Skocz do zawartości
Tibo

Testowanie RT-N66U programem iperf

Rekomendowane odpowiedzi

Tibo

Cześć, od jakiegoś czasu testuję swojego RT-N66U z różnymi rodzajami oprogramowania alternatywnego, korzystając przy tym z programu iperf v.2.0.8. Do testów wykorzystuję dwa laptopy: jeden podłączony kabelkiem jako serwer, drugi jako klient przez WLAN czasami LAN. Zauważyłem, że przy pomiarze przepustowości UDP, serwer nie może "odpowiedzieć" przesyłając danych szybciej niż ~ 54Mbps. Problemu nie ma przy protokole TCP, występuje tylko przy pomiarze UDP. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale aktualnie zainstalowany na ruterze jest Merlin, na OFW, Tomato czy DD-WRT mam ten sam problem. Zmieniając laptopy rolami problem również występuje, zakładam więc, że to wina jakiś ustawień laptopa (serwera) jednak nie mam pojęcia co mógłbym zmienić aby to poprawić.

Próbowałem znaleźć rozwiązanie mojego problemu w zmianie różnych ustawień oraz posiłkując się informacjami z Internetu, jednak bezskutecznie :( Jest ktoś wstanie pomóc rozwiązać ten problem?

Np. Dla częstotliwości 5GHz o szerokości kanału 40MHz
Klient:

Spoiler
c:\iperf2>iperf -c 192.168.1.10 -i1 -r -u -b150m
------------------------------------------------------------
Server listening on UDP port 5001
Receiving 1470 byte datagrams
UDP buffer size: 64.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.10, UDP port 5001
Sending 1470 byte datagrams, IPG target: 78.40 us (kalman adjust)
UDP buffer size: 64.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[312] local 192.168.1.26 port 61169 connected with 192.168.1.10 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[312]  0.0- 1.0 sec  12.7 MBytes   106 Mbits/sec
[312]  1.0- 2.0 sec  12.7 MBytes   106 Mbits/sec
[312]  2.0- 3.0 sec  13.0 MBytes   109 Mbits/sec
[312]  3.0- 4.0 sec  12.8 MBytes   108 Mbits/sec
[312]  4.0- 5.0 sec  13.0 MBytes   109 Mbits/sec
[312]  5.0- 6.0 sec  12.9 MBytes   108 Mbits/sec
[312]  6.0- 7.0 sec  13.0 MBytes   109 Mbits/sec
[312]  7.0- 8.0 sec  12.4 MBytes   104 Mbits/sec
[312]  8.0- 9.0 sec  12.9 MBytes   108 Mbits/sec
[312]  9.0-10.0 sec  12.8 MBytes   107 Mbits/sec
[312]  0.0-10.0 sec   128 MBytes   108 Mbits/sec
[312] Sent 91512 datagrams
[312] Server Report:
[312]  0.0-10.0 sec   128 MBytes   108 Mbits/sec   0.220 ms   75/91511 (0.082%)
[312] 0.00-10.00 sec  1 datagrams received out-of-order
[324] local 192.168.1.26 port 5001 connected with 192.168.1.10 port 52050
[324]  0.0- 1.0 sec  6.70 MBytes  56.2 Mbits/sec   0.402 ms    0/ 4780 (0%)
[324]  1.0- 2.0 sec  6.41 MBytes  53.7 Mbits/sec   0.335 ms    0/ 4569 (0%)
[324]  2.0- 3.0 sec  6.41 MBytes  53.8 Mbits/sec   0.313 ms    0/ 4572 (0%)
[324]  3.0- 4.0 sec  6.39 MBytes  53.6 Mbits/sec   0.272 ms    0/ 4555 (0%)
[324]  4.0- 5.0 sec  6.41 MBytes  53.7 Mbits/sec   0.235 ms    0/ 4570 (0%)
[324]  5.0- 6.0 sec  6.40 MBytes  53.7 Mbits/sec   0.238 ms    0/ 4568 (0%)
[324]  6.0- 7.0 sec  6.42 MBytes  53.9 Mbits/sec   0.965 ms    0/ 4580 (0%)
[324]  7.0- 8.0 sec  6.43 MBytes  54.0 Mbits/sec   0.682 ms    0/ 4588 (0%)
[324]  8.0- 9.0 sec  6.42 MBytes  53.8 Mbits/sec   0.556 ms    0/ 4579 (0%)
[324]  0.0- 9.9 sec  64.1 MBytes  54.0 Mbits/sec   1.133 ms    0/45706 (0%)
[324] 0.00-9.95 sec  1 datagrams received out-of-order

