Skocz do zawartości
gutekbull

RT-AC87U rozłączanie netu

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

gutekbull

Witam

Użytkuje RT-AC87U od 2014 roku.Cały czas było ok. ,ale od paru miesięcy na sofcie "RT-AC87U_3.0.0.4_380_3459-gfbf1f06" obserwuje niekontrolowane rozłączanie netu.

Czasami ma to miejsce z dwa razy dziennie , a czasami chodzi parę dni i bez przyczyny zapala się czerwona lampka netu ;-(

Od biedy można z tym żyć ,ale w końcu to nie był router za 150zł.

Wczoraj wgrałem najnowszy oryginalny soft Asusa no i zobaczymy.....

Drugi chyba ważniejszy dla mnie problem to transfery w sieci Lan (wewnętrznej-domowej).

Mam rozbudowaną sieć wewnętrzna 1Gb (router plus 3 switche ,wszystko tej samej klasy plus kable)

Przerzucanie większych plików po Windows 10 jest ok. 30-70MB/s, ale Linux Mint (najnowszy) - nigdy nie udało mi się uzyskać więcej jak 15-16MB/s, a przeciętnie jest 8MB/s

Laptop to Dell Precision M4800 wymieniona karta na DEll 1550 .

Co zrobić ,aby Linux Mint  przyspieszył ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@gutekbull próbowałeś wgrać asuswrt-merlin ?

4 godziny temu, gutekbull napisał:

Przerzucanie większych plików po Windows 10 jest ok. 30-70MB/s, ale Linux Mint (najnowszy) - nigdy nie udało mi się uzyskać więcej jak 15-16MB/s, a przeciętnie jest 8MB/s

sudo apt-get update
sudo apt-get install bcmwl-kernel-source

?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
gutekbull

Nie nigdy nie próbowałem wgrywać alternatywnego softu na tego Asusa z prostej przyczyny ,mam na niego 3 lata gwarancji.

Jeśli na nowym oryginalnym sofcie (czekałem na niego - testuje go od wczoraj) będzie marudził to  po nowym roku zareklamuje router.

Bardzo mnie interesują prędkości uzyskiwane przez kolegów w sieci wewnętrznej przy kopiowaniu na Linuxie Mint ,Ubuntu ?

Czy tylko ja mam taki problem ? Nic na ten temat nie mogę znaleźć w sieci.

8-16GB/s ! sieć wifi 5GHz AC w sieci gigabitowej.

A pod Windowsem 10 jest chimerycznie ,ale jest ok. 30-70MB/s w odległości ok.1,5m ;-)

Edytowane przez gutekbull

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Teraz, gutekbull napisał:

Nie nigdy nie próbowałem wgrywać alternatywnego softu na tego Asusa z prostej przyczyny ,mam na niego 3 lata gwarancji.

gwarancji nie stracisz, merlin to modyfikacja i poprawki w OFW. wygląda nawet tak samo a przynosi szereg usprawnień i kilka funkcji niedostępnych w asuswrt. Możesz pokusić się o wysyłkę routera z merlinem na RMA i nikt nie zrobi Ci problemu :) Spróbuj. 

2 minuty temu, gutekbull napisał:

Bardzo mnie interesują prędkości uzyskiwane przez kolegów w sieci wewnętrznej przy kopiowaniu na Linuxie Mint ,Ubuntu ?

musisz poczekać na kogoś kto użytkuje tę kartę z linuksem... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
gutekbull

Jak tylko raz zapali się czerwona lampka to zainstaluje oczywiście  jeśli prawdą jest ,ze gwarancji nie stracę ;-)

Wdzięczny byłbym za info. na temat transferu pod Linuxem na tym sofcie.

Nie napisałem, że na oryginalnym sofcie wcześniejszym od "RT-AC87U_3.0.0.4_380_3459-gfbf1f06" nie miałem problemów z rozłączaniem -gubieniem netu.

Prędkości pod Linuxem Mintem zawsze były marne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
1 minutę temu, gutekbull napisał:

zainstaluje oczywiście  jeśli prawdą jest ,ze gwarancji nie stracę ;-)

nie mam żadnego interesu w tym aby wprowadzić Cię w błąd :)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • MiMB
      Przez MiMB
      Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam problem z prawidłowym działaniem serwera dlna. Spędziłem już dużo czasu na czytaniu różnych postów na różnych forach. Próbowałem już różnych rozwiązań. Mam wgrane na ruterze najnowszego Merlina. Co ciekawe do tej pory korzystałem z dlna na routerze rt-n14 Asusa i było wszystko ok. Z serwera dlna korzystam przez blueraya LG który jest podłączony do neta przez kabel od routera. Serwer jest widziany przez kilkanaście minut i znika. Dziwne że na PS3 pliki są widziane przez cały czas. Dysk podłączony do routera jest sprawny i nawet sformatowalem go ostatnio na linuksowy format plikow ext4 bo czytałem że to też może pomóc, niestety nie pomogło.Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Bo widzę że ludzie mają z tym problem już od dłuższego czasu bo czytałem posty z 2015 r zresztą z tego forum. Wtedy wpis robił mickarp i house podał rozwiązanie niestety to też nie pomogło. Dlatego założyłem temat od nowa.
    • szyjac
      Przez szyjac
      Witam wszystkich.
      Tak, ja we wszystkim muszę zmienić oprogramowanie, nawet w samochodzie.
      ...
      Ostatnio miałem Gargoylle na TPL-WDR4300, niestety ze względu na niską jakość sieci propagowanej przez ten router postanowiłem dokonać zmian i w domu pojawił się RT-AC58U.
      Jakość sieci zadowalająca, niestety mnie brakowało  statystyk z Gargoylle.
      Postanowiłem zaryzykować i ze stron o których wyżej wspomniano zainstalowałem LEDE.
       
      Wybrałem najprostszy wariant instalacji czyli plik stock2lede.trx jako aktualizacja oficjalnego softu, potem aktualizacja LEDE plikiem openwrt-r1283-f176f1f-ipq806x-asus_rt-ac58u-squashfs-sysupgrade.tar.
      Obydwa kroki aktualizacji poprzez interfejs web routera.
       
      Jak narazie jestem zachwycony, w ok godzinkę ogarnąłem konfiguracje, przekierowania portów i wszystko co miałem ustawione na oryginalnym sofcie.
      Teraz router jest po ok 3h od aktualizacji i działa, nie wiem co może niedomagać, skrajności nie testowałem bo nie było kiedy.
      Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.
       
      Jak upłynie trochę czasu będę mógł powiedzieć więcej.
      PS - również nie biorę odpowiedzialności za czyjeś błędy, aktualizacje robiłem po KABLU nie wifi.
    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.