Skocz do zawartości
K-PAX

Reanimacja RT-AC68U

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

K-PAX

Witam!
Mam taki router ja w temacie i jest problem z działaniem.
Próbowałem już chyba wszystkich sposobów resetowania czyszczenie nvram itp.
Przy restarcie jak pinguję go pojawa się na 3 pingi !
Dostęp via www niemożliwy, diody zachowują się normalnie.
Przez rescue nie idzie załadować softu przez tftpd też nie ... zapewne dlatego że nie odpowiada.
Jak mu wsadzę pendrive usb to przez JTAG normalnie widzę że montuje go i można na niego wejść.

Będę wdzięczny za sugestie ....

Przy połączeniu via JTAG mam to:

Spoiler
Digital core power voltage set to 0.9V
Decompressing...done
go load
Loader:raw Filesys:tftp Dev:eth0 File:: Options:(null)
Loading: TFTP Server.
..tftp retry wait 0
Failed.
Could not load :: Timeout occured
Loader:raw Filesys:raw Dev:nflash0.os File: Options:(null)
Loading: .... 4067296 bytes read
Entry at 0x00008000
Closing network.
Starting program at 0x00008000
console [ttyS0] enabled, bootconsole disabled
serial8250.0: ttyS1 at MMIO 0x18000400 (irq = 117) is a 16550
brd: module loaded
loop: module loaded
pflash: found no supported devices
bcmsflash: found no supported devices
Boot partition size = 524288(0x80000)
lookup_nflash_rootfs_offset: offset = 0x200000
nflash: squash filesystem with lzma found at block 28
Creating 4 MTD partitions on "nflash":
0x000000000000-0x000000080000 : "boot"
0x000000080000-0x000000200000 : "nvram"
0x000000200000-0x000004000000 : "linux"
0x00000039f720-0x000004000000 : "rootfs"
PPP generic driver version 2.4.2
PPP MPPE Compression module registered
NET: Registered protocol family 24
PPTP driver version 0.8.5
=== PPTP init ===
u32 classifier
    Actions configured
Netfilter messages via NETLINK v0.30.
nf_conntrack version 0.5.0 (3991 buckets, 15964 max)
xt_time: kernel timezone is -0000
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
TCP cubic registered
NET: Registered protocol family 10
ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
NET: Registered protocol family 17
L2TP core driver, V2.0
PPPoL2TP kernel driver, V2.0
802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>
All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>
Registering the dns_resolver key type
Northstar brcmnand NAND Flash Controller driver, Version 0.1 (c) Broadcom Inc. 2012
NAND device: Manufacturer ID: 0x01, Chip ID: 0xf1 (AMD NAND 128MiB 3,3V 8-bit)
Spare area=64 eccbytes 56, ecc bytes located at:
 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63
Available 7 bytes at (off,len):
(1,1) (16,2) (32,2) (48,2) (0,0) (0,0) (0,0) (0,0)
Scanning device for bad blocks
Options: NO_AUTOINCR,NO_READRDY,BBT_SCAN2NDPAGE,
Creating 2 MTD partitions on "brcmnand":
0x000004000000-0x000007ec0000 : "brcmnand"
0x000007ec0000-0x000008000000 : "asus"
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly on device 31:3.
devtmpfs: mounted
Freeing init memory: 212K
## mknod /dev/null: File exists
## mknod /dev/console: File exists
set_action 0


Hit ENTER for console...

firmware version: 3.0.0.4.376_1663-ge9dbdf3
[1 preinit:init_nvram +7] init_nvram for 29
num_of_mssid_support(0x0095): [mssid] support [3] mssid

