Jump to content
Max-78

Pomoc poszukiwana - DS-1515+ vs dostęp i konfig usług/paczek :-)

Rate this topic

Recommended Posts

Max-78

Witam,

 

Od ponad roku boksuję się z INEA, QuickConnect, DynDNS, DSM, paczkami i konfiguracją całości :-)
Z mniejszymi i większymi sukcesami oraz szukaniem po rozmaitych forach, udało mi się większość usług i paczek oraz dostępu zdalnego skonfigurować :-)
Po aktualizacji do DSM 6.0, spora część paczek przestała działać, a ich nowe wersje albo nie chcą się instalować, albo nie uruchamiają, a jeśli uruchomić się uda, to wyświetlają rozmaite komunikaty - np. 'Przepraszamy, nie znaleziono strony, której szukasz.', lub 'nie udało się uruchomić...'.

Szukam kogoś, kto np za pośrednictwem video-konferencji lub wizyty osobistej (w Pozku, flacha whisky za 'sprzedanie know-how' :-D) pomógł by 'ogarnąć' to, z czym na razie (czas, czas, czas...) nie udało mi się poradzić :-)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Jaka paczka konkretnie sprawia problem ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Max-78

Witam,

Paczek jest więcej, których nie potrafię zmusić do działania. Przykłady:

YAMJ -> : nie działa po LAN ani z zewnątrz. Otwiera się okno w 'pulpicie'. Komunikat: Przepraszamy, nie znaleziono strony, której szukasz.
 

Adminer -> Działa po LAN, przy dostępie z zewnątrz (domena, przekierowanie na IP lub quickconnect) - nie chce się łączyć. Otwiera się w nowym oknie/karcie przeglądarki. Komunikat dla próby dostępu z zewnątrz: 

Ta witryna jest nieosiągalna
Serwer ____(usunąłem IP)___ potrzebował zbyt wiele czasu na odpowiedź.
Wypróbuj te rozwiązania:
Sprawdź połączenie
Sprawdź serwer proxy i zaporę sieciową'

 

GateOne -> instaluje się lecz nie uruchamia. Próba uruchomienia i komunikat: Nie udało się uruchomić usługi pakietu.

Midnight Commander -> instaluje się, lecz nie uruchamia. Próba uruchomienia i brak komunikatów jakichkolwiek, a paczka ma status Zatrzymano.

Plex Media Server -> paczka uruchomiona. Po update DSM do 6.0 i aktualizacji paczki, kończy się próba uruchomienia nowym oknem z przekierowaniem na port 32400/web i komunikatem "Ta witryna jest nieosiągalna...".

 

Wiele innych paczek zachowuje się podobnie - 'ta witryna jest nieosiągalna', lub nie uruchamia się.

 

Przetestowałem rozmaite ustawienia w zaporze, przekierowaniach portów (w tym także na routerze, przekierowaniu domeny i DDNS), lecz niezależnie czy paczki uruchamiam z domu (LAN), czy zdalnie - efekt jest ten sam.
Dlatego uważam, że kompetentna i obeznana w synku osoba pomoże mi ustalić przyczynę - czy to konfig synka, czy netu (router), czy inne.

 



 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Godzinę temu, Max-78 napisał:

Midnight Commander -> instaluje się, lecz nie uruchamia. Próba uruchomienia i brak komunikatów jakichkolwiek, a paczka ma status Zatrzymano.

ale wiesz, że

You do not have the required permissions to view the link content.
działa w konsoli ssh a nie wewnątrz DSM ? zawsze pokazuje status paczki jako zatrzymano. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Max-78

Zacząć trzeba by pewnikiem od sprawdzenia poprawności konfiguracji synka. Dalej - jak zatem uruchomić konsolę? Czy można z poziomu pulpitu DSM?

Co z pozostałymi paczkami - jak YAMJ czy PLEX?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
3 minuty temu, Max-78 napisał:

Dalej - jak zatem uruchomić konsolę? Czy można z poziomu pulpitu DSM?

a potem klientem

You do not have the required permissions to view the link content.
 łączysz się do serwera.

3 minuty temu, Max-78 napisał:

Co z pozostałymi paczkami - jak YAMJ czy PLEX?

jakie dodałeś repozytoria oprogramowania do DSM ? Sprawdzałem ostatnio Plex'a i działa ok, poza tym, że mocno obciąża CPU to działa ok...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Max-78
14 minut temu, house napisał:

jakie dodałeś repozytoria oprogramowania do DSM ? Sprawdzałem ostatnio Plex'a i działa ok, poza tym, że mocno obciąża CPU to działa ok...