 

Serwer:

Spoiler
c:\iperf2>iperf -s -i1 -u
------------------------------------------------------------
Server listening on UDP port 5001
Receiving 1470 byte datagrams
UDP buffer size: 8.00 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[204] local 192.168.1.10 port 5001 connected with 192.168.1.26 port 61169
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth        Jitter   Lost/Total Datagrams
[204]  0.0- 1.0 sec  12.7 MBytes   107 Mbits/sec   1.177 ms   30/ 9101 (0.33%)
[204]  1.0- 2.0 sec  12.7 MBytes   106 Mbits/sec   1.031 ms    2/ 9051 (0.022%)
[204]  2.0- 3.0 sec  13.0 MBytes   109 Mbits/sec   1.265 ms    6/ 9262 (0.065%)
[204]  3.0- 4.0 sec  12.8 MBytes   107 Mbits/sec   0.994 ms   16/ 9144 (0.17%)
[204]  4.0- 5.0 sec  13.0 MBytes   109 Mbits/sec   1.228 ms    0/ 9276 (0%)
[204]  5.0- 6.0 sec  12.9 MBytes   108 Mbits/sec   1.084 ms    3/ 9220 (0.033%)
[204]  6.0- 7.0 sec  12.9 MBytes   108 Mbits/sec   1.017 ms    0/ 9214 (0%)
[204]  7.0- 8.0 sec  12.4 MBytes   104 Mbits/sec   0.790 ms    0/ 8880 (0%)
[204]  8.0- 9.0 sec  12.9 MBytes   108 Mbits/sec   1.017 ms   15/ 9184 (0.16%)
[204]  0.0-10.0 sec   128 MBytes   108 Mbits/sec   0.221 ms   75/91511 (0.082%)
[204] 0.00-10.00 sec  1 datagrams received out-of-order
------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.26, UDP port 5001
Sending 1470 byte datagrams, IPG target: 78.40 us (kalman adjust)
UDP buffer size: 8.00 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[248] local 192.168.1.10 port 52050 connected with 192.168.1.26 port 5001
[248]  0.0- 1.0 sec  6.36 MBytes  53.4 Mbits/sec
[248]  1.0- 2.0 sec  6.40 MBytes  53.6 Mbits/sec
[248]  2.0- 3.0 sec  6.40 MBytes  53.7 Mbits/sec
[248]  3.0- 4.0 sec  6.37 MBytes  53.5 Mbits/sec
[248]  4.0- 5.0 sec  6.39 MBytes  53.6 Mbits/sec
[248]  5.0- 6.0 sec  6.40 MBytes  53.6 Mbits/sec
[248]  6.0- 7.0 sec  6.41 MBytes  53.8 Mbits/sec
[248]  7.0- 8.0 sec  6.42 MBytes  53.8 Mbits/sec
[248]  8.0- 9.0 sec  6.42 MBytes  53.8 Mbits/sec
[248]  9.0-10.0 sec  6.51 MBytes  54.6 Mbits/sec
[248]  0.0-10.0 sec  64.1 MBytes  53.7 Mbits/sec
[248] Sent 45707 datagrams
[248] Server Report:
[248]  0.0- 9.9 sec  64.1 MBytes  54.0 Mbits/sec   1.133 ms    0/45706 (0%)
[248] 0.00-9.95 sec  1 datagrams received out-of-order
recvfrom failed: Interrupted function call.

 

Nawiązując jeszcze do prędkości jakie osiągam przy np. WLAN -> LAN, czyli ~ 110Mb/s czy może to być spowodowane kartą sieciową Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3165? Zauważyłem, że maksymalna prędkość zestawienia na karcie to 150Mb/s :/ czy ktoś może polecić inną kartę kompatybilną z laptopem Dell 7559 (prawdopodobnie złącze M.2), która pozwoli osiągnąć lepsze prędkości z routerem RT-N66U?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Dobre, zajumane wyjaśnienie :

Cytuj

W momencie transmisji każda ramka przechodzi przez kilka buforów - bufor aplikacji, bufor protokołu, bufor oprogramowania i buforu interfejsu sprzętowego. W momencie obciążenia stosu wysyłaniem/obieraniem danych o wysokiej prędkości transmisja zacznie wypełniać bufory i dojdzie do blokowania lub utraty danych. iperf używa również strategii związanych z terminowością i sondowaniem, które mogą mieć wpływ na wydajność. Na przykład przy użyciu większego bufora często można uzyskać znacznie lepszą wydajność jednocześnie poświęcając czas opóźnienia.