FA off.
ctf: module license 'Proprietary' taints kernel.
Disabling lock debugging due to kernel taint
et_module_init: passivemode set to 0x0
et_module_init: txworkq set to 0x1
et_module_init: et_txq_thresh set to 0x400
eth0: Broadcom BCM47XX 10/100/1000 Mbps Ethernet Controller 6.37.14.86 (r456083)
hotplug net INTERFACE=eth0 ACTION=add
wl_module_init: passivemode set to 0x0
wl_module_init: txworkq set to 0x1
eth1: Broadcom BCM4360 802.11 Wireless Controller 6.37.14.86 (r456083)
hotplug net INTERFACE=eth1 ACTION=add
eth2: Broadcom BCM4360 802.11 Wireless Controller 6.37.14.86 (r456083)
hotplug net INTERFACE=eth2 ACTION=add
/ # check_action 0
start jffs2: 4, 65798144
Empty flash at 0x00821d40 ends at 0x00822000
[1 preinit:init_main +11] main loop signal/state=12
start_logger:
start_usb
no tune_bdflush
ready to modprobe usb3/xhci
xhci_hcd 0000:00:0c.0: Failed to enable MSI-X
xhci_hcd 0000:00:0c.0: failed to allocate MSI entry
usb usb1: No SuperSpeed endpoint companion for config 1  interface 0 altsetting 0 ep 129: using minimum values
_ifconfig: name=eth0 flags=1043 IFUP addr=(null) netmask=(null)
hotplug net INTERFACE=vlan1 ACTION=add
hub 2-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1
hotplug net INTERFACE=vlan2 ACTION=add
start_lan 1251
update_lan_state(lan_, 0, 0)
xhci_hcd 0000:00:0c.0: WARN: short transfer on control ep
xhci_hcd 0000:00:0c.0: WARN: short transfer on control ep
xhci_hcd 0000:00:0c.0: WARN: short transfer on control ep
xhci_hcd 0000:00:0c.0: WARN: short transfer on control ep
xhci_hcd 0000:00:0c.0: disable burst on ep 2
xhci_hcd 0000:00:0c.0: WARN no SS endpoint bMaxBurst
generate_wl_para(0x0d49): unit 0 subunit -1
num_of_mssid_support(0x0095): [mssid] support [3] mssid
chanspec_fix(0x075a): unit: 0, bw_cap: 3, chanspec: 0
generate_wl_para(0x0fda): bw: 0
generate_wl_para(0x0fdc): chanspec: 0
generate_wl_para(0x0fdd): bw_cap: 3
generate_wl_para(0x0fe3): obss_coex: 1
wlconf_pre(0x02f0): set vhtmode 1
generate_wl_para(0x0d49): unit 1 subunit -1
num_of_mssid_support(0x0095): [mssid] support [3] mssid
chanspec_fix(0x075a): unit: 1, bw_cap: 7, chanspec: 0
generate_wl_para(0x0fda): bw: 0
generate_wl_para(0x0fdc): chanspec: 0
generate_wl_para(0x0fdd): bw_cap: 7
generate_wl_para(0x0fe3): obss_coex: 1
wlconf_pre(0x02f0): set vhtmode 1
set_wltxpower(0x0885): unit: 0, txpower: 100
set_wltxpower(0x0885): unit: 1, txpower: 100
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
start_lan: setting up the bridge br0
vlan1: cmd=14: Operation not supported
_ifconfig: name=vlan1 flags=1043 IFUP addr=(null) netmask=(null)
start_lan: setting MAC of br0 bridge to 40:16:7E:A2:F7:20
hotplug net INTERFACE=br0 ACTION=add
_ifconfig: name=eth1 flags=1043 IFUP addr=(null) netmask=(null)
_ifconfig: name=eth2 flags=1043 IFUP addr=(null) netmask=(null)
_ifconfig: name=br0 flags=1043 IFUP addr=192.168.1.1 netmask=255.255.255.0
_ifconfig: name=lo flags=1043 IFUP addr=127.0.0.1 netmask=255.0.0.0
route_manip: cmd=ADD name=lo addr=127.0.0.0 netmask=255.0.0.0 gateway=0.0.0.0 metric=0
update_lan_state(lan_, 2, 0)

set default filter settings
stop_nat_rules: apply the redirect_rules!
start_lan 1692
start_services 3360
# wanduck: nvram changed: Don't enable the USB line!
# wanduck: nvram changed: x_Setting=1, link_modem=0.
# wanduck: Got LAN(-1) information:

