Jump to content
Paul

Asus rt-ac68u problem z zasięgiem wifi

Rate this topic

Recommended Posts

Paul

Witam posiadam od miesiąca router ac8u i z prędkościami nie mam problemu wyciągam po wifi +90mb mam internet 100mb ale jakiś problem mam z zasięgiem wifi mianowicie jeśli na nowszych sprzetach ipad air ,iphone czy galaxy intermet mi chodzi czasami tylko zauważam że dana strona sie tak jakby długo wczytuje nie wiem czy net wtedy rozłącza,na laptopach jeden w standardzie n drugi ac dział bez zażutu u siebie w komputerze także mam karte pce ac68 także działa czy to na 2,4 czy 5ghz to największy problem mam z radie internetowym revo axis x3 tam jest karta w standardzie b i g to często mi rozłącza internet czy wyświetla brak gotowości sieci a zależy mi tam na stabilnym połączeniu bo nie ma mozliwosci przenieść radia bo stoi w łazience a chce tam mieć radio ,router mam ustawiony na podłodze przy grzejniku i oknie w połowie domu a do łazienki w lini prostej dzieli go około 6 metrów i na drodze stoi ściana nośna w routerze mam wgrany soft merlina 380.61 nie wiem czy jakięś ustawienia w routerze mogą pomóc z stabilnościa łącza jeśli mam podać jakieś screny piszcie na szybko to ogólne 2,4 mam wireless auto zaznaczone b\g protection 20mhz

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
3 godziny temu, Paul napisał:

czasami tylko zauważam że dana strona sie tak jakby długo wczytuje nie wiem czy net wtedy rozłącza

przyczyną może być 

3 godziny temu, Paul napisał:

mam wgrany soft merlina 380.61

na ac88u widzę różnicę w obsłudze zapytań dns na korzyść OFW

3 godziny temu, Paul napisał:

nie wiem czy jakięś ustawienia w routerze mogą pomóc z stabilnościa łącza

zdecydowanie mogą pomóc. Na początek poszukaj innych sieci w okolicy i sprawdź czy kanały na których działają czasem nie wchodzą w paradę Twojej sieci WiFi. Wireless mode zostaw na auto, Channel bandwidth ustaw na 40MHz, WPA2 Encryption na AES. Jeśli nie używasz w routerze dysku USB 3.0 - w zakładce Wireless - Professional ustaw Reducing USB 3.0 interference na Enable oraz wyłącz Explicit beamforming/Universal Beamforming na disable. Popstrykaj powyższymi opcjami i sprawdź czy coś się zmieniło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Paul

ok poustawiałem to jak doradziłeś narazie w radiu nie rozłącza internetu zobacze co sie bedzie dziać dalej , w opcjach wan jedynie zmieniłem dns na te od googla można to tak zostawić ?

 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

DNS nie ma znaczenia dopóki działa poprawnie i zamienia adresy na nazwy - możesz zostawić. Najbardziej optymalny pod względem wydajności DNS znajdziesz za pomocą tej aplikacji :

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
neon

u mnie neostrada/tpnet jest najlepszy. to możliwe wogóle, bo orginalny DNS w multimedia ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • michalbak
      By michalbak
      Cześć, czy ma ktoś pomysł jak za pomocą routera RT-AC68U zrobić kopię zapasową podłączonego do routera dysku USB do chmury Google Drive?
      W konfiguracji AiCloud 2.0 - AiCloud Sync - widzę tylko Dropbox... Ale może można jakoś ręcznie dodać dysk google?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.