Jump to content
skorek76

Pomoc w wyborze routera do 300 zł

Recommended Posts

skorek76

Witam,

 

Jako to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać z wszystkimi :)

 

Zmieniłem internet na dostawcę 100/20 i muszę wymienić swój stary router TP-Link TL-WR841N

Przeglądam forum i już zgłupiałem, ale widzę że wiele zależy co kto potrzebuje więc:

Mieszkanie jest o powierzchniami 50 m2 do routera mam podłączone sprzęty :

*  2 Iphony

*  2 komputery

* TV

* Konsola PS4 

Wszystkie praktycznie będą do 5 m max od routera, po drodze nie ma przeszkód( router będzie stał w przedpokoju) 

Jako że tylko TV i konsola nie obsługuje pasma 5Ghz, szukam routera który będzie działał na 2,4 i 5 Ghz

 

Myślałem o :

* TP-Link Archer C2 ( powinien wystarczyć na moje potrzeby chyba) 

* TP-Link Archer C1200

* TP-Link Archer C5

* Edimax br-6478ac-v2

* ASUS RT-AC1200G+

 

Zależy mi na stabilnej pracy po WI-FI na wszystkich urządzeniach gdyż tylko tak będą się one łączyć.

Moje pytanie, który z tych routerów będzie miał najlepszy zasięg i będzie działał stabilnie.

Czy warto dopłacać do czegoś lepszego niż TP-Link Archer C2? 

Chciałbym żeby ten router był też w miarę przyszłościowy a nie "na styk" Bo może się zdarzyć że będę miał szybszy internet za pół roku i nie chciał bym znowu wymieniać routera.

Dodam że nie zależy mi na zmianie oprogramowania ( tomato itp.) chyba że znacznie zmieni to działanie sprzętu. 

Starałem się znaleźć rozwiązanie na forum, ale nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. 

Już byłem zdecydowany na ASUS RT-AC1200G+ ale opinie o resetach dają do myślenia :/ 

 

Dziękuje i pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
house
6 godzin temu, skorek76 napisał:

Już byłem zdecydowany na ASUS RT-AC1200G+ ale opinie o resetach dają do myślenia https://openitforum.pl/uploads/emoticons/35_thinking.png 

no więc własnie - resety :/ podobno ten problem ima się tego modelu. Jest na forum kilka osób, o których się pojawił. Osobiście używałem rt-ac1200g+ przez około tydzień/dwa i nic niepokojącego nie zauważyłem, więc może to pojedyncze przypadki. Myślę, że warto spróbować. Z wymienionych przez Ciebie modeli wydaje się być najsensowniejszym wyborem. Warto również zainteresować się TP-Link Archer C5, oczywiście mając na uwadze mniejszą liczbę anten (jeśli Ci to nie przeszkadza - dobry wybór). Najlepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie 99zł do budżetu i zakup Asus rt-ac58u. Tak jak pisałeś, dysponowałbyś sporym zapasem mocy na szybsze łącze w przyszłości. 

Share this post


Link to post
skorek76

Nie chce już dokładać bo i tak zwiększyłem budżet :P No właściwie decyzja waha się między tym Asusem a Tp-linkiem :) Na jednego i drugiego jest w razie czego alternatywny soft ?

Dużo słabszy jest ten Tp-link od Asusa ?

Share this post


Link to post
house

sprzętowo nie dużo, za to kwestii zasięgu na pewno (różnica w antenach).

Share this post


Link to post
gabrychu

Trochę nie związane z tematem, ale (prawdopodobnie) będę miał do sprzedania ASUS RT-N18U i Netgear WNDR3700v2 - w dobrej cenie :)

Będę chciał je sprzedać i kupić sobie Asus RT-AC58U.

Share this post


Link to post
skorek76

Mieszkanie nie jest duże wiec oba powinny dać radę :) Zależy mi na niezawodności, podłącze i zapomnę :) 

Share this post


Link to post
gabrychu

Na Asusie podłączone 2 laptopy + 2 telefony i net 250/20 działają bez problemów. Tylko Asus to 2,4Ghz i N. Mieszkanie koło 40m2.

Netgear WNDR3700v2 na oprogramowaniu Gargoyle już nie dawał rady, może z oryginalnym oprogramowaniem było by lepiej ale nie chciało mi się bawić w zamianę oprogramowania.

Share this post


Link to post
skorek76

Ok zaryzykowałem i kupiłem Asusa ASUS RT-AC1200G+ :) 

Sprzęt skonfigurowany  :) 

Moja karta bezprzewodowa

Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8260

I przewodowa

Realtek PCIe GBE Family Controller

Ale mam pewne wątpliwości  :

internet mam 100Mbps( na umowie od ISP)  na speed teście różnie raz 180 Mbps raz 80 Mbps na paśmie 5Ghz ( nie wiem skąd ta rozbieżność ) na 2,4 Ghz pracuje jedynie z 144,4 ( w ustawieniach karty nie mam możliwości ustawienia N( a na pewno go wspiera, nie wiem czemu tak jest )

Po podłączeniu kabla ( dobry kabel kat 5e ok 2m)  od routera w centrum sieci i udostępniania mam jedynie 100Mb/s ( w ustawieniach karty ustawiłem 1Gbps  full Duplex) a mimo to nic się nie zmieniło.

