Skocz do zawartości
Idanit

Upgrade RAM w Qnap

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Idanit
Dnia 16.08.2016 o 09:21, house napisał:

Mój DS otrzymał 8GB pamięci RAM :) 

Jaki jest wpływ większej ilości pamięci na działanie NAS-a. Nie chodzi mi o teorię, tylko zauważone, wymierne, rezultaty? Udało mi się kupić okazyjnie Qnap TS-251 po 14 dniowym zwrocie... dodatkowa stówka za 4GB wydaje się sensownym wydatkiem, tylko pytanie czy uzasadnionym czy będzie to efekt placebo.

W środku jest jeden zajęty slot (1GB) i jeden wolny. Czy wystarczy dołożyć drugą pamięć i się zsumuję czy obydwie muszą być takie same?

 

 

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
8 godzin temu, Idanit napisał:

Jaki jest wpływ większej ilości pamięci na działanie NAS-a. Nie chodzi mi o teorię, tylko zauważone, wymierne, rezultaty?

brak takowych jeśli używasz wyłącznie usług udostępniania plików. RAM przydaje się np jako write cache dla transmission, kontenerów w dockerze lub innych formach wirtualizacji. 

8 godzin temu, Idanit napisał:

dodatkowa stówka za 4GB wydaje się sensownym wydatkiem, tylko pytanie czy uzasadnionym czy będzie to efekt placebo.

to zależy co będziesz chciał uruchomić na serwerze, jeśli planujesz kilka lub kilkanaście usług, w tym coś dużego jak plex i torrenty, to jak najbardziej tak. RAM'u nigdy za mało... 

8 godzin temu, Idanit napisał:

Czy wystarczy dołożyć drugą pamięć i się zsumuję czy obydwie muszą być takie same?

w Synology by się zsumowało, w niektórych modelach Qnap potrzebne są 2 takie same moduły.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

Rozumiem, że kości to standard i każda SODIMM będzie pasować, podobnie jak w laptopach? W instrukcji ani na stronie nie znalazłem żadnych informacji na ten temat a kupić i nie skorzystać to bez sensu.

Dnia 3.03.2017 o 06:29, house napisał:

to zależy co będziesz chciał uruchomić na serwerze, jeśli planujesz kilka lub kilkanaście usług, w tym coś dużego jak plex i torrenty, to jak najbardziej tak. RAM'u nigdy za mało... 

Transmission będzie chodziło non-stop, podobnie jak Kodi (dysk podpięty do TV przez hdmi), oraz serwer domoticz, to na pewno a pewnie z czasem jeszcze coś przybędzie... poza tymNASF60C29.thumb.png.d4b0f5eadede80a93da7a3098c9f86e8.png

więc już widać, że większa ilość pamięci is a must.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
16 minut temu, Idanit napisał:

Rozumiem, że kości to standard i każda SODIMM będzie pasować, podobnie jak w laptopach?

niestety nie, z tego co wiem KVR-xx Kingstona, czasem ADATA i pojedyncze kości GoodRam. W Qnapie niestety metodą prób i błędów lub szukania w sieci oznaczeń modeli. Bywa tak, że np part nr jednej pamięci działa a inny już nie. Mam znajomego, który przerabiał temat więc podpytam co wsadził do siebie, o ile nie znajdziesz sam wcześniej... 

19 minut temu, Idanit napisał:

Transmission będzie chodziło non-stop

coś mało to transmission Ci ramu zjada :) większy bufor zapisu podniesie i ustabilizuje transfery i odciąży trochę CPU.

20 minut temu, Idanit napisał:

więc już widać, że większa ilość pamięci is a must.

pisałem :) 

Dnia 3.03.2017 o 06:29, house napisał:

RAM'u nigdy za mało...

:D

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit
2 minuty temu, house napisał:

coś mało to transmission Ci ramu zjada

Na razie się bawię, seeduje jedna pozycję tylko, podobnie w download station, ale już to pokazuje o ile lepszy pod tym względem jest transmission. Podejrzanie mało to zajmuje HD Station bo to właśnie na nim uruchomione jest Kodi.