# Enable direct rule
[1 preinit:start_dnsmasq +15] begin
[1 preinit:stop_dnsmasq +15] begin
[1 preinit:stop_dnsmasq +15] end
[1 preinit:start_dnsmasq +15] end
start_lan_port(0) 1
TZ watchdog
decomp: fname=/var/lib/misc/rstats-speed.gz
decomp: gzip -dc /var/lib/misc/rstats-speed.gz > /var/tmp/rstats-uncomp != 0
load: speed_count = 0
load: read source= save_path=
load_history: fname=/var/lib/misc/rstats-historysd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
.gz
decomp: fname=/var/lib/misc/rstats-history.gz
decomp: gzip -dc /var/lib/misc/rstats-history.gz > /var/tmp/rstats-uncomp != 0
decomp: fname=/var/lib/misc/rstats-history.gz
decomp: gzip -dc /var/lib/misc/rstats-history.gz > /var/tmp/rstats-uncomp != 0
load_history: load failed
start_pptpd: getpid= 1
start_wan: start_wan_if(0)!
start_wan_if(0)
update_wan_state(wan0_, 0, 0)
convert_wan_nvram(wan0_)
_ifconfig: name=eth0 flags=1043 IFUP addr=(null) netmask=(null)
start_auth:: done
update_wan_state(wan0_, 1, 0)
start_wan_if(): End.
start_wan: start_wan_if(1)!
start_wan_if(1)
update_wan_state(wan1_, 0, 0)
start_wan_if(): Cound't find the type(0) of unit(1)!!!
start_wan_if(): End.
sh: can't create /proc/sys/net/bridge/bridge-nf-call-iptables: nonexistent directory
sh: can't create /proc/sys/net/bridge/bridge-nf-call-ip6tables: nonexistent directory
asus_sd 572:notify_rc: restart_xhcimode 2
disk_monitor: starting...
disk_monitor: day=1, week=6, time=0:0.
disk_monitor: decide if scan the target...
disk_monitor: 0: wait_second=86400...
disk_monitor: 1: wait_second=86400...
disk_monitor: wait_second=86400...
disk_monitor: Pause...

udhcpc_wan:: deconfig
_ifconfig: name=eth0 flags=1043 IFUP addr=0.0.0.0 netmask=(null)
wan_down(eth0)
wan_down(eth0): .
stop_auth:: done
vlan1: cmd=14: Operation not supported
route_manip: cmd=DEL name=eth0 addr=0.0.0.0 netmask=0.0.0.0 gateway=(null) metric=0
update_wan_state(wan0_, 3, 0)
update_wan_state(wan0_, 4, 3)
udhcpc:: deconfig done
[1 preinit:init_main +16] main loop signal/state=10
U2EC starting ...
cmd[0]=restart_xhcimode
cmd[1]=2
[1 preinit:handle_notifications +17] running: 3 xhcimode
xhcimode: stop_usb_program...
killall: wimaxd: no process killed
killall: wimaxd: no process killed

