Jump to content
martinoo

Asus RT-AC68U problem z kopiowaniem plików z hdd na dysk w routerze

Rate this topic

Recommended Posts

martinoo

Witam

Chciałem się podpiąć pod temat:

Problem mam z kopiowaniem plików z kompa hdd na dysk w routerze po wifi

Maksymalna prędkość jaką uzyskuje to 15Mb/s.

Mam dwa komputery w jednym jest połączenie 2,4Ghz na właściwościach karty mam połączenie 150 Mb/s

drugi to AC prędkość we właściwościach karty to 433Mb/s 

Prędkość kopiowania waha się 12-15Mb/s. Router ac-68U. Nie wiem co jeszcze mogę ustawić

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
4 minuty temu, martinoo napisał:

Chciałem się podpiąć pod temat:

wydzieliłem Twojego posta @martinoo do osobnego tematu gdyż nie miał nic wspólnego z poprzednim tematem.

5 minut temu, martinoo napisał:

Prędkość kopiowania waha się 12-15Mb/s. Router ac-68U. Nie wiem co jeszcze mogę ustawić

w paśmie 2,4 czy 5 GHz ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

jaka karta sieciowa ? dysk podłączony pod usb 2.0 czy 3.0 ? Redukowanie zakłóceń USB 3.0 wyłączone (o ile dysk jest podłączony do usb 3.0) ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter - w jednym kompie prędkość pokazywana na karcie 150Mb/s

Intel dual Band AC 3165 - to drugi komp prędkość pokazywana na karcie 433Mb/s

Dysk twardy w routerze i kompach podłączony pod 3.0

Redukowanie zakłóceń - kurcze nie wiem gdzie to jest
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
Godzinę temu, martinoo napisał:

Redukowanie zakłóceń - kurcze nie wiem gdzie to jest

Zakładka Wireless -> Professional pasmo 2,4GHz

rut.png

Edited by ligeza
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
8 minut temu, martinoo napisał:

tak w 2,4 Ghz jest cały czas włączone

Jeśli dysk jest na USB 3.0 to opcja ta powinna być wyłączona.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

wyłączyłem

i spadło do 12Mb/s po 2,4Ghz

kurcze żeby przynajmniej było 2x tyle

Edited by martinoo

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
1 minutę temu, martinoo napisał:

wyłączyłem

i spadło do 12Mb/s po 2,4Ghz

 

A jak wygląda sprawa na 5GHz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

to samo karta pokazuje połączenie 433Mb/s maks prędkość kopiowania 15Mb/s - nie jestem w stanie kopiować dużych plików na dysk podłączony do routera bo czasy są masakryczne

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Cześć.

W zakładce "Wireless - Ogólne" Ustaw Pasmo kanału 80 MHz dla 5 GHz oraz kanał 40 MHz dla 2.4GHz

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

podaj jak się karta zestawia i na jakiej częstotliwości jak na "sztywno" przypiszesz pasmo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

nie umiem przypisac na sztywno w 5Ghz mam tylko auto lub 20Hz

pasmo preferowane: bez preferencji

przyspieszacz przepustowosci: wylaczony

szerokosc kanału: 20Hz lub Auto - mam auto

na tych ustawieniach karta jest połączona 433,33 Mb/s

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

I właśnie to trzeba zmienić - nie gwarantuje że będziesz miał tyle co wymagasz ale może 5 MB więcej

wchodzisz:

1) Wireless

2) Ogólne

3) Pasmo kanału i tu ustawiasz w zależności od ustawionego pasma 5GHz lub 2.4GHz

czyli dla 5GHz - 80 MHz

a dla 2.4 GHz - 40 MHz

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb
15 minut temu, martinoo napisał:

we właściwościach karty nie mogę zmienić ma tylko auto i 20hz

Nie we właściwościach karty tylko w ustawieniach routera.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a jakie transfery osiągasz na dysku wpiętym w PC ? Kiedyś gdzieś ktoś pisał o słabym zapisie via WiFi na dysk usb w ac68u. Nie mogę znaleźć teraz tego posta, więc nie pamiętam jak sprawa się skończyła... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

mam w granicach 95-105 odczyt zapis trochę niższy - w ntfs

Zakładam że będzie gdzieś błahostka

Dysk mam w formacie ext4 w ext3 nic nie zmieniało jeżeli chodzi o prędkości.

