Skocz do zawartości
davero

Problem z mapowaniem dysków qnap 212

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

davero

Witam mam mały problemik z mapowaniem hdd i odtwarzaniem czegokolwiek pod ex manager (android) Wszystko działało jak z trzeba do pewnego czasu. Wyłączyłem serwer w niedziele (nie korzystam cały czas) włączyłem w czwartek i jaja. Windows nie widzi zmapaowanych wcześniej dysków, android nie może się połączyć z nasem :/. Próbuje mapować od nowa każe mi wpisać hasło, więc podaje admin i hasło te co zwykle i widze napis hasło jest nie poprawne lub sprawdź czy serwer jest włączony. Wszystko działalo do tej pory, aż tu nagle takie jaja. W otoczeniu sieciowym też nie widzi (widzi twonkey media, ale też dziwnie wchodze chce wejść po folderach a ten z 1000 pozycji widzi mi 36) Co mam zrobić :), żeby działo. No bo instalacja od nowa to słaby pomysł 3tb danych pewnie idą się jeb..., a zgranie tego od nowa trochę trwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

mapujesz po nazwie czy po ip ? gdzie masz WINS - na routerze czy qnap jest "local master browser" ? jak go nie widzi to coś ci się posypały ustawienia sieciowe w qnap. TwonkyMedia windows automatycznie rozpoznaje ponieważ posiada taką usługę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

FTP założylem widzi wszystko (ale rzecz jasna przez ftp na windowsie odtwarzacz muzyki czy filmu sie nie da). Otoczenie sieciowe sie posypało coś. Pisze mi, że nie może sie połączyć. Mapuje na qfinderze prawym i mapuj (wczesniej działało tworzył sie dysk na kompie) Na andku tez ne po przez ex manager na ftp widzi wszystko i odtwarza, a na lan nie działa pisze mi ze albo smb ofline albo haslo zle itd. W skrócie otoczenie sieciowe nie widzi ;/

 

co to jest wins jak mam sprawdzic ? nie wiem czy na ruterze jak mam sprawdzic ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jaką wersję FW w qnapie masz ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

jaką wersję FW w qnapie masz ?

4.0.0 beta fajnie dziala

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

to zacznij od aktualizacji do wersji finalnej 4.0.1:

4.0.1 Build0604

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

to zacznij od aktualizacji do wersji finalnej 4.0.1:

4.0.1 Build0604

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

uff poszło :-) od najproszczej czynności trzeba było zacząć, ale co mu sie pokićkało ... Mam jeszcze jedno pytanie mam dwa dyski, zeby mi tv czy amplituner widział dane, musze mieć to wkatalogu multimedia. Katalog multimedia jest na dysku z systemem 3tb, wiec wszystko sobie ładnie przeuciłem tam, a napisz mi :) z 2 dysku 1.5tb jak dam przenies do multimedia reszte danych to co sie stanie ? chyba braknie mi miejsca. Da się umieścic wszystkei dane z 2 dysków w multimediach ? Komp i Tablet radzi sobie, ale tv czy amplituner juz idą przez twonky media i muszą miec w katalogu multimedia.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

a nie możesz dodać folderu do indeksowania w multimedia station lub w TwonkyMedia ? po co przenosić dane ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

a nie możesz dodać folderu do indeksowania w multimedia station lub w TwonkyMedia ? po co przenosić dane ?

pewnie moge dac indeksowanie, ale nie wiem czy 3 dni pomogą :D, twonkey media no to wiem co to jest a multimedia station ? co mi to zobaczy ? bo nie wiem czy to zaznaczac. wszystko mi dziala na twonkey media. Czyli sugerujesz zebym nie przenosil pod multimedia ? Tylko jak wchodze w twonkey zawsze zaznaczam by folder no jest ich kilkaset, wiec latwo trafiam w to co chce inaczej nie ma szans zeby sie polapac :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

pewnie moge dac indeksowanie, ale nie wiem czy 3 dni pomogą :D, twonkey media no to wiem co to jest a multimedia station ? co mi to zobaczy ? bo nie wiem czy to zaznaczac. wszystko mi dziala na twonkey media. Czyli sugerujesz zebym nie przenosil pod multimedia ? Tylko jak wchodze w twonkey zawsze zaznaczam by folder no jest ich kilkaset, wiec latwo trafiam w to co chce inaczej nie ma szans zeby sie polapac :-)