Więcej info - UDP vs TCP : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

u mnie sytuacja wygląda tak, że ustawiając rozmiar transmisji na 500 MB :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

osiągam ca 176 Mbits. Dodając bufor UDP w rozmiarze 100 MB :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

transmisja wydajnością zbliża się do wydajności TCP osiągając poziom ca 510 Mbits. Pasmo 5 GHz - karta WiFi Dell DW1830 z RT-AC88U. 

Godzinę temu, Tibo napisał:

Nawiązując jeszcze do prędkości jakie osiągam przy np. WLAN -> LAN, czyli ~ 110Mb/s czy może to być spowodowane kartą sieciową Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3165? Zauważyłem, że maksymalna prędkość zestawienia na karcie to 150Mb/s :/ czy ktoś może polecić inną kartę kompatybilną z laptopem Dell 7559 (prawdopodobnie złącze M.2), która pozwoli osiągnąć lepsze prędkości z routerem RT-N66U?

Oczywiście, ac3165 to karta 1x1:1 MIMO - taki podstawowy model nie grzeszący wydajnością - zazwyczaj dodawany do laptopów na sztukę :) Z sensownych zamienników dla NGFF (M.2) masz Intel Dual Band Wireless-AC 8260, Killer Wireless-AC 1535 (obydwie 2x2:2 MIMO AC1300, Killer posiada MU-MIMO) lub DELL DW1830 (3x3:3 MIMO AC1900). I tak w przypadku tych kart ograniczeniem będzie router :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo

Faktycznie, powiększenie bufora UDP  (- w 100M) pozwoliło mi osiągnąć wynik wyższy o około 20Mb/s, czyli  ~135Mb/s, jednak w momencie kiedy klient wysyłał dane z parametrem -t 10, serwer otrzymywał je przez 15s, gdzie przez ostatnie 5sekun packet loss osiągał 95% jednak wciąż w przypadku pomiaru z parametrem tradeoff (-r) upload/download, serwer  wysyła max ~ 54Mb/s.

Zastanawiam się czy jest sens porównywać prędkości po protokole UDP, po krótkim przeglądzie Internetu (w tym kilku Twoich recenzji na tym forum :P ) zauważyłem, że wszyscy testują prędkość po protokole TCP. Jest ku temu jakiś konkretny powód :) ?

 

Co do karty WiFi, to specyfikacja Twojej Dell DW1830 wygląda bardzo fajnie :) jednak z tego co widzę to w moim lapku (Dell 7559) do AC3165 są podłączone jedynie 2 anteny, więc chyba bez sensu było by kupować taką kartę (chyba, że ilość slotów na anteny nie ma znaczenia?), tym bardziej, że RT-N66U oferuje mniejsze prędkości niż RT-AC88U. Jednak zastanawiam się nad Dell Wireless DW1560 / Intel 7265NGW / INTEL 8260NGW? Polecasz którąś z tych? Obstawiam, że skoro są 2x2 to i tak nie osiągnę 450Mb/s?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
59 minut temu, Tibo napisał:

Zastanawiam się czy jest sens porównywać prędkości po protokole UDP

jest jeśli korzystasz z tego protokołu (np openvpn, serwer dns, gry online itp).

59 minut temu, Tibo napisał:

Jest ku temu jakiś konkretny powód :) ?

Zdecydowana większość usług sieciowych to nic innego jak mix UDP/TCP z przewagą tego drugiego.  

59 minut temu, Tibo napisał:

Co do karty WiFi, to specyfikacja Twojej Dell DW1830 wygląda bardzo fajnie :) jednak z tego co widzę to w moim lapku (Dell 7559) do AC3165 są podłączone jedynie 2 anteny, więc chyba bez sensu było by kupować taką kartę (chyba, że ilość slotów na anteny nie ma znaczenia?),

tak, ma i to dość znaczne. Jeśli nie dysponujesz miejscem na dodatkową antenę pozostań przy konfiguracji 2x2:2 MIMO (link 866 MBits).