 58bac30968188_NASF60C29(1).thumb.png.ef710dfc4ce2705771cdd8f3d7012f50.png

12 minut temu, house napisał:

niestety nie, z tego co wiem KVR-xx Kingstona, czasem ADATA i pojedyncze kości GoodRam. W Qnapie niestety metodą prób i błędów lub szukania w sieci oznaczeń modeli. Bywa tak, że np part nr jednej pamięci działa a inny już nie. Mam znajomego, który przerabiał temat więc podpytam co wsadził do siebie, o ile nie znajdziesz sam wcześniej... 

to zmartwiłeś mnie trochę, podpytaj proszę a ja swoją drogą poszperam w necie.

 

OT. dziwne jak wciskam alt a żeby wpisać "ą" to zaznacza mi cały tekst, podobnie jak ctrl a... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
39 minut temu, Idanit napisał:

to zmartwiłeś mnie trochę, podpytaj proszę a ja swoją drogą poszperam w necie.

ok, dam znać...

39 minut temu, Idanit napisał:

OT. dziwne jak wciskam alt a żeby wpisać "ą" to zaznacza mi cały tekst, podobnie jak ctrl a... 

w ostatniej aktualizacji skryptu IPS popsuto ckeditor i stąd ten błąd - najnowszy update ma to poprawić :74_japanese_goblin:

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
mickarp

RAM Qnap

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

@mickarp dzięki za tabelkę, traf chciał, że akurat miałem goodrama z linku w jednym z lapków. Już śmiga... do kompa zawsze łatwiej coś dobrać ;-)58bda3611afbf_NASF60C29(2).thumb.png.cc49cbe91182102da6d24eea5a6d7381.png

EDIT:

Powiem tak, różnica jest KOLOSALNA, responsywność, uruchamianie aplikacji to wszystko trwa chwilę, nie mierzyłem czasu ani przed ani po, ale wrażenie jest co najmniej trzykrotnego przyspieszenia.

Faktem jest, że zainstalowany jest jakiś stary dysk (320GB) tak do testów, poznania systemu i oprogramowania i zdaję sobie sprawę, że jest on najsłabszym ogniwem ale... różnica w działaniu 1GB vs 4GB to przepaść!!!

Edytowane przez Idanit
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
20 godzin temu, Idanit napisał:

Powiem tak, różnica jest KOLOSALNA

dołóż jeszcze mały dysk ssd jako cache i będzie jeszcze szybciej :) 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

Po testach będzie RAID1, jak dotychczas na Zyxelu więc raczej brak miejsca ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • ligeza
      Przez ligeza
      Czy może ktoś doradzić jakiś przyzwoity UPS ze stabilizacją napięcia. Trzy lata temu zakupiłem polecany mi tu na forum dx850e, niestety ostatnio coś "zaczął szwankować" przechodząc na baterię i nie usypiając NAS (według logów po godzinie padł razem z Qnapem i kilkoma innymi urządzeniami). Okazało się, że wytrzymuje tylko do 261V po czym przechodzi na baterię. Chcąc zabezpieczyć sprzęt przydało by mi się coś z szerszym zakresem i stabilizacją napięcia. Pobór prądu przez urządzenia podpięte do niego to około 40W. Dobrze by było jakby się dało włożyć jakiś większy akumulator, tak by chociaż 3h na nim podtrzymać prąd.
    • PawelP
      Przez PawelP
      Po przebrnięciu przez kłopoty z firmwarem i dokonaniu (za pomocą Qnap tech Support) upgrade po SSH mogę wreszcie dostać się do swojego QNAPa. Ale tylko logując się do niego po http. Niestety, mapowanie dysków nadal nie działa, ani z poziomu Windows ani z poziomu Qfinder Pro 6.3. Sprawdziłem ustawienia w QNAPie, ale wszystko wydaje się OK. Do tego "stary" komputer, który miał dyski zmapowane dawno temu działa sobie na nich najspokojniej w świecie. Niestety, mój nowy nie może się do nich dostać. Próbowałem też z komputera mojego sąsiada, efekt taki sam, czyli nic. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przedziwnym zachowaniem?