gro disabled
killall: afpd: no process killed
killall: cnid_metad: no process killed
xhcimode: remove xhci...
udhcpc_wan:: bound
_ifconfig: name=eth0 flags=1043 IFUP addr=0.0.0.0 netmask=(null)
_ifconfig: name=eth0 flags=1043 IFUP addr=192.168.2.246 netmask=255.255.255.0
wan_up(eth0)
route_manip: cmd=ADD name=eth0 addr=192.168.2.1 netmask=255.255.255.255 gateway=(null) metric=0
xhcimode: remove ehci...
xhcimode: remove ohci...
xhcimode: sleep 1 second...
update_wan_state(wan0_, 2, 0)
writting prerouting eth0 192.168.2.246 eth0 0.0.0.0 br0 192.168.1.1
wanport_status(0) 1
stop_nat_rules: apply the redirect_rules!
[620 udhcpc:filter_setting +20] writing vts_enable_x
[620 udhcpc:filter_setting +20] write porttrigger
[620 udhcpc:filter_setting +20] write wl filter
[620 udhcpc:filter_setting +20] write url filter
nf_conntrack_rtsp v0.6.21 loading
nf_nat_rtsp v0.6.21 loading
xhcimode: insert xhci usb2mode=2...
xhci_hcd 0000:00:0c.0: Failed to enable MSI-X
xhci_hcd 0000:00:0c.0: failed to allocate MSI entry
usb usb1: No SuperSpeed endpoint companion for config 1  interface 0 altsetting 0 ep 129: using minimum values
xhcimode: insert ehci log2_irq_thresh=0...
start_auth:: done
udhcpc 620:notify_rc: stop_upnp
620: wait for previous script(14/15): restart_xhcimode 2 572 .
xhcimode: insert ohci...
handle_notifications() end
[1 preinit:init_main +21] main loop signal/state=14
udhcpc 620:notify_rc: start_upnp
620: wait for previous script(14/15): stop_upnp 620 udhcpc.
[1 preinit:init_main +21] main loop signal/state=10
cmd[0]=stop_upnp
[1 preinit:handle_notifications +21] running: 1 upnp
killall_tk: waiting name=miniupnpd n=9
killall_tk: waiting name=miniupnpd n=8
handle_notifications() end
[1 preinit:init_main +22] main loop signal/state=14
sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
sd 1:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
[1 preinit:init_main +22] main loop signal/state=10
cmd[0]=start_upnp
[1 preinit:handle_notifications +22] running: 2 upnp
handle_notifications() end
udhcpc 620:notify_rc: stop_ntpc
udhcpc 620:notify_rc: start_ntpc
620: wait for previous script(14/15): stop_ntpc 620 udhcpc.
[1 preinit:init_main +23] main loop signal/state=10
cmd[0]=stop_ntpc
[1 preinit:handle_notifications +23] running: 1 ntpc
handle_notifications() end
block hotplug INTERFACE=8/0/0 ACTION=add USBPORT=2-1 HOST=(null) DEVICE=sda
check_action 0
[758 hotplug:hotplug_usb +23]  mount to dev: /dev/sda
FAT: utf8 is not a recommended IO charset for FAT filesystems, filesystem will be case sensitive!
[1 preinit:init_main +24] main loop signal/state=10
cmd[0]=start_ntpc
[1 preinit:handle_notifications +24] running: 2 ntpc
handle_notifications() end
[758 hotplug:mount_r +24] USB vfat fs at /dev/sda mounted on /tmp/mnt/PATRIOT.
starting ntp...
checking for user scripts: '.usbmount'
ntp 770:notify_rc: restart_upnp
ntp 770:notify_rc: restart_diskmon
770: wait for previous script(14/15): restart_upnp 770 ntp.
[1 preinit:init_main +24] main loop signal/state=10
cmd[0]=restart_upnp
[1 preinit:handle_notifications +24] running: 3 upnp
770: wait for previous script(13/15): restart_upnp 770 ntp.
restart_nas_services(758): test 5.
hotplug 758:notify_rc: restart_nasapps
758: wait for previous script(9/10): restart_upnp 770 ntp.
killall_tk: waiting name=miniupnpd n=9
handle_notifications() end
wan_up(eth0): done.
udhcpc:: bound done
[1 preinit:init_main +25] main loop signal/state=14
[1 preinit:init_main +25] main loop signal/state=10
cmd[0]=restart_diskmon
[1 preinit:handle_notifications +25] running: 3 diskmon
disk_monitor: Finish!
758: wait for previous script(8/10): restart_diskmon 770 ntp.
handle_notifications() end
[1 preinit:init_main +26] main loop signal/state=14
disk_monitor: starting...
disk_monitor: day=17, week=2, time=20:42.
disk_monitor: decide if scan the target...
disk_monitor: 0: wait_second=1080...
disk_monitor: 1: wait_second=1080...
disk_monitor: wait_second=1080...
disk_monitor: Pause...