59 minut temu, Tibo napisał:

Polecasz którąś z tych? 

zdecydowanie DW1560 - następca DW1550 dla złącza M.2. Bardzo udany produkt. Karty Intel nie są złe jednak czasami mają kaprysy w zestawianiu linku, jeśli miałbym wybrać to skłaniałbym się ku  INTEL 8260NGW. 

59 minut temu, Tibo napisał:

obstawiam, że skoro są 2x2 to i tak nie osiągnę 450Mb/s?

dlaczego ? w N'ce dzięki TurboQAM teoretycznie tak, ale zestawionego linku a nie prędkości połączenia :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo
Dnia 10.04.2017 o 21:50, house napisał:

dlaczego ? w N'ce dzięki TurboQAM teoretycznie tak, ale zestawionego linku a nie prędkości połączenia :) 

Myślałem, że wymagane do tego jest MIMO 3:3?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

W takim razie chyba błędnie odczytuję informacje z powyższej strony :)

Karta zamówiona, jednak Intel 8260NGW ze względu na kompatybilność z laptopem, teoretycznie dzisiaj powinna dotrzeć do mnie, ciekawe jak się spisze :)

 

Nawiązując jeszcze do iperfa, z jakiej wersji korzystasz? Bo szczerze mówiąc iperf2 i iperf3 dają mi różne wyniki dla standardowych ustawień? A biorąc pod uwagę UDP to w v.3 packet loss wynosi grubo powyżej 40%, w v.2 mniej, ale jeszcze nie udało mi się pozbyć mojego problemu z wysyłaniem danych z serwera z większą prędkością niż ~ 54Mb/s (TCP nie ma problemu).

Edytowane przez Tibo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
23 godziny temu, Tibo napisał:

Nawiązując jeszcze do iperfa, z jakiej wersji korzystasz?

z jperf 2.0.2

23 godziny temu, Tibo napisał:

Karta zamówiona, jednak Intel 8260NGW ze względu na kompatybilność z laptopem, teoretycznie dzisiaj powinna dotrzeć do mnie, ciekawe jak się spisze :)

też jestem ciekaw, nie zdecydowałem się na ten model i kupiłem Killer'a. Napisz jakieś info jak ten model się sprawuje.

23 godziny temu, Tibo napisał:

Myślałem, że wymagane do tego jest MIMO 3:3?

nie, różnica dotyczy obsługi dodatkowego (trzeciego) łańcucha w transmisji. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo

Pewnie, jak tylko trochę popracuję na karcie to dam znać jak się sprawuje ?

Udało mi się rozwiązać problem „serwera”, to była prawdopodobnie wina systemu operacyjnego (Windows7), prawdopodobnie było coś gdzieś ustawione ale szczerze mówiąc nie wiem co i gdzie. Po instalacji Windowsa10 serwer odpowiada bez zarzutu z większą prędkością niż ~54Mb/s, co widać na poniższych wynikach.

Zauważyłem, że pakiety UDP są gubione w przypadku transferu Serwer -> Klient, ale zakładam, że po prostu klient nie jest w stanie przetworzyć danych przesyłanych z taką prędkością (zważywszy na to iż serwer jest podłączony pod 1GBe, a klient pod WLAN), dobrze myślę?

Klient podłączony poprzez WLAN, Serwer pod LAN

Klient

Spoiler
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Serwer

Spoiler
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Klient jak i Serwer podłączeni pod porty LAN

Klient

Spoiler
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Serwer

Spoiler
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Po zmianie karty widzę, że nowa zestawia się z prędkością 300Mb/s, można zwiększyć tą prędkość w jakiś sposób do 450Mb/s?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
1 godzinę temu, Tibo napisał:

Zauważyłem, że pakiety UDP są gubione w przypadku transferu Serwer -> Klient, ale zakładam, że po prostu klient nie jest w stanie przetworzyć danych przesyłanych z taką prędkością (zważywszy na to iż serwer jest podłączony pod 1GBe, a klient pod WLAN), dobrze myślę?

tak, w tym przypadku angażujesz w transfer dodatkowy interfejs sieciowy.