Konsola PS4 jest podpięta kablem do tego routera i przy sprawdzaniu prędkości pobierania pokazuje średnio 140Mbps

Sterowniki najnowsze do obu kart.

Może powinienem ustawić coś w routerze ? Dodam że zrobiłem szybką konfigurację. 

Będę wdzięczny za pomoc :)

Edited by house
za duże grafiki - nie rób screena całego ekranu, ogranicz się jedynie do tego co chcesz pokazać.

Share this post


Link to post
house
6 godzin temu, skorek76 napisał:

na 2,4 Ghz pracuje jedynie z 144,4

ustaw w routerze tryb sieci na auto a szerokość kanału na 40MHz. analogicznie w 5GHz z tym, że szerokość kanału - 80 MHz. W zaawansowanych ustawieniach karty Intela również masz opcje dotyczące szerokości kanału, pokaż jakie... (ostatnie screen - 2 opcje nad trybem bezprzewodowym)

6 godzin temu, skorek76 napisał:

internet mam 100Mbps( na umowie od ISP)  na speed teście różnie raz 180 Mbps raz 80 Mbps na paśmie 5Ghz ( nie wiem skąd ta rozbieżność )

może masz szybsze łącze ? albo jakiś nocny plan ?

Share this post


Link to post
skorek76

Ok, pobawiłem się chwile i ustawiłem jak piszesz i powinno być ok :) Obecnie mam na sztywno pasa 80 i 40 Mhz dla 2,4 i 5 GHz prędkości przedstawiają się jak na screenie poniżej( to chyba dobre wartości dla WiFi 100/20 Mbps ? 

Problem kabla się rozwiązał, okazało się że przewód był uszkodzony, po wymianie pokazuje 1Gbps :)

Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie za TV mam gniazdo w ścianie na Rj45( 1Gbps) chciałbym do niego podpiąć konsole i TV koniecznie na tej szybkości jak to zrobić, dodam że mój ISP przypisuje adres MAC urządzenia( za każdym razem jak zmieniam router muszę wysłać SMSa z nowym adresem MAC nowego sprzętu) wiem że switch by rozwiązał sprawę ( albo inny router) ale nie wiem czy będzie działa jak mogę podać jeden adres MAC do ISP? Jest na to jakiś inne rozwiązanie ? 

Dodam że drugiego kabla nie mogę puścić :) 

Edited by house
speedtest posiada opcję udostępnienia wyniku - użyj jej.

Share this post


Link to post
house

router w ścianę, switch w router, konsola i TV w switch a reszta dalej jak sobie życzysz... na czym polega problem ?

Share this post


Link to post
skorek76

Posiadam router TP linka TL Wr841N trzeba coś w nic zmieniać żeby zadziałał jako switch? Możesz łopatologicznie wyjaśnić jak to poustawiać wszystko zeby działało ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc ?

Share this post


Link to post
house

Należy wgrać alternatywne oprogramowanie, w zależności którą wersję posiadasz : http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/ (plik gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wr841n-v?-squashfs-factory.bin). Ustawić go jako AP (WAN do LAN, wyłączyć NAT) i będziesz miał z niego switch fast ethernet.

7 godzin temu, skorek76 napisał:

Możesz łopatologicznie wyjaśnić jak to poustawiać wszystko zeby działało ?

mam gdzieś WR841N V8, musiałbym go poszukać. Może wtedy jakoś bym Ci pomógł. To nie jest trudne, podlinkowany FW jest w PL. 

 

Share this post


Link to post
skorek76

Mam wersje v11 i wgrane na niego OpenWrt, mogę zrobić to na tym sofcie ? Czy na tym  Gargoyle ? Rozumiem ze z gniazdka  ścianie (drugi koniec jest oczywiście z routera) podpinam kabel do WAN a konsole i TV pod LAN do WR841 ? 

Share this post


Link to post
house
14 minut temu, skorek76 napisał:

Mam wersje v11 i wgrane na niego OpenWrt, mogę zrobić to na tym sofcie ?

jasne - "AccessPoint bez routingu" : http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy

17 minut temu, skorek76 napisał:

Rozumiem ze z gniazdka  ścianie (drugi koniec jest oczywiście z routera) podpinam kabel do WAN a konsole i TV pod LAN do WR841 ?

gniazdko w ścianie --> RT-AC1200G+ --> TP-Link (z powyższą konfiguracją) --> konsola i TV

Share this post


Link to post
skorek76

TP Linka do Wan czy Lan ? Wieczorem będę w domu to sprawdzę czy działa ?