    • rafv
      Przez rafv
      Witam,
       
      Znając upodobanie Seagate do wadliwych firmware w dyskach, raz na jakiś czas sprawdzam sobie dyski tego producenta w sprzęcie, czy nie pojawił się dla nich nowy firmware.
       
      Robiąc to, natrafiłem również na QNAPa TS-419P II, którego zakupiłem z 2 dyskami 3TB Seagate-a.
      Okazało się, że sprzedawca zamontował mi tam dyski z różnych partii z różnymi firmware, jeden z aktualnym i drugi z starszym, wadliwym (z czarnej listy).
      2 dyski 3TB Seagate ST3000DM001-9YN166
      kieszeń 1) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4B (upgrade po wyjęciu do CC4H gdy już pracowały w RAID1)
      kieszeń 2) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4H
      w woluminie RAID 1 (mirror) na QNAP TS-419P II, system plików ext4
       
      Dysk 1) ST3000DM001-9YN166 posiadał firmware CC4B i został pomyślnie zaktualizowany do CC4H (po wyłączeniu systemu i po wyjęciu dysku, podłączeniu do PC i upgrade z płyty bootowalnej) ale po aktualizacji firmware zmieniła się pojemność dysku na 2792,37 GB gdzie pojemność dysku 2) to 2794,52 GB w związku z czym QNAP TS-419P II po zamontowaniu dysku i uruchomieniu wyświetlał mi komunikat "RAID device in degraded mode. Volume failed because the disk size is too small".
      Zanim jednak odczytałem te komunikaty już po zaktualizowaniu firmware dysku zaktualizowałem firmware QNAPa z przed ostatniej wersji 4.0.7 do najnowszej 4.1.0.
      Po tej sytuacji QNAP nadal pracował i system wstawał, usługi działały, tylko logował błędy przedstawione wyżej.
       
      Są to modelowo te same dyski (obecnie mają ten sam firmware) więc powinny mieć tą samą pojemność i wydaje mi się, że po aktualizacji firmware pojemność dysku nie powinna się zmienić.
       
      Dla pewności postanowiłem sprawdzić, jakie wartości będą pokazywały inne programy w innym sprzęcie.
      Zamknąłem system QNAPa, wyjąłem oba dyski i każdy z osobna podpiąłem do PC, nie testowałem jakoś specjalnie tych dysków, spisałem informacje które programy przedstawiły po uruchomieniu i zczytałem SMARTa (wskazania z BIOSu płyty głównej oraz z programów z bootowalnej płyty):
      Wskazywane dane:
      1) BIOS: 2998 GB; HD TUNE: Capacity 762238 MB (744,4 GB (~799,3GB)), Victoria: 5856031999 LBAs 2859390 MB, Size 744 GB; QNAP: 2792,37 GB  (CC4B --> CC4H)
       
      2) BIOS: 3000 GB; HD TUNE: Capacity 764435 MB (746,5 GB (~801,6GB)), Victoria: 5860531055 LBAs 2861587 MB, Size 746 GB; QNAP: 2794,52 GB
       
      Po zamontowaniu dysków w takiej samej kolejności jak były nie mam już w przeglądarce standardowego okienka do zalogowania a informacje:
      "Zainstaluj oprogramowanie firmowe.
      Kliknij "Start", aby pobrać najnowsze oprogramowanie firmowe i zainstalować je automatycznie.
      Podczas instalacji oprogramowania firmowego wszystkie dane z napędu zostaną wyczyszczone."
       
      Próbowałem też z każdym dyskiem podłączonym z osobna w tych samych kieszeniach w jakich były pierwotnie, bez rezultatu, cały czas pozostaje tylko opcja zainstalowania oprogramowania firmowego na nowo z utratą danych.
       
      IP pozostał taki jaki miałem ustawiony.
      Mogę się do niego zalogować po ssh.
       