restart_nasapps 758: waiting after 9/10.
[1 preinit:init_main +27] main loop signal/state=10
cmd[0]=restart_nasapps
[1 preinit:handle_notifications +27] running: 3 nasapps

gro disabled
killall: afpd: no process killed
killall: cnid_metad: no process killed
restart_nasapps 758: waiting after 8/10.

gro enabled with interval 2
restart_nasapps 758: waiting after 7/10.
start_samba: cmd=smbpasswd "admin" "admin".
restart_nasapps 758: waiting after 6/10.
handle_notifications() end
[1 preinit:init_main +30] main loop signal/state=14
[758 hotplug:hotplug_usb +31]  end of mount
[1 preinit:init_main +32] main loop signal/state=14
NET CMD GETINFO
NET CMD GETINFO
NET CMD GETINFO
could not retrieve firmware information!

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
1 godzinę temu, K-PAX napisał:

Przez rescue nie idzie załadować softu

ładujesz OFW ? wchodzi w tryb recovery ? uruchamiasz router włącznikiem jednocześnie trzymając reset do momentu aż zacznie migać dioda zasilania, adresujesz na static ip i ładujesz OFW tym :

czasem może się wywalić w trakcie, więc powtórz proces, za którymś razem pójdzie ok. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

Generalnie chodzi o to że jak loguje się przez putty na JTAG to log ten co powyżej jest wygląda w miarę normalnie. Ale jak odpalę mu tryb recovery i próbuję załadować firmware to od razu dioda przestaje migać.

Poza tym router nie odpowiada na pingi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

recovery działa w ogóle ? wchodzi w ten tryb ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

Tak wchodzi tryb recovery .... ale jak zaczynam wysyłać bios to przestaje migać ikona power a program jakby zaczyna wysyłać ..... ale stoi w miejscu (0%) i po jakimś czasie błąd połączenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

spróbuj różne wersje OFW, możesz też wgrać tą metodą tomato. Jeżeli się nie uda to uszkodzone jest zapewne CFE, a tego bez wysłania do serwisu nie naprawisz.czy w trybie recovery odzywa się na 192.168.1.1 mini web serwer z opcją ładowania FW przez webgui ? Tutaj masz "wkładki" do CFE : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
, może coś się uda wgrać. Dodatkowo jeszcze : 
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

Odpowiada  na ping dopóki nie otworzysz 192.168.1.1 nic się nie otwiera i przestaje odpowiadać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

co sugeruje uszkodzenie CFE

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • rocknrolla
      Przez rocknrolla
      Cześć. Mój TP-Link TL-WDR4300 ostatnio szwankuje, więc chyba nadszedł czas na zmianę routera. Zastanawiam się nad Linksys EA8300 lub ASUS RT-AC68U. Czy ktoś mógłby wskazać, który lepiej kupić? Pod router będzie podpiętych ok. 10 urządzeń (komputery, telefony, konsola, TV, drukarka etc.). Moje wymagania wobec sprzętu są dość skromne - internet, komunikacja pomiędzy urządzeniami, serwer DLNA. Do urządzenia podpięty będzie dysk 2TB USB 3.0, z którego mam zamiar oglądać filmy na TV. Zależy mi więc również na szybkim transferze pomiędzy urządzeniami.
       
      Przeczytałem recenzję ASUSa i jestem w zasadzie zdecydowany na ten model jednak znalazłem Linksysa w cenie 580zł (KLIK), który również prezentuje się bardzo dobrze i mam teraz dylemat.
    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Zobacz plik ASUS RT-AC68U Firmware
      ASUS RT-AC68U Firmware
      Dodający OpenITbot Dodano 14.02.2014 Kategoria ASUS  
    • sebasvp
      Przez sebasvp
      Witam
      Jak usunąć z routera asus rt-ac68u wszystkie dane, ponieważ mam teraz inny internet przez kablówke i nie mogę sie zalogowac do strony konfiguracji routera. idzie to jkoś pominąc by móc sie zalogować i usunąć dane?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.