Da się tak zrobić, żeby 2 dysk był tez widzialny w katalogu multimedia (wirtualnie jakoś bo na nim fizycznie go nie ma) Zrobiłem tak jak pisałeś i owszem widzi mi, ale nie Twoney Media tylko dzięki indeksowaniu w moim ustalonym katalogu. Minusy takie, że dlużej się wybiera i nie widzi mi wszystkiego (tzn widzi mi katalogi, ale nie które nie otwiera) Po przez Twonkeya wszystko szybciej i działa. z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Twonky ma swoja konfigurację, musisz tam dodać folder...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

Pod Twonkey Media ? jak dodaje folder idzie mi do multimedia ogolne czyli u mnie davero. Twonkey media mam tylko pod multimediami na dysku głownym. Chyba ze to sie inaczej jeszcze da ustawic

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Chyba ze to sie inaczej jeszcze da ustawic

da się, w app center wchodzisz w twonky i masz link z numerem portu do konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
davero

da się, w app center wchodzisz w twonky i masz link z numerem portu do konfiguracji.

Oki super zrpbiłem i działa. ale wyszedł następny problem :-) został mi katalog pusty dysk1 (tam wczesniej udostepniałem po dlna mp3 i filmy) i nie moge go usunąć :-) wiesz może da się to zrobić ? Pewnie jak wyciągne dysk i wepne pod linuxa da się bez problemu, ale z doświadczenia wiem, że to sie może źle skończyć dla systemu :-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Automatyczna wiadomość

Ten temat został zamknięty przez moderatora.

Powód: jeden temat - jeden problem

Jeśli nie zgadzasz się z podanym powodem, prosimy o zgłoszenie tego posta do personelu forum.

Pozdrawiamy,

Ekipa OpenITForum.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • MiMB
      Przez MiMB
      Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam problem z prawidłowym działaniem serwera dlna. Spędziłem już dużo czasu na czytaniu różnych postów na różnych forach. Próbowałem już różnych rozwiązań. Mam wgrane na ruterze najnowszego Merlina. Co ciekawe do tej pory korzystałem z dlna na routerze rt-n14 Asusa i było wszystko ok. Z serwera dlna korzystam przez blueraya LG który jest podłączony do neta przez kabel od routera. Serwer jest widziany przez kilkanaście minut i znika. Dziwne że na PS3 pliki są widziane przez cały czas. Dysk podłączony do routera jest sprawny i nawet sformatowalem go ostatnio na linuksowy format plikow ext4 bo czytałem że to też może pomóc, niestety nie pomogło.Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Bo widzę że ludzie mają z tym problem już od dłuższego czasu bo czytałem posty z 2015 r zresztą z tego forum. Wtedy wpis robił mickarp i house podał rozwiązanie niestety to też nie pomogło. Dlatego założyłem temat od nowa.
    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?
    • ligeza
      Przez ligeza
      Czy może ktoś doradzić jakiś przyzwoity UPS ze stabilizacją napięcia. Trzy lata temu zakupiłem polecany mi tu na forum dx850e, niestety ostatnio coś "zaczął szwankować" przechodząc na baterię i nie usypiając NAS (według logów po godzinie padł razem z Qnapem i kilkoma innymi urządzeniami). Okazało się, że wytrzymuje tylko do 261V po czym przechodzi na baterię. Chcąc zabezpieczyć sprzęt przydało by mi się coś z szerszym zakresem i stabilizacją napięcia. Pobór prądu przez urządzenia podpięte do niego to około 40W. Dobrze by było jakby się dało włożyć jakiś większy akumulator, tak by chociaż 3h na nim podtrzymać prąd.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.