Plex'a instalowałem z paczki oficjalnie dostępnej na liście spk'ów - z repozytorium od (community) synology.

Fakt, że mocno 'przeciąża' Atoma, ale bardziej zależało mi na tym, by udostępniało toto zawartość NAS'a m.in .do wiekowego TVIX'a (odtwarzacz mediów). (Wcześniej zawartość NAS była widoczna po UPNP, lecz po którejś aktualizacji DSM 'zniknęła' i tylko po 'Video Station' lub 'Serwer Multimediów') widzę i mogę odtwarzać pliki z NAS na TViX'ie).

Wszelka pomoc (online np poprzez video-konferencję - mogę udostępnić ekran i możliwość sterowania) mile widziana.
Po pierwszym konfigu Synka 'śmigało' toto nieco szybciej, kolejne aktualizacje i re-konfigi usług powodowały więcej zamieszania... Moja wiedza też może wymagać uporządkowania...

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
21 minut temu, Max-78 napisał:

Plex'a instalowałem z paczki oficjalnie dostępnej na liście spk'ów - z repozytorium od (community) synology.

dokładnie ta wersja ? :

2016-10-03_140338.png

dodałeś jakieś inne repozytoria w centrum pakietów ? 

2016-10-03_140323.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Max-78

Tak, dokładnie ta

 

Wcześniej bywało tak, (poprzednie wersje DSM), że zależnie od konfigu przekierowań (panel.home.pl -> domena) i ustawień Synka, jeśli z poziomu 'Menu Główne' nie udawało się odpalić aplikacji (otwierała się nowa strona/karta), to kliknięcie w link w sekcji URL powodowało wystartowanie (w nowej stronie/karcie) już poprawnie.

Kompletnie nie mam pomysłu, co przyczyną takiego zachowania być może.

Edited by Max-78

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
5 godzin temu, Max-78 napisał:

przy dostępie z zewnątrz (domena, przekierowanie na IP lub quickconnect) - nie chce się łączyć.

Konfigurujesz własną domenę której rejestratorem jest home.pl do użycia z DSM ? DNS dla domeny jest w home.pl czy pakiet w DSM (rekord NS w dns domeny) - gdzie zarządzasz rekordami cname i A ? przekierowania portów robisz na routerze u siebie za którego NAT'em stoi DSM. W sumie to wszystko jest do ustawienia o ile nie masz podwójnego NAT'owania...   

5 godzin temu, Max-78 napisał:

GateOne -> instaluje się lecz nie uruchamia. Próba uruchomienia i komunikat: Nie udało się uruchomić usługi pakietu.

ten pakiet nie działa na DSM6 : 

5 godzin temu, Max-78 napisał:

Wiele innych paczek zachowuje się podobnie - 'ta witryna jest nieosiągalna', lub nie uruchamia się.

nie wszystkie paczki z SynoCommunity działają poprawnie w DSM6 pomimo, że ta wersja jest już jakiś czas dostępna. Obserwuj

You do not have the required permissions to view the link content.
 i tam zgłaszaj błędy - miałem problem z transmission i na początku sam sobie poradziłem przerabiając plik *.spk, jednak opiekun paczki zaktualizował instrukcje konfiguracji dla DSM6 i jest ok.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Max-78
Dnia 3.10.2016 o 17:13, house napisał:

Konfigurujesz własną domenę której rejestratorem jest home.pl do użycia z DSM ? DNS dla domeny jest w home.pl czy pakiet w DSM (rekord NS w dns domeny) - gdzie zarządzasz rekordami cname i A ? przekierowania portów robisz na routerze u siebie za którego NAT'em stoi DSM. W sumie to wszystko jest do ustawienia o ile nie masz podwójnego NAT'owania...   

Tak, domena jest zarejestrowana w home.pl, stamtąd przekierowanie na IP (ew. 'user'.quickconnect.to). Serwery DNS są zostawione z home.pl.
Rekordy cname i A - także na home.pl, przy czym rekord A wskazuje na ww. IP (aktualnie jest względnie stałe - od paru m-cy bez zmian), a cname wskazuje na domenę (w przypadku poczty e-mail na kolejną domenę).

W routerz'e mam skonfigurowany dyndns (płatny, gdyż inne serwisy nie są akceptowane we wspomnianym modemie/routerze), oraz quickconnect.to w NAS'ie (adres widoczny w NAS, jest inny niż ten, na jaki jest przekierowanie domeny na home.pl). Nie rozumiem dlaczego, ale próby połączenia się z IP widocznym w zakładce z ustawieniami dyndns prowadzi donikąd).