1 godzinę temu, Tibo napisał:

Po zmianie karty widzę, że nowa zestawia się z prędkością 300Mb/s, można zwiększyć tą prędkość w jakiś sposób do 450Mb/s?

nie, to max tego modelu - 300 Mbps w 2,4 GHz i 866 Mbps w 5 GHz. Z ac88u zestawiała mi się tak :

large.2016-12-28_191128.png.b0617d811baflarge.2016-12-28_191030.png.c6a06f7a0f86

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
gavron7

Wytłumacz mi jedno bo mi się nie chce tego wszystkiego czytać. .. czemu "testujesz" router po stronie LAN a nie wan》LAN?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo
20 minut temu, gavron7 napisał:

Wytłumacz mi jedno bo mi się nie chce tego wszystkiego czytać. .. czemu "testujesz" router po stronie LAN a nie wan》LAN?

Do tej pory starałem się rozwiązać problem odpowiadającego serwera z prędkością ~54Mb/s (UDP) zarówno przy podłączeniu LAN czy też WAN. Problem udało się rozwiązać więc teraz faktycznie zajmę się między innymi WAN -> LAN.

Edytowane przez Tibo
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo

Spotkał się ktoś może z takim problemem, że iperf rozłączał test po kilku sekundach z wiadomością "write failed: software caused connection abort"?

Sprawa dotyczy testowania WLAN -> WAN, przy LAN -> WAN nie ma problemu. Oczywiście zapory powyłączane.

 

W załączniku ping, na którym widać co kilka sekund dość duże skoki, aktualnie mam wgrany OFW ale przyznaję, że coś takiego pierwszy raz mi się zdarzyło, ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?

 

ping.txt

Edytowane przez Tibo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

iperf czy jperf (java) ? windows czy linux ? jeżeli Windows to 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tibo
Dnia 18.04.2017 o 16:22, house napisał:

iperf czy jperf (java) ? windows czy linux ? jeżeli Windows to 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

iperf i Windows, problemem najprawdopodobniej okazała się wieża Hi-Fi, gdyż po jej wyłączeniu ping wrócił do normy i problem z rozłączaniem iperfa również ustał. Nie chciało mi się w to trochę wierzyć ale sprawdziłem raz jeszcze i faktycznie ona sprawiała problemy.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Tedy50
      Przez Tedy50
      Proszę wszystkich o pomoc.
      Posiadam w/w router ale chcę go zmienić na coś nowszego i na dłużej.Posiadam łącze TV kablowej  200/20,ale już podłączono u mnie światłowód UPC i mam wybór opcji TV z internetem 500 MB za fajną cenę.
      Dodam że chciałbym aby to działało u mnie sprawnie na: 1xPC,2 laptopy,2 smartfony i TV.
      ps.
      Myślę o wyborze routera Synology  RT2600ac zachwalanego przez house, plus karty sieciowej Asus USB RT-AC68U
      Dziękuję już teraz za cenne uwagi i pomysły.
       
    • jaros85
      Przez jaros85
      Witam wszystkich.
      Mam ruter Asusa RT-N66U z firmaware merlina 380.68 oraz modem Huawei E3372s-153 HiLink
      Modem jest wykrywany prawidłowo w ruterze problemy zaczynają się gdy chcę ustawić loadbalancing lub failover.
      W pracy loadbalancing cały ruter działa do czasu większego obciążenia łącza np. po uruchomieniu speedtestu po chwili cały ruter się restartuje.
      Ten sam problem występuje gdy ruter przełączy się na łącze zapasowe w trybie failover.
      Wygląda jak by był jakiś timeout który wywołuje restart rutera.
      Robiłem testy z modemem Huawei E3131 (nie HiLink) i tam wszystko działało.
    • Tibo
      Przez Tibo
      Cześć, bawiłem się ostatnio programem Xirrus Wi-Fi Designer i stworzyłem heat mapy dla pokrycia zasięgiem sieci mojego domu, przy użyciu RT-N66U. Otóż okazuje się, że na 18 punktów pomiarowych w przypadku częstotliwości 2,4GHz DD-WRT ma najsilniejszy sygnał w 15 z tych punktów, Tomato nieco mniej, ale OFW oraz Merlin wypadają najsłabiej. Natomiast jeśli chodzi o częstotliwość 5GHz to sytuacja wygląda zupełnie odwrotnie, to OFW i Merlin wypadają znacznie lepiej w przeciwieństwie do DD-WRT czy Tomato. Ktoś ma pomysł czym może być to spowodowane? Podejrzewam, że chodzi o oprogramowanie, ale czym dokładniej? Jakimś sterownikiem? Wersją oprogramowania?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.