Jump to content
Sign in to follow this  
Paul

Asus RT-AC68U problem z internetem +100mb

Rate this topic

Recommended Posts

Paul

Witam posiadam router rt-ac68u wgrany soft merlina 380.62 internet po swiatłowodzie 100mb a w godzinach od 11 do 11 200mb ale maksymalnie jakie prędkości osiągam to 95mb bez znaczenia czy po wifi czy po kablu ,mam to podpięte w taki sposób że kablem Cat6 15 metrowym z routera co dostałem od firmy marki ZTE z portu lan leci do Asusa do wejścia Wan ,dzwoniłem na infolinie do firmy i mi powiedzieli że może nie mam wejśc 1gbit i to mnie blokuje ,sprawdziłem wszystkie wejścia w ich routerze i w asusie i czy po kalbu czy po wifi max 95mb. Ustawienia nie wiem które ważne ale mam HW acceleration Enabled (CTF + FA)

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
31 minut temu, Paul napisał:

dzwoniłem na infolinie do firmy i mi powiedzieli że może nie mam wejśc 1gbit i to mnie blokuje

w RT-AC68U masz gigabit na wszystkich portach. Wejdź w 

Sorry, only registered users can display code field :(

i w sekcji Network - Ethernet Ports - port WAN jaki ma Link State ? Jeśli podepniesz komputer bezpośrednio w port urządzenia ISP, pomijając router, jakie prędkości jesteś w stanie uzyskać ? 15 metrów kabla Cat6 nie sądzę aby było przeszkodą... 

43 minuty temu, Paul napisał:

z routera co dostałem od firmy marki ZTE

co to za model ? może on ma jedynie FastEthernet ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Port-WAN VLAN-2 Link State-100 Full Duplex a nazwa modelu routera to ZTE zxhn f460

to dokładnie ten model

Sorry, only registered users can display links :(

i według jego specyfikacji maks ethernet 100mb ? czy jest możliwe że firma dała mi router który prześle maksymalnie 100mb dla opcji internetu za który plące 200mb wiadomo że to Polska więc wszystko możliwe ?

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

więc masz odpowiedź, Janusze-ISP :) @Paul co to za firma ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit
3 godziny temu, Paul napisał:

dzwoniłem na infolinie do firmy i mi powiedzieli że może nie mam wejśc 1gbit i to mnie blokuje

:DD Mega ignorancja albo mega bezczelność... szczerze to nie wiem co gorsze. Wal ich po kieszeni za niewywiązanie się z umowy. Inaczej takich buraków się nie nauczy.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

firma to Darnet z Radlina jutro bede do nich dzwonić i oczekiwać wymiany routera na taki który obsłuży łącze

mam pytanko jeszcze do tego ethernet ports gdzie teraz mam 100 full duplex co tam powinno pisać żebym miał pewność że osiągne predkośc ponad 100mb ?

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
7 godzin temu, Paul napisał:

mam pytanko jeszcze do tego ethernet ports gdzie teraz mam 100 full duplex co tam powinno pisać żebym miał pewność że osiągne predkośc ponad 100mb ?

1000 full duplex jeśli WAN będzie gigabit. Miej na uwadze, że za konfigurację odpowiada ISP, więc pomimo tego, że link będzie 1Gb/s to prędkości nadal mogą być takie same...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Witam po poludniu byl z firmy u mnie z nowym routerem wymienil i mam w ustawieniach 1000 full duplex ale pojawil mi sie nowy problem mianowicie godzine gdzies po wymianie routera z firmy notorycznie wylacza internet i pisze w centrum sieci system windows nie wykryl automatycznie ustawien serweera proxy dodam ze w opcjach mam zaznaczone wlacz odnajdywanie sieci ,wczoraj w godzinach wieczornych takze mi sie zdazyla ta sytuacja na starym routerze z tym ze raz czy dwa wylaczylo na 5min a dzisiaj po wymianie routera z firmy ta sytuacja widnieje caly czas aha dodam ze po wymianie routera po wifi na fast.com mialem 110mbs nie zdazylem sprawdzic maxa dopiero po 23 mam 200mb macie moze jakies pomysly czy mam dzwonic do firmy znowu czy cos nie pomylili bo niema netu na wszystkich urzadzeniach

W internecie cos tam polecaja zeby zrobic reset sieci np Netsch int ip reset tylko czy to sie oplaca jesli internetu nie mam tylko w moim kompie ale i w laptopach telefonach?

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

jeśli sytuacja powtórzy się pingnij się na router, na modem i do jakiegoś hosta w internecie. Jeśli w lan będzie ok a na zewnątrz klops to zgłoś problem do ISP

6 godzin temu, Paul napisał:

W internecie cos tam polecaja zeby zrobic reset sieci np Netsch int ip reset tylko czy to sie oplaca jesli internetu nie mam tylko w moim kompie ale i w laptopach telefonach?

nie za bardzo. tutaj wyjaśnienie dla tego polecenia : 

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

nie wiem co ale od rana internet chodzi dobrze po wifi 190mb

a o co dokładnie chodzi z tym ? pingnij się na router, na modem i do jakiegoś hosta w internecie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
1 godzinę temu, Paul napisał:

a o co dokładnie chodzi z tym ? pingnij się na router, na modem i do jakiegoś hosta w internecie ?

