryginalny soft od Asusa, wgrywałem poprzednie softy od Merlina, sprawdziłem zakładkę Wireless --> Professional (pole: "enable radio" = Yes), próbowałem również skorzystać ze smartconnect, ale kończy się to tym, że router i tak nadaje tylko w sieci 2.4GHz...
       
      Czy miał ktoś podobne problemy? Może macie jeszcze jakieś pomysły czego powinienem spróbować?
      Będę szalenie wdzięczny za wszystkie sugestie

      Pozdrowienia dla forum!!
       
       

    • Tom.O
      Przez Tom.O
      Włączyłem w Synology DS218+ hibernację HDD po 2h. Niestety urządzenie nie wchodzi w hibernację nawet po dłuższym okresie.
      Mam wyłączone usługi takie jak:
      - Synchronizacja czasu
      - Quick connect
      - Bonjour
      - DDNS
       
      Działają tylko podstawowe pakiety takie jak: Audio, Video, Photo, Download station. (nikt z nich nie korzysta)...
       
      Jak ustawię krótszy czas np. 20min to wtedy zdarza się, że serwer uśpi dyski twarde, ale potem je wybudza.
      W moim poprzednim DS215j nie było takich problemów...
       
      Jeżeli to ma znaczenie to mam konfigurację SSD + HDD ? (Samsung 860EVO + WD Red)

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.