      Wybrany fragment z polecenia dmesg, dyski są widoczne:
      [   29.594782] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   29.754799] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   29.794814] ata1.00: HPA detected: current 5856031999, native 5856034112 [   29.794839] ata1.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   29.794855] ata1.00: 5856031999 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   29.854821] ata1.00: configured for UDMA/133 [   29.855063] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   29.855384] Check proc_name[sata_mv]. [   29.855687] sd 0:0:0:0: [sda] 5856031999 512-byte logical blocks: (2.99 TB/2.72 TiB) [   29.855711] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks [   29.855877] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off [   29.855895] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   29.855963] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   29.856148] Check proc_name[sata_mv]. [   29.856934] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0 [   29.883067]  sda: unknown partition table [   29.883645] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk [   30.364799] ata2: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   30.404815] ata2.00: HPA detected: current 5860531055, native 5860533168 [   30.404839] ata2.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   30.404855] ata2.00: 5860531055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   30.464820] ata2.00: configured for UDMA/133 [   30.465023] scsi 1:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   30.465319] Check proc_name[sata_mv]. [   30.465612] sd 1:0:0:0: [sdb] 5860531055 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB) [   30.465636] sd 1:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks [   30.465798] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off [   30.465816] sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   30.465883] sd 1:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   30.466023] Check proc_name[sata_mv]. [   30.466773] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0 [   30.492273]  sdb: unknown partition table [   30.492833] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk [   30.814794] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.164792] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.514776] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   31.514836] md: Skipping autodetection of RAID arrays. (raid=autodetect will force) [   31.514904] RAMDISK: gzip image found at block 0 [   32.294450] VFS: Mounted root (ext2 filesystem) on device 1:0. [   32.295054] Freeing init memory: 168K [   32.428225] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver [   32.428298] orion-ehci orion-ehci.0: Marvell Orion EHCI [   32.428355] orion-ehci orion-ehci.0: new USB bus registered, assigned bus number 1 [   32.454805] orion-ehci orion-ehci.0: irq 19, io mem 0xf1050000 [   32.474774] orion-ehci orion-ehci.0: USB 2.0 started, EHCI 1.00 [   32.481474] hub 1-0:1.0: USB hub found [   32.481514] hub 1-0:1.0: 1 port detected [   32.794783] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using orion-ehci [   32.952879] hub 1-1:1.0: USB hub found [   32.953240] hub 1-1:1.0: 4 ports detected [   45.381633] md: linear personality registered for level -1 [   45.391087] md: raid0 personality registered for level 0 [   45.412536] md: raid10 personality registered for level 10 [   45.416493] xor: measuring software checksum speed [   45.464769]    arm4regs  :  1809.200 MB/sec [   45.514768]    8regs     :  1259.200 MB/sec [   45.564767]    32regs    :  1484.400 MB/sec [   45.564781] xor: using function: arm4regs (1809.200 MB/sec) [   45.745008] raid6: int32x1    134 MB/s [   45.914867] raid6: int32x2    190 MB/s [   46.084865] raid6: int32x4    214 MB/s [   46.254921] raid6: int32x8    194 MB/s [   46.254935] raid6: using algorithm int32x4 (214 MB/s) [   46.254948] raid6: using intx1 recovery algorithm [   46.264504] async_tx: api initialized (async) [   46.312580] md: raid6 personality registered for level 6 [   46.312607] md: raid5 personality registered for level 5 [   46.312619] md: raid4 personality registered for level 4 [   46.329441] device-mapper: ioctl: 4.22.1-ioctl (2012-06-01) initialised: dm-devel@redhat.com [   46.397928] MV-CESA:Fallback driver 'hmac(sha1)' could not be loaded! [   46.397959] alg: hash: Failed to load transform for mv-hmac-sha1: -2 [   46.413874] cryptodev: driver 0.9 loaded. Co można zrobić aby uruchomić QNAPa z danymi jakie posiadał ?
      Pracował w RAID1, więc powinien przynajmniej działać z dyskiem, który nie miał aktualizacji firmware a tylko był wyjęty, sprawdzony pod PC i załadowany ponownie.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.