Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

glorifyday

Nie wstaje serwer OpenVPN w Tomato...

Rekomendowane odpowiedzi

glorifyday

Dla ustalenia - Tomato by Shibby, 1.28, build 110RT-N AIO.

Ruter - Asus RT-N16.

 

Konfiguracje przyrzadzilem wedlug jakiegos popularnego manuala z sieci i ten serwer mi nawet wstal. Ale potem z jakichs powodow musialem zaorac i po tym zabiegu z ta sama konfiguracja wpisana od nowa nie wstaje.

 

Byc moze czeski blad, ale chcialbym dotrzec jakos do diagnostyki i zobaczyc dlaczego nie wstaje.

W tej chwili mam dostep do rutera wylacznie przez SSH, wiec diagnostyka musi byc przez konsole.

 

Komenda

service vpnserver1 start

powoduje wypisywanie w nieskonczonosc ciagu gwiazdek na konsoli, serwer nie wstaje :-/.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

co mówią logi ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

No wlasnie to jest ciekawe... w /var/log/messages sa tylko informacje od dropbeara o moihc polaczeniach i jeszcze jakies markery

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

ale specjalnie zanotowalem godzine proby uruchomienia serwera... ten /var/log/messages milczy na ten temat :-/.

Z ostatniej chwili.

Po prostu ruszylo, jakby nigdy nic ;-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Powracajac do tematu OpenVPN. Zweryfikowalem, ze mialem wszystko dokladnie tak jak w tutorialu, poza adresem podsieci (w tutorialu 10.8.0.0, u mnie ostatnio 192.168.255.0, ale wczesniej mialem  10.8.0.0 i bylo to samo).

 

W tutorialu znalazlem jednak porade, zeby przestawic TUN na TAP. Ale teraz klient OpenVPN sie w ogole nie chce laczyc. Niby idzie wszystko dobrze, ale na koniec wyskakuje systemowe okienko:

 

"OpenVPN Daemon has stopped working"

 

Details:

Problem signature:

  Problem Event Name:    APPCRASH

  Application Name:    openvpn.exe

  Application Version:    2.3.1.0

  Application Timestamp:    515439fb

  Fault Module Name:    openvpn.exe

  Fault Module Version:    2.3.1.0

  Fault Module Timestamp:    515439fb

  Exception Code:    c0000005

  Exception Offset:    0000000000062bc2

  OS Version:    6.1.7601.2.1.0.256.4

  Locale ID:    1045

  Additional Information 1:    ba6a

  Additional Information 2:    ba6a7549612837cd0da5c347c874cfe8

  Additional Information 3:    ba5e

  Additional Information 4:    ba5ead5f85b19368f99c145d1d95cdd5

 

(chetnie dopisalbym to do watku "Nie wstaje serwer OpenVPN na Tomato", ale jest zamkniety)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

(chetnie dopisalbym to do watku "Nie wstaje serwer OpenVPN na Tomato", ale jest zamkniety)

otworzyłem i przeniosłem, popraw sobie 1 zdanie :) opcja najlepszej odpowiedzi automatycznie zamyka temat i dodaje punkt reputacji osobie której post został oznaczony jako rozwiązany :)

"OpenVPN Daemon has stopped working"

to Ci się aplikacja wyłożyła w systemie :/ podejrzewam, że musisz jeszcze raz wygenerować klucze...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Ech, srednio zasluzony ten punkt byl :bashful:.

Dzieki za boska interwencje i przerzucenie posta tutaj :D.

 

to Ci się aplikacja wyłożyła w systemie :/ podejrzewam, że musisz jeszcze raz wygenerować klucze...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

mogę otagować jako rozwiązany ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
glorifyday

Chyba tak... Wyglada, ze tu juz sie wiele nie wymysli ;-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Adaware1
      Przez Adaware1
      Witam, postanowiłem ostatnio zakupić MR2200ac do mojego routera Synology RT2600ac. Po ukończeniu konfiguracji sieci wifi, zostaje informowany, że nie udało się dokonać aktualizacji systemu w MR2200ac. W panelu sterowania RT2600ac, otrzymuję komunikat, że "wersje systemów w punktach Wi-Fi są niezgodne. Pobierz i zaktualizuj SRM do najnowszej wersji". Nie mam możliwości przeprowadzić automatycznie aktualizacji systemu, cały czas widnieje ten komunikat oznaczony na czerwono. MR2200ac był wielokrotnie przez mnie resetowany do ustawień fabrycznych, próbowałem restartować te urządzenie ze strony mojego głównego routera i przeprowadzać całą konfigurację na nowo. Nic to nie daje, cały czas mam problem z aktualizowaniem MR2200ac do najnowszej wersji systemu. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem i zna może rozwiązanie? Urządzenie mogę zawsze zwrócić, szkoda, że odstaje jakościowo tak bardzo od RT2600ac.
      Pozdrawiam.
       
      Pomogło pobranie firmware ze strony producenta i wykonanie ręcznej aktualizacji - można zamknąć.
    • Łukasz_B
      Przez Łukasz_B
      Witajcie
      Mam problem z serwerem VPN asusa. Początkowo postawiony VPN działał bardzo ładnie i miło. Niestety od jakiegoś czasu (może po którymś update'ie) z połączenia VPN może korzystać ostatnio dodany użytkownik.
      W przypadku łączenia za pomocą pozostałych kont użytkowników- nie pozwala nawiązać połączenia i wywala w logach takie coś:
       
      Mar 15 09:50:45 pptp[31886]: pppd 2.4.7 started by admin, uid 0
      Mar 15 09:50:45 pptp[31886]: Connect: pptp0 <--> pptp (188.146.28.8)
      Mar 15 09:50:49 pptpd[31885]: CTRL: Ignored a SET LINK INFO packet with real ACCMs!
      Mar 15 09:50:49 pptp[31886]: Peer pawel failed CHAP authentication
      Mar 15 09:50:49 pptp[31886]: Connection terminated.
       
    • emer
      Przez emer
      Mam problem z połączeniem lampki Mijia MJCTD01YL z routerem ... próbowałem dwie appki na telefonie, appka Jeelight i Mi Home. Wszystko przebiega OK, do czasu próby połączenia się z routerem - nie chce połączyć się z routerem, choć niby router widzi tą lampke , ma swoje IP i jej MacAdress . Ale appka odrzuca i jest info że nie ma połączenia z routerem.
      Nawet próbowałem poprzez acces pointa z innego tel (ale do tego samego routera).
      Męczę się i nie mogę rozkminić dlaczego ...
      Doczytałem sie takiego czegoś:
      Look at the router's security level, if the level is set to high, there may be automatically shielded bedside lamp connection, you can set the router level is low, after a successful connection, and then set back.
      Jest gdzieś w konfiguracji opcja zmian takich zabezpieczeń ? Gdzie?
      A może miał ktos tez podobne problemy ?
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.