Skocz do zawartości
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Shark
      Przez Shark
      Witam Wszystkich,
      jestem tu zupełnie nowy, zapewne jak wszyscy w tym wątku jestem posiadaczem RT-AC1200G+ 
      Mam go już jakiś czas ale nigdy wcześniej nie zagłębiałem się w to jaki jest stan i wydajność mojej sieci domowej. 
      internetowy pakiet jaki posiadam to 100/10Mb, testy na szybkości nie dają powtarzalnych wyników mam 65Mb, 75Mb i nawet 93Mb na 5Ghz, podobnie sytuacja wygląda na 2.4Ghz. Wyniki są różne w zależności od strony na której dokonuje testów. 
      Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, ruter od laptopa mam oddalony w linii prostej jakieś 7m, problemem na pewno są ściany o grubości 17cm wykonane z betonu.
      Wersja oprogramowania: 3.0.0.4.382_50624
      Ustawienia rutera:

       

       
       
      Co mnie martwi w działaniu mojej sieci:
      1. Siła sygnały 5Ghz - -66dBm, 2.4Ghz - -50dBm (w załączeniu SS z inSSIDer)
      Czy to są normalne wartości w takich warunkach ? Mi się wydaje że na odległości 7m mogło by być lepiej z siłą sygnału. 

       

       
      2. Prędkość testowana na stronach która nie jest w ogóle stabilna i powtarzalna. Co może powodować to, że nie ma tej powtarzalności ? Co można zmienić w ustawieniach by poprawić wydajność ?
       
      3. W menu rutera mamy listę klientów, często zdarza się tak, że TV oraz PS4 PRO mają zaledwie jedną kreskę i wyraźnie działają wolniej niż laptop, telefon itp. pobieranie gier na PS4 trwa wieczność, oglądanie filmów z Netflixa potrafi być przerwane i buforowane w trakcie. Akurat teraz jak robiłem SS TV i PS4 mają po trzy kreski, ale nie jest to standardem. 
      Dodam, że obok PS4 stoi jeszcze amplituner i dekoder NC+ oba mają zawsze odpowiednio trzy i cztery kreski. Amplituner jest wyposażony w dwie anteny, ale najbardziej dziwi mnie dekoder który za pewne jest najtańszym urządzeniem nie posiada anteny, a zawsze ma cztery kreski. Jak można poprawić działanie PS4 i TV ? Dziś zakupiłem Netgear EX6120 (802.11a/b/g/n/ac 1200Mb/s LAN) repeater celem poprawy siły sygnału w salonie, jutro mam go odebrać więc sprawdzę czy to poprawi sytuację.
       
        
       
      4. Prędkość jaką pokazuje karta w laptopie Intel(R) Dual Band Wireless-AC 7265
      Na 2.4Ghz zazwyczaj jest 300Mb/s ale potrafi pokazać 150Mb/s. Natomiast 5Ghz pokazuje max. 650Mb/s, ale i 390Mb/s
       
      Jak jesteście w stanie pomóc, coś doradzić, co zmienić w ustawieniach to z góry dziękuję za pomoc. Jak mam coś jeszcze wyjaśnić, wkleić jakieś ustawienia itp. to dajcie znać. 
      Dodam jeszcze na koniec, że niestety nie jestem biegły w tych tematach, czytałem wątek ale wielu kwestii tu poruszanych po prostu nie rozumiem.
    • jw68
      Przez jw68
      Witam.
      Mój problem polega na tym, że po podłączeniu do routera modemu usb z kartą od orange i uzyskaniu od nich publicznego adresu ip
      nie mogę dostać się z zewnątrz do swojej sieci. Wcześniej RT2600ac był ustawiony z WAN od netii i wszystko śmigało. 
      Myślałem że podepnę modem usb z siecią komórkową i wszystkie konfiguracje przekierowania portów przełączą się na IP z orange.
      Niestety tak to nie zadziałało.
      Nie wiem gdzie mam zmienić jakieś ustawienia. 
      Proszę o pomoc. Z góry dzięki 
    • pike28
      Przez pike28
      Witajcie . Zakupiłem przełącznik ubiquiti i mam pewien problem z dwoma urządzeniami w sieci .
       
      1. Komputer stacjonarny DELL Optiplex 790 z karta sieciową 1Gb/s . Komputer nawiązuje połączenie ale negocjuje prędkość 10/100 Mbit. Zmiana sterowników nie pomogła kable zarobione poprawnie.
       
      2 PS4. Konsola nawiązuje połączenie z pełnym 1Gb/s ale transfer pobierania plików jest w iście żółwim tempie. Zmiany konfiguracji na konsoli :DNS, MTU nie przynoszą żadnych zmian. Inna konsola PS4 (PRO) również pracuje w sieci i działa poprawnie osiągając maksymalne prędkości pobierania.
       
      Czy w ubiquiti istnieje możliwość sprawdzenia logów dotyczących połączeń i pracy portów ? Nigdzie nie mogę tego znaleźć a dzienniki nic nie pokazują.
       
      Bedę wdzięczny za każdą pomoc.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.