Skocz do zawartości

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

kwi4tek

Witajcie

Na wstępie powiem że przygodę z serwerem NAS zacząłem niedawno. W zeszłym tygodniu zakupiłem DS-216+, następnie zachęcony pozytywnymi opiniami o WD Red i negatywnymi przeżyciami z jakimś starym dyskiem włożonym na próbę w serwer zdecydowałem się na WD Red 3tb biorąc za priorytet niezawodność i kulturę pracy. Niestety troszkę się rozczarowałem, ponieważ oczekiwałem bezgłośnego dysku, a otrzymałem non stop "grzechocący" produkt, szczególnie przy indeksowaniu plików w Synology itp. Pytanie do Was, bo pewnie wielu ma serię Red, czy taka kultura pracy to norma? Serwer stojący ode mnie 4 metry jest prawie cały czas słyszalny gdy tylko zapisuje lub odczytuje pliki. Może otrzymałem jakiś wadliwy produkt?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

trudno powiedzieć nie słysząc tego "grzechotania". Mam 2x WD RED i nie zauważyłem aby były jakoś szczególnie głośne. Oczywiście słychać je, ale nie jest to coś co może przeszkadzać. Z  RED'ami jest tak, że zazwyczaj psują się na początku użytkowania, a jeśli nie to działają latami. Obserwuj parametry s.m.a.r.t. dysku i zgłoś go na RMA jeśli coś wyskoczy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kwi4tek

Może nie jest to taki hałas jak w starym dysku, ale jednak słyszalna jest ta głowica. A tak z ciekawości, swoje NAS'y trzymacie gdzieś na wierzchu czy może w oddzielnym pomieszczeniu/gdzieś w szafce? Na razie zgłosiłem problem mailowo do koputronika, zobaczymy jaka będzie reakcja. To indeksowanie/konwertowanie plików w Synology lepiej pozostawić czy może wyłączyć?

Edytowane przez kwi4tek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
14 minut temu, kwi4tek napisał:

To indeksowanie/konwertowanie plików w Synology lepiej pozostawić czy może wyłączyć?

indeks i konwersja robi się raz po wgraniu zawartości, więc warto zostawić bo i tak na nowym dysku włączy się od nowa. Czas tego procesu zależy od tego jak dużo i jakiego typu dane wgrałeś. Jeśli to zdjęcia i to liczone w GB to trochę potrwa. Głośniejszy dysk podczas tej operacji to normalna sprawa. Tak ma być. Poczekaj aż skończy i sprawdź "akustykę" ponownie :) 

Na przyszłość używaj uploader'a dla zdjęć dostępnego na stronie Synology. Ograniczy to użycie CPU i HDD. 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kwi4tek

Dziękuję za radę :) W takim razie zostawię na razie to włączone. Przyznam szczerze, że celowałem w rozwiązanie ze zmapowaniem folderu ze zdjęciami i synchronizacją ich za pomocą FreeFileSync z komputerem, to dla mnie wygodniejsze rozwiązanie bo mogę całkowicie zapomnieć o przenoszeniu czegokolwiek :)

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Eleonor
      Przez Eleonor
      Tak testuję ten router i jak na razie szału nie ma .... najnowsze firmware i tak :
       
      1.Rano nie miałem internetu ani po WiFi ani po kablu -- wchodzę do routera i widzę czerwony wykrzyknik i coś takiego :
        ograniczony dostęp czy coś w tym stylu .... robię uruchom ponownie i już jest net (miałem tak z 2 razy podczad całego dnia)
      2.Dałem diody LED na wyłączone - powinna tylko jedna świecić .... po jakimś czasie świeci od 2.4 GHz ...
      3.Jakoś długo mi się uruchamia .. z 2 minuty ..
      4.Media Serwer ... hmm bida....
      5.Smart Connect .. mam na auto i tu klimatyzacja którą mam Samsunga nie dostaje netu , drukarka HP także .... na tomato mam 2.4GHz ,mode Auto ,kanał 6 ,40Mhz ,lower ,AES
      6.Dlaczego pakiety widoczne w menu routera nie instalują się ?
      7.Przekierowanie portów 9091 i 51413 dla transmission zrobiłem ,niby działa lecz gdy wejdę w transmission web w ustawienia w zakładkę port gdzie jest 51414 to niżej jest że zamknięty a było open.
       
      Jak na razie tylko tyle teraz wróciłem do R7000 z tomato -- Synology jutro podepnę znowu
    • Eleonor
      Przez Eleonor
      Cześć - mój pierwszy post - pozdrawiam Wszystkich
      Zastanawiam się mocno nad tym routerem i szukam info jak zainstalować dodatki typu transmission , mc itp...
      Dodatkowo interesowały by mnie takie rzeczy jak adblock czyli blokowanie reklam - mam to w R7000 z tomato i działa super
      działaja listy tego typu np:
       

      Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.  
      czy na tym Synology jest to możliwe ?
       
      house wspomógłbyś jakimś tutorialem lub napisał co i jak ?
      pozdrawiam
    • Eleonor
      Przez Eleonor
      Mam jeszcze jedno marzenie z tym routerem :  adblock .... czy jest szansa by tak to działało jak w tomato lub we. coś innego ?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.