Kurcze prędkość połączenia po wifi 433 to powinienem dostać chociaż 30Mb/s

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Sformatuj dysk w NTFS i sprawdź czy jest jakaś różnica. OFW ma specjaly moduł Paragon-NTFS który znacząco przspiesza operacje na plikach. Możesz również zainstalować w routerze tomato i sprawdzić czy jest jakaś różnica... OFW jak i tomato korzystają z tego samego modułu a od kilku wydań tomato nie ma problemów z wydajnością WiFi - może coś pomoże.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza

A próbowałeś może połączyć się kabelkiem do routera i wtedy sprawdzić transfery? O ile oczywiście w laptopie jest karta gigabitowa. Wtedy można się zastanawiać czy to wina wifi czy połączenia dysku z routerem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

niestety w kompie z kartą ac tam gdzie mam 433 nie mam wyjścia na kartę sieciowa - HP Pavilon ultrabook

Wcisne tomato zobacze.

Potwierdzcie mi do ac68u to by był ten:RT-AC68U-ARM--138-AIO-64K

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Tak, ten. Wciśnij tomato ale sprawdź też NTFS

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

chciałem wcisnąć tomato i kolejne schody:

to jakaś blokada asus/merlin?

 

rout.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
5 minut temu, martinoo napisał:

chciałem wcisnąć tomato i kolejne schody:

to jakaś blokada asus/merlin?

 

Jest to blokada asusa. Aby ją ominąć trzeba użyć Asus Restoration Tool i wgrać jakieś starsze oprogramowanie do routera. Następnie można wgrać tomato.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
4 minuty temu, martinoo napisał:

powiedz mi jaką wersje mam wgrać

 

Merlin 380.59 i starsze, bo według changelog zmiany dopiero były w wersji 380.60, Albo jakiś firmware asusa starszy niż 3.0.0.4.380_3000.

Cytuj

380.60 Beta 2 (5-July-2016)
    IMPORTANT: The firmware image file format was changed by Asus.
               Starting with 380.60, you will no longer be able to
               flash versions older than 380.60, or Asus versions
               older than 3.0.0.4.380_3000.

               You can currently downgrade by using Firmware Recovery
               mode, but there's not guarantee that this will keep
               working in the future.

 

Edited by ligeza
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
martinoo

mam to robić według tego faq?

You do not have the required permissions to view the link content.

kurcze

teraz nie moge się zalogować do tomato

192.168.1.1 nie łapie mi

kurcze

teraz nie moge się zalogować do tomato

192.168.1.1 nie łapie mi

cały czas wraca mi do :

Ustawienia zostały zaktualizowane. Strona sieci Web zostanie teraz odświeżona.
Zmieniono adres IP lub numer portu. Połączenie z urządzeniem RT-AC68U zostanie teraz rozłączone.
Aby uzyskać dostęp do ustawień urządzenia RT-AC68U, ponownie nawiąż połączenie z siecią i skorzystaj z zaktualizowanego adresu IP i numeru portu.

 

nvram pod tym adresem nie wyczyszcze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?
    • Stefano007
      By Stefano007
      Witam,
      mam kartę sieciową ASUS USB-AC51 i wszystko działało poprawnie, ale nagle coś się zepsuło. Nie mogę podłączyć się do sieci domowej. Inne urządzenia, telefony, tablet, laptopy mogą się podłączyć, ale mój komputer stacjonarny nie. Mogę połączyć się z innymi sieciami np. z hotspotu z telefonu, ale nie z tą jedną moją domową. Co dziwne jak podepnę ją do laptopa to mogę się połączyć z siecią bez problemu. Przeinstalowałem sterowniki, ale nic nie pomogło.
      Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.