Sorry, only registered users can display code field :(

Sorry, only registered users can display links :(
 :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Witam ponownie dzisiaj mnie rozlaczylo z internetem a wyglada to tak ze jest polaczenie z internetem ale stron nie otwiera a w centrum sieci pisze brak internetu tak samo laczy na tablecie/laptopie ale stron nie otwiera po wifi weszlem do ustawien routera i tam mi pisze ethernet wan connected ,po kablu ta sama sytuacja  w opcjach stanu sieci rozwiaz problemy wyskakuje system windows nie wykryl automatycznie ustawien serwera proxy sieci 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Odznacz automatyczne wykrywanie ustawień w konfiguracje IE (z której korzysta również np chrome) - zniknie problem z automatycznym wykrywaniem ustawień. Jak tracisz dostęp pingi działają ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

Jak wpisze np w cmd ping wp.pl to mi pisze ping request could not find host wp.pl please check the name and try again 

jesli w ustawieniach wlacze automatycznie wykryj ustawienia serwera proxy to pozniej w rozwiaz problemy mi wyswietli win nie wykryl autom ust serwera proxy jesli ustawienia serwera proxy wylacze automatyczne ustawienia to znowu w problemach mi wyswietla ze serwer dns moze nie byc dostepny

Edited by Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a w momencie tego rozłączenia nie rób diagnostyki sieci tylko spróbuj zalogować się do routera i sprawdź czy Internet status jest Connected. Jeśli tak wejdź w :

Sorry, only registered users can display code field :(

i tam w polu target pingnij się na wp.pl. Może to urządzenie dostawcy głupieje a u Ciebie wszystko jest ok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

wylaczylem z pradu router od dostawcy na kilkanascie minut i to samo ale do okolo godziny internet zaczal dzialac normalnie moze oni cos robili ale na informacji mi nic nie mowil

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
7 godzin temu, Paul napisał:

ale do okolo godziny internet zaczal dzialac normalnie moze oni cos robili ale na informacji mi nic nie mowil

Na przyszłość zamiast diagnozować usterkę u siebie zacznij od urządzenia ISP :) 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Marcin NAS
      By Marcin NAS
      Witajcie.
       
      Mam taki problem.
      Od jakiegoś czasu mam serwer jak w temacie. Serwer jest podłączony do routera za pomocą kabla. Z serwerem pracują dwa komputery - internet poprzez wifi ze wspomnianego routera, i gdy jestem w biurze, korzystam bez problemów, wszystko się synchronizuje. Natomiast wyjeżdżając gdzieś i zabierając laptopa, korzystam z hotspota z telefonu i już nie mogę się połączyć z serwerem, nie mogę się zalogować, wpisuję nazwy użytkownika, a nawet jako admin pokazuje mi, że nie ma takiego. Gdy włączam Qfinderpro widzi serwer ale nie mogę się zalogować i połączyć. Klikając w qfinderpro w konfigurację nie mogę się zalogować jako użytkownik. Albo klikając widoczny serwer w qfinderpro, przenosi mnie do przeglądarki, gdzie w adresie jest IP i wyskakuje, że nie można wyświetlić. W myqnapcloud też nie działa, wyskakuje troubleshoot i nie jest zarejestrowany.
      Informatyk, który mi to konfigurował jest akurat w szpitalu i nie na miejscu będzie mu przeszkadzać.
      Proszę o pomoc
       
      PS. Jeżeli temat już był to przepraszam ale dla mnie serwer i informatyka to czarna magia.
       
      Pozdrawiam
    • dyskol
      By dyskol
      Cześć
      Próbuje zestawić tunel między dwoma mieszkaniami. Serwer openvpn na routerze tp-link, klient na routerze asus. Tp-link wygenerował mi gotowy plik openvpn_config.ovpn, serwer został włączony na tym routerze (w trybie tun) . Następnie w routerze asus w zakładce vpn/klient openvpn dodałem nowy profil, wykorzystując plik openvpn_config.ovpn, następnie aktywowałem i przy statusie połączenia jest komunikat: konflikt dotyczący ip / routingu.
      Co zrobiłem nie tak?
       
    • gulashos
      By gulashos
      Cześć mam pytanie potrzebuję stworzyć tunel VPN dla dwóch lokalizacji i czytam, że najlepszym rozwiązaniem jest zmiana firmware na Tomato. 
       
      W teorii na stronie http://tomato.groov.pl/?page_id=164 widzę oba modele. 
       
       
      K26RT-AC – MIPSR2 – SDK6.x, special builds for RT-N66U, RT-AC66U, R6300v1 and Tenda W1800R only
       
      K26ARM – ARM – only for Broadcom-ARM based routers like: Asus RT-N18U, RT-AC56U, RT-AC68U (except HW Rev C1), RT-AC68R, D-Link DIR868L, Huawei WS880, Netgear R7000, R6400, R6300v2, R6250, Linksys EA6900, EA6700, EA6500 v2
       
      tylko chciałem się upewnić czy konkretnie dla modeli z AiMesh-em mogę też wgrać ten soft, konkretnie chodzi mi o te 2 modele: 
      https://www.x-kom.pl/p/116446-router-asus-rt-ac66u-1750mb-s-a-b-g-n-ac-2xusb-.html#Specyfikacja
      https://www.morele.net/router-asus-aimesh-rt-ac68u-613032/
       
      Ewentualnie napiszcie czy to samo osiągnę merlinem. Zależy mi na stworzeniu VPNa aby połaczyć multirooma. 
       
       
       
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.