Na routerze DNS'y są od dostawcy (INEA), a testowałem także DNS'y google'a (8.8.8.8 i 8.8.4.4). W NAS także wpisany jest IP (stały w sieci lokalnej), brama domyślna (IP routera w sieci lokalnej), a dodatkowo DNS (8.8.8.8, ale też pracowałem kilka dni z usuniętym całkiem wpisem w polu DNS - niczego zauważalnego nie odnotowałem w pracy/dostępie).

W samym routerze włączone jest przekierowanie portów dla poszczególnych usług, a do NAS'a loguję się ze wskazaniem portu DSM ('domena.pl':5000 -> bez ':5000' serwer zwraca komunikat, że taka strona nie została włączona/skonfigurowana (aktualnie serwer nie odpowiada - albo padło zasilanie (nadal nie mam UPS'a...), albo dostawca netu coś robi...).

Niestety moja wiedza i doświadczenie są zbyt ograniczone - próbowałem rekonfigu usług na home.pl przy wsparciu ichniego helpdesku, ale w zasadzie niczego to nie zmieniło.
Przegląd ustawień w routerze, NAS przez kogoś bardziej obeznanego może pewnikiem to i owo wyjaśnić i poprawnie skonfigurować.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
18 godzin temu, Max-78 napisał:

(adres widoczny w NAS, jest inny niż ten, na jaki jest przekierowanie domeny na home.pl). Nie rozumiem dlaczego, ale próby połączenia się z IP widocznym w zakładce z ustawieniami dyndns prowadzi donikąd).

adres quickconnect czy adres IP ? Jeżeli to adres IP to czy widoczny w NAS jest klasy publicznej czy prywatnej (adres WAN routera) ? Jeżeli publicznej i porty w routerze są przekierowane prawidłowo (z prawidłowym IP docelowym NAS w LAN) to musi działać. Idąc dalej Twoim postem widzę, że jednak działa :

18 godzin temu, Max-78 napisał:

do NAS'a loguję się ze wskazaniem portu DSM ('domena.pl':5000

 

18 godzin temu, Max-78 napisał:

bez ':5000' serwer zwraca komunikat, że taka strona nie została włączona/skonfigurowana (aktualnie serwer nie odpowiada - albo padło zasilanie (nadal nie mam UPS'a...), albo dostawca netu coś robi...).

tak to działa. usługa pracuje na konkretnym porcie i tak należy się z nią łączyć.

18 godzin temu, Max-78 napisał:

Niestety moja wiedza i doświadczenie są zbyt ograniczone - próbowałem rekonfigu usług na home.pl przy wsparciu ichniego helpdesku, ale w zasadzie niczego to nie zmieniło.
Przegląd ustawień w routerze, NAS przez kogoś bardziej obeznanego może pewnikiem to i owo wyjaśnić i poprawnie skonfigurować.

a co w tej chwili pragniesz osiągnąć ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • szybkikrk
      By szybkikrk
      Witam
       
      Pisze ponieważ nosze się z zamiarem zakupu NAS'a do domu.
      Generalnie ma on służyć do przechowywania danych ale również jako serwer multimediów.
      Docelowo chciałbym go używać ze sprzętem, który posiadam czyli 2x smart TV, i Projektora z podpiętymi Chromecast 3 i MacMini z zainstalowanym LibreELEC (KODI)
      Wstępnie zastanawiam się nad 2 modelami Synology DS218+ oraz Qnap TS251+ do tego 2x 4TB z WD Red
      NAS raczej będzie sobie siedział gdzieś schowany więc złącze HDMI nie jest koniecznością ponieważ i tak go nie będę używał. 
      Odnośnie transkodowania to jeżeli dobrze rozumiem, że w przypadku gdy odbiorniki obsługują dane formaty plików jest ono zbędne ?
      Jestem trochę zielony więc proszę o pomoc w doborze sprzętu.
    • PabloCOL
      By PabloCOL
      Cześć,
      zastanawiam się nad kupnem NASa do domu/małego biura. Poszukuję jakiegoś rozwiązania raczej od Synology - mam od nich router, z którego jestem bardzo zadowolony i sam DSM mi się podoba.
       
      Najlepiej żeby NAS miał 4 kieszenie na dyski. Myślę, żeby zamontować tam IronWolfy od Seagate.
       
      Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to około 2000 - 2500 zł. 
       
      Do czego będzie wykorzystywany NAS:
      backup danych z minimum 2 urządzeń (co ~48h/72h), streaming video 4K za pomocą Plex Media Server (to jest priorytet), przechowywanie plików, ownCloud, Transmission, być może jakieś małe kontenery Docker działanie 24/7  

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.