Skocz do zawartości
pociej

RT-AC68U - optymalne ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

pociej

listek2000,

muszę się wtrącić po tym co zobaczyłem...

Widzę że na konsoli osiągasz bardzo wysokie prędkości pobierania i wysyłania.
Ja odkąd posiadam PS4 irytuję się że mimo łącza 250/20 Mb/s osiągam ledwo 30-40/3-5 Mb/s, a dziś w teście pokazuje ledwo 10-20/1-2 Mb/s.

Sieć oparta na routerze Asus RT-AC68U, switchu TP-Link TL-SG1008D, oraz modem Cisco EPC3212.
Konsola podłączona kablem (czy do routera czy do switcha nie robi różnicy w prędkości), przyznany statyczny IP, ustawienia w PS4 automatyczne (pobiera sobie swój IP, IP routera jako DNS który korzysta z adresów od IPS (UPC)), MTU automatyczne (z testu na PC wychodzi 1472+28), NAT typ 2.

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki co zrobić aby poprawić prędkość pobierania i wysyłania na konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
listek2000

siemka,

tez miałem male prędkości i przede wszystkim musiałem zmienić wszystkie przewody LAN, jak miałem abo 100/100 to bylo ok, ale po przejściu na 250/250 dalej było ok stu :( okazało się,ze ograniczały mnie kable. Kupilem  lepsze cat 6a S-FTP (ekranowane)

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

trochę tego musiałem nakupować, bo od modemu światłowodowego do routera i z routera kolejne 4 kable w tym PS4.

I opłaciło się bo w teście na kompie mam więcej niż abo: 267/267 :) musisz zwrócić uwagę czy twój modem i router ma  takie metalowe wejście LAN , u mnie wszystkie 3 urządzenia maja gniazdka ekranowane wiec w pełni wykorzystują moc kabli.

Nie chce cie naciągnąć niepotrzebnie na lepszy kabel, dlatego kup na wstępie może 1 metr takiego ekranowanego cat6a s-ftp, i podłącz modem bezpośrednio do konsoli , w teście nat powinien ci wskoczyć NAT1 a przez router NAT2.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Dzięki za podpowiedź.

Miałem przy konsoli cat. 5e STP ale wymieniłem na cat. 6 S/FTP których mi trochę zostało i które mam podłączone do większości urządzeń (i osiągam na nich odpowiednie dla tych urządzeń prędkości) ale niestety przy konsoli nic się nie zmieniło.
Dalej bardzo rozbieżne wyniki w zakresie 10-40 Mb/s pobieranie i 0,5-3 Mb/s wysyłanie, jednym słowem daleko do 250/20...
Czy podpinam się do switcha czy bezpośrednio do modemu, efekt ten sam.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
listek2000

siemka, czyli to nie kable, skoro przez modem bezpośrednio masz tez tak niska prędkość, a na innych urządzeniach zbliżona do wartości z abonamentu to chyba konsola jest tu ograniczeniem? Jeśli masz możliwość w weekend wziąć konsole do znajomego/znajomej mającego net u innego operatora to zrób tak i daj znać jakie wyniki testów? Czy próbowałeś połączyć konsole z routerem przez wi-fi i jak to wygląda?

Lub mniemam ,ze masz net w smartphonie to daj w nim udostępnianie wi-fi i na konsoli  dodaj siec wi-fi ze swojego telefonu ( będziesz tam miał podany login i hasło) 

Będziemy wiedzieć więcej, pozdr.

ps. nie wiem, czy to może mieć znaczenie ale ja zaraz po zakupie wyjąłem dysk talerzowy i zmieniłem na ssd, ale to może niech "doktor" się wypowie czy to ma wpływ na prędkość podłączonego netu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Przed chwilą, listek2000 napisał:

ale ja zaraz po zakupie wyjąłem dysk talerzowy i zmieniłem na ssd, ale to może niech "doktor" się wypowie czy to ma wpływ na prędkość podłączonego netu?

nie ma, przynajmniej nie przy 250 Mbits :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Hej

Dobry pomysł żeby sprawdzić internet udostępniony z telefonu.
Niestety działa to dość "tępo", wolno, poniżej osiąganych prędkości z internetu domowego.

Na telefonie uzyskuję ledwo 10-15 Mb/s pobieranie i 15-25 Mb/s wysyłanie przez to całe wspaniałe LTE (Orange) a na konsoli w teście wychodzi tylko 5-10 Mb/s pobierania i 1-3 Mb/s wysyłania, do tego NAT typ 3.
Ten test raczej nic nie rozjaśnił.

