Skocz do zawartości
K-PAX

RT-N18U Mapa sieci się nie wyświetla

Rekomendowane odpowiedzi

K-PAX

Witam!

Mam taki routerek ja w tytule .... i problem tego typu:

W sieci jest rejestrator 4 kamery ip 3M, switch POE i zwykły switch Cisco niezarządzalny i PC,

Mam z tym routerem taki problem że nie za każdym razem ale bardzo często pada na routerze startowa zakładka "Mapa sieci". Na Cisco E1200 tego problemu nie było.

Męczę się z tym już jakiś czas i nie mogę znaleźć rozwiązania. Przez chwilę po włączeniu routera można na niego wejść, w status zakładce CPU 100% RAM prawie też na 100% idzie i przestaje działać interfejs www na nim. Reszta działa ok, normalnie działa net itp.

Idzie na standardowym firmware podejrzeć jakie procesy pochłaniają CPU i RAM ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
7 godzin temu, K-PAX napisał:

Idzie na standardowym firmware podejrzeć jakie procesy pochłaniają CPU i RAM ?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.
7 godzin temu, K-PAX napisał:

Mam z tym routerem taki problem że nie za każdym razem ale bardzo często pada na routerze startowa zakładka "Mapa sieci"

FW aktualne ? skoro to RT-N18U i radio ma jedynie 2,4GHz zastanowiłbym się nad zmianą na tomato. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX
4 godziny temu, house napisał:
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

FW aktualne ? skoro to RT-N18U i radio ma jedynie 2,4GHz zastanowiłbym się nad zmianą na tomato. 

FW najnowszy, standardowy soft ma ssh ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

tak, posiada - Administration - System - Enable SSH. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

w syslog przy próbie zalogowania mam:

Cytat

May  4 22:49:07 watchdog: restart httpd
May  4 22:49:07 rc_service: watchdog 393:notify_rc start_httpd
May  4 22:49:07 RT-N18U: start httpd
May  4 22:49:21 miniupnpd[612]: upnp_event_process_notify: connect(192.168.1.100:2869): Connection refused
May  4 22:49:21 miniupnpd[612]: upnp_event_process_notify: connect(192.168.1.100:2869): Connection refused
May  4 22:49:21 miniupnpd[612]: upnp_event_process_notify: connect(192.168.1.100:2869): Connection refused

 

Dnia 19.04.2016 o 07:10, house napisał:

FW aktualne ? skoro to RT-N18U i radio ma jedynie 2,4GHz zastanowiłbym się nad zmianą na tomato. 

Na radiu prawie nic nie lata ..... wyłączyłem i jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
21 godzin temu, K-PAX napisał:

w syslog przy próbie zalogowania mam:

Connection refused oznacza jedynie problem z upnp, wcześniej wyłożył się demon od webserwera interfejsu asuswrt. Używasz upnp ? 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX
1 godzinę temu, house napisał:

Connection refused oznacza jedynie problem z upnp, wcześniej wyłożył się demon od webserwera interfejsu asuswrt. Używasz upnp ? 

 

upnp nie używam .... wyłączyłem.

Właśnie chodzi mi o to czemu się wywala demon od webserwera ... Bo się wywala i nie działa mi mapa sieci ....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
8 godzin temu, K-PAX napisał:

Właśnie chodzi mi o to czemu się wywala demon od webserwera ... Bo się wywala i nie działa mi mapa sieci ....

w sumie trudno powiedzieć, niektórym ponowne wgranie FW przez FW restoration tool rozwiązuje problem, niektórym ta operacja nie pomaga, jeszcze innym pomaga rozszerzenie puli dhcp (o ile była ograniczona). Czasami problemem jest jakiś znak specjalny w nazwie jednego z klientów. Trzeba kombinować gdyż w tym przypadku nie ma jednego rozwiązania. Zaproponowałem instalację tomato gdyż na tym routerze będzie działać sprawnie i szybko, nie ma tam mapy sieci a webgui działa stabilnie. Był na forum podobny temat z ac68u :

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

U mnie działało na pewno dobrze na 30043789216, a dalej lipa .... szkoda ze nie ma logu demona httpd :) można by zobaczyć wtedy może jakieś błędy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

zainstaluj tomato, naprawdę niezły FW. Nie tracisz gwarancji na router, nie da się go popsuć taką operacją, więcej funkcji samego routera - same + :) Chyba, że niezbędna jest mapa sieci lub np AiDisk, których nie znajdziesz w alternatywnym FW

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

Nie boję się tomato ...używam na kilku routerach .... Ale nie może być tak że mi się wiesza ORG FW :) dla zasady to muszę rozpracować.

