Skocz do zawartości
XGrzesX

Asus AC68U - Samba

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

XGrzesX

Zarówno na oryginalnym sofcie jak i na Merlin mam problem z widocznością dysku (Samba) podłączonego do routera Asus AC58U w Windows 10. Nie wiem od czego to zależy ale często nie widać dysku w otoczeniu sieciowym. Ktoś wie co może być tego przyczyną ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Ustaw w Windows 10 nazwę grupy roboczej i dokładnie taką sama nazwę wpisz w konfiguracji udostępniania plików w merlinie, następnie włącz "Force as Master Browser" & "Set as WINS server". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
XGrzesX

A gdzie w Windows 10 ustawia się nazwę grupy roboczej bo chciałem to zrobić ale nie mogłem znaleźć gdzie to ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@XGrzesX - 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
XGrzesX

Ustawienie nazwy grupy roboczej niestety nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Nazwę grupy ustawiłeś dokładnie na taką samą jak w routerze ? Pozostałe wspomniane opcje włączyłeś ?

2017-03-03_215530.thumb.png.5a1e260b3225f14cb893fd758407ec53.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
XGrzesX

Moja grupa miała już nazwę którą kiedyś ustawiłem i w routerze ustawiłem dokładnie tą samą nazwę.

U siebie mam tylko "Force as Master Browser' ustawione na "Nie". Powinno być na "Tak" ? Co to za funkcja ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
5 minut temu, XGrzesX napisał:

Co to za funkcja ?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

5 minut temu, XGrzesX napisał:

U siebie mam tylko "Force as Master Browser' ustawione na "Nie". Powinno być na "Tak" ?

2x o tym napisałem :/ ustaw tak jak na załączonym wyżej screenie.

to polecenie w cmd.exe pokaże Ci jaki host w sieci pełni rolę master browsera :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
XGrzesX

Poniższe polecenie zwraca błąd:

 

C:\WINDOWS\system32>for /f "delims=\= " %C in ('net view ^| find "\\"') do @echo -Checking %C && @nbtstat -a %C | find "MSBROWSE"
Wystąpił błąd systemu 53.

Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Coś masz nie tak w samym OS, chociaż wcześniej było ok. Nie pozostaje nic innego jak : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
XGrzesX

Może za wcześnie uruchomiłem to polecenie bo robiłem to zaraz po restarcie routera.

Teraz polecenie nie zwróciło błędu:

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

dobrze, ale wróćmy do meritum sprawy - widzisz hosty w otoczeniu sieciowym ? całe dwa ? czy wpisując nazwę \\hostname dostaniesz się tam gdzie chcesz ? zamiast przeglądać otoczenie sieciowe przeciągnij cel (czyli router) do zakładki "Szybki dostęp" i po sprawie, będziesz miał skrót pod ręką...  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Dziq83
      Przez Dziq83
      Cześć Wszystkim,
       
      od kilku lat posiadam router ASUS RT-AC87U i jestem (byłem) z niego bardzo zadowolony.
      Od ponad roku mieszkam w domu i przerzuciłem się z sieci osiedlowej na LTE i tutaj pojawił się problem, podłączyłem modem LTE po USB do routera.
      Internet działa w miarę szybko ale niestety co 3-5 minut rozłącza połączenie WAN, po chwili ponownie się łączy i znowu działa jakiś czas i rozłącza.
      Stwierdziłem, że to wina modelu USB i kilka dni temu kupiłem router Huawei B525 z wbudowanym modemem LTE, podłączyłem go kablem LAN do gniazda WAN w ASUSie.
       
      I tutaj niespodzianka, połączenie WAN dalej jest rozłączane, praktycznie dokładnie tak samo jak wcześniejszej.
      Sprawdzałem połączenie na samym B525 i jest OK nie rozłącza.
       
      Do Asusa wgrałem najnowszy soft, nic to nie zmieniło, wgrałem soft Asuswrt-Merlin to też nie rozwiązało problemu.
      Przywróciłem ustawienia fabryczne, konfigurując urządzenie od zera ale to też nie rozwiązało problemu.
       
      Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że rozłączanie połączenia z netem występuje na dwóch osobnych portach, tj. USB (sprawdzałem oba) oraz WAN.
       
      Prośba o jakieś wskazówki czy też pomoc w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu tego problemu.
       
      Pozdr.
       
    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Asuswrt-merlin is a customized version of Asus's firmware. The goal is to provide bugfixes and minor enhancements to Asus's firmware, with also 
      a few occasional feature additions.  This is done while retaining the look and feel of the original firmware, and also ensuring that the two codebases remain close enough so it will remain possible to keep up with any new features brought by Asus in the original firmware.
      This project's goal is NOT to develop yet another firmware filled with many features that are rarely used by home users - that is already covered by other excellent projects such as Tomato or DD-WRT. This more conservative approach will also help ensuring the highest level of stability possible.  Priority is given to stability over performance, and performance over features.
      Supported devices are:
      RT-N66U RT-AC66U RT-AC56U RT-AC66U_B1 (use the RT-AC68U firmware) RT-AC68U, RT-AC68P, RT-AC68UF (including HW revision C1 and E1) RT-AC86U RT-AC2900 (use the RT-AC86U firmware) RT-AC1900 & RT-AC1900P (use the RT-AC68U firmware) RT-AC3200 RT-AC87U RT-AC88U RT-AC3100 RT-AC5300 RT-AX88U
      http://asuswrt.lostrealm.ca/
    • Lutek
      Przez Lutek
      Dzień dobry,
      Spotkałem się z dziwnym zjawiskiem i to już drugi raz w ciągu 10 dni. Telewizor Samsung UE40ES8000 podłączony przez WiFi. Opcja IP w TV ustawiona na automatyczny, podobnie w routerze włączone DHCP, brak skojarzenia MAC z IP, a mimo to w urządzeniach podłączonych dla routera pokazuje Static, a nie DHCP. Reset routera nic nie pomaga wyłączenie i włączenie TV także nic nie daje i za każdym razem mam to samo. Sytuacja znika dopiero po wyłączeniu opcji "Odblokuj ręczny przydział" i ponownym jej włączeniu. 
      Jak dotąd taka sytuacja zdarzyła się 2x i za każdym razem w przypadku tego TV.
      Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.