Skocz do zawartości
Ziółek

Video Station - Udostepnianie publiczne

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Ziółek

Chciałbym udostępnić komuś w internecie (poza siecią lokalną) pliki video z mojego NAS. Video Stadion umożliwia takie udostępnianie we właściwościach każdego pliku video. 

Wybieram tę opcje i wysyłam wygenerowany link do odbiorcy. Niestety każda próba odtworzenia kończy się komunikatem:

Format video jest nieobsługiwany przez Mój komputer lub Operacja nie powiodła się. Zaloguj się ponownie do DSM i spróbuj jeszcze raz.

Lokalnie odtwarzanie przez VS działa. Może jakaś pomoc ?

Edytowane przez Ziółek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a ten link nie udostępnia strumienia do odtworzenia np przez VLC ? 

@Ziółek miejsce sobie fajne znalazłeś na wysłanie linka :) tak czy inaczej działa poprawnie :

2016-11-17_172341.png

przyczyny szukaj w systemie, u mnie wysłane linki działają poprawnie, video odtwarza się ok. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ziółek

Dzięki za pomoc. Jak możesz to wywal te linki :-)

Co do odtwarzania to nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny... :x

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Linki usunąłem. Zainstaluj kodeki video, np K-Lite Mega Codec Pack i powinno działać. U mnie poszło w Chrome bez zainstalowanego VLC. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Temat został zamknięty jako rozwiązany.

W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości proszę użyć funkcji "Zgłoś ten post". 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Tom.O
      Przez Tom.O
      Posiadam Synology DS215j i chciałbym zakupić DS218+ i przenieść tam całą kolekcję zdjęć i zachować jednocześnie zdefiniowane okładki albumów, ustawienia Photo station itd.
      Niestety nie jestem przekonany czy migracja pozwoli zachować te dane. Czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii ? Miałbym dużo zabawy w tym, żeby od nowa definiować okładki oraz pozostałe ustawienia albumów... (i powstrzymuje mnie to przez zmianą). (w DS215j siedzi aktualnie 1 dysk)
    • gozdek
      Przez gozdek
      Cześć,
       
      mam taki oto problem...
      Posiadam dwa DS218j. Jeden z nich (zakupiony niedawno) nie indeksuje plików wideo.
      Wszystko mam skonfigurowane identycznie na obu urządzeniach + najnowszy firmware.
       
      Pliki video nie pojawiają się w aplikacji DS Video ani w Video Station - było tak od pierwszego uruchomienia serwera.
      Gdy dorzucam do folderu z filmami nowy film, serwer nie indeksuje go.
      Poszperałem na necie i znalazłem instrukcję usunięcia bazy danych przez ssh. Po tej operacji serwer pokazuje, że zostało mu zaindeksowania ponad 500 plików wideo
      Mielił to całą noc (nada mieli) - efekt podobny - zero plików w DS Video oraz Video Station.
      Na TV z DLNA filmy sie pokazują.
       
      Jestem na etapie kopiowania danych na dysk USB i będę chciał zaorać serwer, ale może ktoś z Was zna jakieś rozwiązanie tego problemu?
       
      pozdrawiam,
      gozdek
    • no4fly1
      Przez no4fly1
      Witam,
       
      Mam problem z działaniem Cloud Station Drive - nie synchronizuje danych pomiędzy laptopem a serwerem.
      Zainstalowana ponownie aktualne wersja na laptopie (Windows)
      Katalogi zdefiniowane poprawnie. 
      Jest możliwy "ręczny " dostęp do zmapowanego katalogu na serwerze.
       
      Cloud Station Server nie pokazuje żadnych błędów.
      Na laptopie (a także na innym stacjonarnym kompie) pokazuje się ikona CS Drive ale po kliknięciu prawym opcje (informacje o... oraz wyjście) są niedostępne.
      Tak jakby coś blokowało dostęp.
       
      CS Server pokazuje zdefiniowanych klientów jako niedostępnych.
       
       
      Przestało działać jakiś czas temu (zauważyłem dopiero teraz).
      Po datach kojarzę przywracanie ustawień fabrycznych na routerze (ale nie chcę sugerować).
      Na tym samym laptopie analogiczny  QSync z serwerem w domu (Qnap) działa poprawnie.
       
      Czy macie jakiś pomysł, jak to naprawić ?
      Dodam, że Synology helpdesk od wczoraj milczy.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.