 

Edytowane przez K-PAX
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb
Dnia 18.04.2016 o 00:45, K-PAX napisał:

Witam!

Mam taki routerek ja w tytule .... i problem tego typu:

W sieci jest rejestrator 4 kamery ip 3M, switch POE i zwykły switch Cisco niezarządzalny i PC,

Mam z tym routerem taki problem że nie za każdym razem ale bardzo często pada na routerze startowa zakładka "Mapa sieci". Na Cisco E1200 tego problemu nie było.

Męczę się z tym już jakiś czas i nie mogę znaleźć rozwiązania. Przez chwilę po włączeniu routera można na niego wejść, w status zakładce CPU 100% RAM prawie też na 100% idzie i przestaje działać interfejs www na nim. Reszta działa ok, normalnie działa net itp.

Idzie na standardowym firmware podejrzeć jakie procesy pochłaniają CPU i RAM ?

 

Jakiej przeglądarki używasz ?

Sprawdź używając przeglądarki internet explorer.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
K-PAX

Odpuściłem. Problem się pojawiał jak dopinałem switch z kamerami IP co dziwne dopiero jak podpinałem minimum 2 szt. Przy jednej było ok.
 Sprawdzałem różne kombinacje. Zainstalowałem Tomato .... i jest ok ;) jak zawsze ....

Dodam że testowałem na wszystkich przeglądarkach, i przestawało działać po wylogowaniu.

 

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Cześć.
      Dajcie znać czy tylko u mnie od dobrego tygodnia zarówno na najnowszym sofcie Merlina jak i najnowszym od ASUS-a nie działa narzędzie Download Master
      posiadam: RT-AC68U ale sądzę że w innych może być podobnie.
       
       
    • Picia163e
      Przez Picia163e
      Cześć,

      Kilka dni temu zakupiłem Asusa rt-AC86U. Wgrałem mu razu soft Merlina, skonfigurowałem - wszystko chodziło idealnie.
      Po ponownym uruchomieniu routera, przestał on nadawać w paśmie 5GHz, lampka sieci 5GHz na routerze nie świeci (miałem skonfigurowane dwie sieci, zamiast "smart connect").
      W panelu administracyjnym - wszystko po staremu, z wyjątkiem faktu, że nie wyświetlają się żadne kanały dla sieci 5GHz (Current Control Channel = 0).
      Próbowałem już wszystkiego co przyszło mi do głowy tj: (resetowałem router do ustawień fabrycznych, wgrywałem oryginalny soft od Asusa, wgrywałem poprzednie softy od Merlina, sprawdziłem zakładkę Wireless --> Professional (pole: "enable radio" = Yes), próbowałem również skorzystać ze smartconnect, ale kończy się to tym, że router i tak nadaje tylko w sieci 2.4GHz...
       
      Czy miał ktoś podobne problemy? Może macie jeszcze jakieś pomysły czego powinienem spróbować?
      Będę szalenie wdzięczny za wszystkie sugestie

      Pozdrowienia dla forum!!
       
       

    • graphkins
      Przez graphkins
      Routerek działa super pod warunkiem, że działa...
      Średnio raz na miesiąc występuje problem taki jak ktoś opisał w tym temacie https://www.wykop.pl/wpis/20839467/czy-ktos-wie-jak-rozwiazac-ten-problem-samsung-ue4/
       
      W skrócie: telewizor Samsung K5572 nie widzi bramy i dns z routera. Wczoraj kilka razy wyłączałem i włączałem router i próbowałem połączyć się z wifi, ale za każdym razem klapa, a dziś śmiga jak zwykle.
      Jak rozwiązać sprawę?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.