Share this post


Link to post
house

gniazdko w ścianie --> WAN w RT-AC1200G+ LAN1 --> LAN1 TP-Link LAN 2/3 --> konsola i TV. Kluczowe jest przestawienie TP-Linka w tryb AP bez NAT.

Share this post


Link to post
skorek76

Ok zadziałało ale jest jeden szkopuł :P Gniazdo w TP-Linku jest 100Mb/s a mi zależy na 1Gb :) Więc muszę kupić switch, teraz pytanie jaki ?

You do not have the required permissions to view the link content.

Ma to jakieś znaczenia jaki wybiorę ? Oba mają 1Gb/s, znajdę coś tańszego w tej cenie ? Takim switchem nie trzeba zarządzać, po prostu podpinam go do Asusa i do niego TV i konsola ? Dziękuje :) 

Share this post


Link to post
house
2 godziny temu, skorek76 napisał:

Ok zadziałało ale jest jeden szkopuł https://openitforum.pl/uploads/emoticons/default_my_tongue.png Gniazdo w TP-Linku jest 100Mb/s a mi zależy na 1Gb

pisałem o tym :

7 godzin temu, house napisał:

i będziesz miał z niego switch fast ethernet

:D

2 godziny temu, skorek76 napisał:

Ma to jakieś znaczenia jaki wybiorę ? Oba mają 1Gb/s, znajdę coś tańszego w tej cenie ?

nie ma znaczenia, kup ten który ma najdłuższą gwarancję. Nowego, markowego i tańszego nie znajdziesz.

2 godziny temu, skorek76 napisał:

Takim switchem nie trzeba zarządzać, po prostu podpinam go do Asusa i do niego TV i konsola ?

Dokładnie tak.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Tokepit
      By Tokepit
      Witam,
       
      Mam pytanie do Was bo mam nadzieję, że znacie się lepiej niż ja ::)
       
      Otóż mam kilka urządzeń sieciowych w domu, które co prawda działają ale nie wiem czy ich ustawienia są najbardziej optymalne.
       
      Ale do rzeczy.  Internet po kablu dostarczany jest do routera Asus RT-AC750, do niego zaś po kablu podłączony jest jeden z nadajników systemu mesh - Tenda Nova MW3 oraz również po kablu nadajnik do przesłania internetu z domu do budynków gospodarskich - NanoStation 5AC loco.
       
      Pytanie 1 - czy mam włączyć sieć bezprzewodową również w Asusie czy zostawić rozsyłanie bezprzewodowe tylko urządzeniom Tenda? Teraz mam w Asusie wyłączone "rozsiewanie" internetu po Wi-Fi - tylko Tenda.
       
      Pytanie 2 - ustawienia adresów IP - Router Asus przydziela adresy z puli 192.168.2, zaś Tenda z puli - 192.168.5. Oznacza to, że z urządzeń podłączonych do Tendy (bezprzewodowo) nie widzę urządzeń podłączanych do sieci w tym drugim budynku gospodarskim, gdzie poprzez NanoStation urządzenia mają również adresy z zakresu 192.168.2. Czy powinienem ujednolicić zakres adresów IP i ustawić jeden z zakresów zarówno dla Asusa jak i dla Tendy?
       
      Wiem, że speców mogą śmieszyć te pytania ale ja nie jestem expertem od urządzeń sieciowych, zatem proszę Was o pomoc :)
       
      Pozdrawiam
       
       
       
       
    • dagro
      By dagro
      Witam
      Mogę kupić używanego R6800 za ok. 300zł. Pochodzi z Amazona. 
      Moje pytanie brzmi czy warto? Czy mam na coś uważać? Również z Amazona trafiają się R7000 i R7000P za ok. 400-450zł.
      Czy lepiej kupić nowego Asusa RT AC58U?
      Potrzebuję dobre radio 2,4GHz (2 telewizory), na 5GHz-jeden laptop i trzy telefony. Po "kablu" mam 3 komputery.
      Zastosowanie podstawowe, alternatywny soft niekoniecznie, ale wsparcie producenta i aktualizacje mile widziane.
      Internet mam z osiedlowej kablówki 120 Mb/s.
    • gozdek
      By gozdek
      Cześć,
       
      uruchomiłem taki oto skrypt na serwerze:
      #!/bin/bash 
      cd /volume1/test
      mv * /volume1/cel/
       
      miało to przenieść wszystkie pliki z test do cel, ale chyba zrobiło coś innego...
       
      efekt jest taki że serwer zaczął twierdzić iż nie ma żadnych serwerów współdzielonych.
      Zrestartowałem go i nie wstaje, tzn nie mogę się na niego zalogować (to serwer zdalny).
       
      Da się to jakoś odkręcić?
       
      pozdr,
      gozdek
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.