Skocz do zawartości
OpenITbot

ASUS XG-U2008 - przełącznik 10G dla SOHO

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

OpenITbot

Asus zauważył "niedomagania" transferu w domowej sieci Gigabit twierdząc, że potrzeby użytkowników w ciągu 17 lat obecności standardu na rynku znacząco wzrosły. Poszczególne komponenty domowej sieci, takie jak routery, serwery NAS, zostały w tym czasie zmodernizowane przechodząc proces ewolucji a interfejs sieciowy stał się wąskim gardłem jeśli chodzi o transfer plików. ASUS zaprezentował podczas ostatnich targów CES niezarządzalny przełącznik sieciowy XG-U2008, który zapewnić ma połączenia sieciowe 10 Gigabit "za jedyne" 249 $ :) 

ASUS-Sidea-compressor.jpg.844d5d19a7b6b0db94370b406bc11940.jpg

Według producenta istnieje wyraźne zapotrzebowanie na urządzenia, które są odpowiednio dostosowane do małych klientów biznesowych, wymagających użytkowników i entuzjastów sieci 10G. Dzięki konstrukcji bez wentylatora i "eleganckiej" metalowej obudowie, XG-U2008 idealny nadaje się  do umieszczenia w małym biurze lub domu. Opcjonalny zestaw montażowy pozwala na instalację przełącznika w standardowej szafie rack 19". XG-U2008 wykorzystuje układ Marvell 88E6190X wyposażony w 8 portów Gigabit oraz 88X3220 PHY posiadający dwa porty 10GBase-T. 10GBase-T zapewnia do 10 razy większą przepustowość w porównaniu do Gigabit Ethernet, umożliwiając bardzo szybkie przenoszenie dużych ilości danych między serwerami, przesyłanie nieskompresowanych treści wideo 4K oraz tworzenie kopii zapasowych bardzo dużych plików.

fronta-compressor.jpg.ab4fdd8a8cafe79786ee07189e2fa609.jpg

Każdy port przełącznika konfiguruje się automatycznie w trybie WAN lub LAN w zależności od rodzaju połączenia. Dla prostej diagnostyki, porty RJ-45 i przedni panel zawierają wielokolorowe diody LED informujące o statusie połączenia.

backa-compressor.jpg.c49205adc02b9cd76b15a84c198077d3.jpg

Switch XG-U2008 ma stać się częścią rosnącego ekosystemu 10G zgodnych komponentów sieciowych, które mogą zostać powiązane z szeregiem urządzeń klasy korporacyjnej, takich jak gotowe na 10G serwery lub stacje robocze ASUS. Dla wymagających użytkowników, którzy chcą wycisnąć maksimum wydajności Asus przygotował płyty główne X99-E10G-WS i Maximus VIII Extreme, których konstrukcje wspierają funkcję 10G Ethernet, czyniąc je doskonałym rozwiązaniem dla przełącznika XG-U2008.

Asus XG-U2008 dostępny jest na rynku w USA w cenie 249,99 $ . Pełna specyfikacja znajduje się na stronie producenta : https://www.asus.com/us/Networking/XG-U2008/specifications/

źródło : edgeup.asus.com

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Dziq83
      Przez Dziq83
      Cześć Wszystkim,
       
      od kilku lat posiadam router ASUS RT-AC87U i jestem (byłem) z niego bardzo zadowolony.
      Od ponad roku mieszkam w domu i przerzuciłem się z sieci osiedlowej na LTE i tutaj pojawił się problem, podłączyłem modem LTE po USB do routera.
      Internet działa w miarę szybko ale niestety co 3-5 minut rozłącza połączenie WAN, po chwili ponownie się łączy i znowu działa jakiś czas i rozłącza.
      Stwierdziłem, że to wina modelu USB i kilka dni temu kupiłem router Huawei B525 z wbudowanym modemem LTE, podłączyłem go kablem LAN do gniazda WAN w ASUSie.
       
      I tutaj niespodzianka, połączenie WAN dalej jest rozłączane, praktycznie dokładnie tak samo jak wcześniejszej.
      Sprawdzałem połączenie na samym B525 i jest OK nie rozłącza.
       
      Do Asusa wgrałem najnowszy soft, nic to nie zmieniło, wgrałem soft Asuswrt-Merlin to też nie rozwiązało problemu.
      Przywróciłem ustawienia fabryczne, konfigurując urządzenie od zera ale to też nie rozwiązało problemu.
       
      Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że rozłączanie połączenia z netem występuje na dwóch osobnych portach, tj. USB (sprawdzałem oba) oraz WAN.
       
      Prośba o jakieś wskazówki czy też pomoc w zdiagnozowaniu i rozwiązaniu tego problemu.
       
      Pozdr.
       
    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Asuswrt-merlin is a customized version of Asus's firmware. The goal is to provide bugfixes and minor enhancements to Asus's firmware, with also 
      a few occasional feature additions.  This is done while retaining the look and feel of the original firmware, and also ensuring that the two codebases remain close enough so it will remain possible to keep up with any new features brought by Asus in the original firmware.
      This project's goal is NOT to develop yet another firmware filled with many features that are rarely used by home users - that is already covered by other excellent projects such as Tomato or DD-WRT. This more conservative approach will also help ensuring the highest level of stability possible.  Priority is given to stability over performance, and performance over features.
      Supported devices are:
      RT-N66U RT-AC66U RT-AC56U RT-AC66U_B1 (use the RT-AC68U firmware) RT-AC68U, RT-AC68P, RT-AC68UF (including HW revision C1 and E1) RT-AC86U RT-AC2900 (use the RT-AC86U firmware) RT-AC1900 & RT-AC1900P (use the RT-AC68U firmware) RT-AC3200 RT-AC87U RT-AC88U RT-AC3100 RT-AC5300 RT-AX88U
      http://asuswrt.lostrealm.ca/
    • Lutek
      Przez Lutek
      Dzień dobry,
      Spotkałem się z dziwnym zjawiskiem i to już drugi raz w ciągu 10 dni. Telewizor Samsung UE40ES8000 podłączony przez WiFi. Opcja IP w TV ustawiona na automatyczny, podobnie w routerze włączone DHCP, brak skojarzenia MAC z IP, a mimo to w urządzeniach podłączonych dla routera pokazuje Static, a nie DHCP. Reset routera nic nie pomaga wyłączenie i włączenie TV także nic nie daje i za każdym razem mam to samo. Sytuacja znika dopiero po wyłączeniu opcji "Odblokuj ręczny przydział" i ponownym jej włączeniu. 
      Jak dotąd taka sytuacja zdarzyła się 2x i za każdym razem w przypadku tego TV.
      Czy spotkał się ktoś z taką sytuacją?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.