Skocz do zawartości
muzykcb

ASUS ROG G750JZ - jaka powinna być temperatura pracy podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

muzykcb

Witam.

 

Proszę o informacje jakie powinny być temperatury pracy w "spoczynku: laptopa ASUS G750JZ

 

U mnie to wygląda następująco:

- Procesor: 44 C

- Płyta: 48 C

- GTX880 - 45 C

- dysk SSD 840 EVO (systemowy) 39 C

- dysk HDD Hitachi (tylko dane) 31 C

 

czy to odpowiednie temperatury - zwłaszcza pytam do dysk HDD bo czyje nagrzewanie się obudowy pod klawiszami kierunkowymi (a dysk w ogóle nie powinien pracować bo nic z niego nie odczytuję).

 

pozatym temperatury podczas obciążenia "stresu" - są odpowiednie czy czas na wymianę pasty i czyszczenie:

- Procesor: 62 C

- Płyta: 69 C

- GTX880 - 92 C

- dysk SSD 840 EVO (systemowy) 46 C

- dysk HDD Hitachi (tylko dane) 49 C

Edytowane przez muzykcb

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

w spoczynku wszystko jest ok, przepastuj gtx'a bo w stresie 92-93 to poziom na którym będziesz zmagał się z throttlingiem. 880m w crysis3 często lata na 85C. Reszta bez zastrzeżeń, dyski nagrzewają się od pozostałych komponentów laptopa, ale nie ma nic niepokojącego w ich temperaturach.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Dzięki za informacje.

 

Puki co zdemontowałem klawiaturę i przedmuchałem wentylatory. Temperatura w grach typu WOT czy GTA V spadła o około 8 stopni.

Ale podczas uruchomienia programu do testowania grafiki osiągnęła 93 stopnie - czy przy takich programach to normalne czy jednak wymiana pasty jest nieunikniona ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Kiedyś bawiłem się Furmarkiem, temperatury dochodziły do 104C :) Obecnie używam takiego softu jedynie aby wygrzać nowo nałożoną pastę, w grach i tak temperatury mam o wiele niższe. Jeżeli gpu w grach podlatuje Ci wyżej 86C to pastę zmień, jeśli nie to zostaw i nie ruszaj, furmark potrafi wycisnąć wszystkie poty z gpu, jednak takie obciążenie nie ma realnego przełożenia na jakąkolwiek grę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Też używałem programu FurMark 1.17.0.

Wszystko jasne - dzięki za wyjaśnienia.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Łukasz Socha
      Przez Łukasz Socha
      Koledzy,
       
      zakupiłem niedawno TS-253B w bardzo przyzwoitych pieniądzach. na pokładzie są dwa dyski Seagate Ironwolf pro 8GB
      Martwi mnie temperatura tych dysków, która aktualnie wynosi 50 stopni. fakt, że NAS stoi w średnio korzystnym miejscu, na szafce w łazience.
       
      Wcześniej korzystałem z WD RED, które w średnio wentylowanej budzie HTPC mają maks 38 stopni.
       
      czy te nowe IronWolfy PRO sa takie gorące? czy może wina leży po stronie samego NAS i jego kiepskiego chłodzenia?
       
       
    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Witam.
      Poszukuję dysku 2.5" do ciągłej pracy z routerem RT-AC68U o pojemności 4TB.
      - jaki niezawodny dysk polecacie (oczywiście HDD) ?
      - czy router obsłuży taki dysk ?
    • jaros85
      Przez jaros85
      Witam wszystkich.
      Mam ruter Asusa RT-N66U z firmaware merlina 380.68 oraz modem Huawei E3372s-153 HiLink
      Modem jest wykrywany prawidłowo w ruterze problemy zaczynają się gdy chcę ustawić loadbalancing lub failover.
      W pracy loadbalancing cały ruter działa do czasu większego obciążenia łącza np. po uruchomieniu speedtestu po chwili cały ruter się restartuje.
      Ten sam problem występuje gdy ruter przełączy się na łącze zapasowe w trybie failover.
      Wygląda jak by był jakiś timeout który wywołuje restart rutera.
      Robiłem testy z modemem Huawei E3131 (nie HiLink) i tam wszystko działało.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.