Co do połączenia przez kabel bądź Wi-Fi to bez większych różnic, w sumie sam się zdziwiłem po przejściu na kabel że "nic" nie wzrosło. (testy wypadają tak losowo że jeśli coś wzrosło to nie więcej niż ok. 5 Mb/s)

 

Teraz, późnym wieczorem, przyśpieszyło do całych 35-40 Mb/s pobieranie i 4-6 Mb/s wysyłanie po kablu... :my_cool:

A co jeszcze śmieszniejsze, telefon potrafi po Wi-Fi pociągnąć całe 250/20 Mb/s a konsola zadowala się takimi ochłapami... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
listek2000

No 99.9 % ograniczeniem jest PS4. Tak jak pisałem możesz spróbować protestować u kogoś innego ale to prawdopodobnie potwierdzi, ze konsola zamula. Wiesz, jak wspomniałem ja mam w konsoli dysk ssd i 1 grę f1 2015 w wersji elektronicznej na dysku. Chciałem zminimalizować  czas odczytu jaki byłby większy z płyty i lasera. Może dlatego,ze nie mam innych śmieci (gier) to mój system jest czysty i działa wszystko żwawiej. U mnie nie jest problemem zrobić format, mam nawet już gotowego pena z system PS4 i jak coś zamula, to robię dezaktywacje konsoli, nic nie zapisuje bo nic na niej nie mam a gra jest zawsze zakupiona i gotowa do ponownego pobrania. Robie reinstalacje, tutaj masz pełny opis jak to się odbywa :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.

zakładka na samym dole: "Przeprowadź nową instalację oprogramowania systemowego"

Z kolejnych obserwacji i masy testów, wywnioskowałem ,ze konsola ma najlepsza prędkość na świeżo wgranym oprogramowaniu routera, w moim przypadku rekord to 211-212 z 250Mbs. Każde włączenie czy wyłączenie jakiejś funkcji w routerze i jego restart obniża te prędkość. I tak wyłączenie firewalla, niby logiczne a dziwnie prędkość spada o 20-30Mbs, potem wystawienie konsoli w strefę DMZ i kolejny spadek 20-30Mbs, Włączenie QoS i tu strata jest bardzo duza bo o polowe. Jak widać najlepiej działa na ustawieniach domyślnych.

Wszystkie testy robiłem na automatycznych ustawieniach dhcp. Ale zauważyłem,ze kolosalna różnicę w prędkości i to będzie ostatnia porada ;) zmiana DNS, żadne zmiany ip na stale, czy zabawa z MTU. Dlatego zmień konfiguracje połączenia robiąc wszystko automatycznie, a DNS wpisz ręcznie, spróbuj 8.8.8.8 lub 8.8.4.4. albo od opendns tez są szybkie 208.67.222.222 lub 208.67.220.220.

Ja już od dawna nie jadę na lokalnych dns-ach od ISP bo zamulają, pozdr.

ps. weź tez poprawkę ,ze serwery PSN są bardzo niestabilne emocjonalnie ;) i testowanie ich w weekend wieczorami jest niemiarodajne, najlepiej w tygodniu tak do południa jak cala stonka jest w szkołach i nikt nie siedzi na drucie ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Hej

Dzięki za kolejną porcję porad.

Zaraz się zabiorę za test z innymi DNS'ami.
Jest "bezinwazyjny" także idzie na pierwszy ogień.

Co do firmware routera to niestety nie mam za świeżego.
3.0.0.4.378.4585 z 12.03.2015.
Parę razy chciałem wrzucić mu nowszy ale przeważnie po chwili czytania na SNB czy innych forach zawsze był jakiś mankament więc skoro na tym działa OK to tak zostało.

Zaraz popróbuję z ustawieniami routera które wymieniłeś.
Póki co szukam jak usunąć priorytet z urządzeń w zakładce "Adaptacyjny QoS" bo może to też wadzi... (choć PC tak samo jak PS4 ma ustawiony najwyższy i jest ok...)
Może @house będzie wiedział...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
42 minuty temu, pociej napisał:

Póki co szukam jak usunąć priorytet z urządzeń w zakładce "Adaptacyjny QoS" bo może to też wadzi.

przeciągnąć szare pole wyboru "wartość domyślna" na ikonkę urządzenia, jednak na początek zacząłbym od :

zresetował do wartości fabrycznych i ustawił wszystko od nowa. Nie dlatego, że jest to jedyne rozwiązanie ale najszybsze ze względu na 

42 minuty temu, pociej napisał:

Co do firmware routera to niestety nie mam za świeżego.
3.0.0.4.378.4585 z 12.03.2015.

ewentualnie najnowszą wersję Beta

, gdyż PS4 lubi upnp a w changelog'u jest :

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Właśnie czytam na SNB że ponoć nowa beta poprawiła problem z 2.4 Ghz z poprzedniego firmware.

Może jutro zaktualizuję router.
Ale mam jedno pytanie, może będziesz w stanie mi pomóc.

Z tego co pamiętam przy którejś aktualizacji na jakimś forum czytałem że po niej nie będzie możliwy powrót niżej ze względu na nowy bootloader bądź podobną rzecz.
Wiesz coś na ten temat? Bo co jak co ale na tym FW 99% rzeczy działa OK i jakby co to chętnie bym do niego wrócił. :my_cool:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
4 minuty temu, pociej napisał:

Wiesz coś na ten temat?

tak, chodzi o to narzędzie

to było długo przed Twoją aktualną wersją. Wrócisz do niej bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Hmm..

Coś mi świta że nie to było przed moja wersją FW tylko swojego czasu gdy szukałem informacji czy aktualizować ale pamięć zawodna więc...

Swoją drogą da się sprawdzić z jaką prędkością działa pamięć w moim routerze?
Może zasadnym byłoby użyć ww. narzędzia do zwiększenia jej taktowania.
A może nie ma to sensu bo po przeskoku do nowszego FW, tj. 380.1842 czy bety 380.2695 pamięć z automaty będzie taktowana 666 Mhz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
7 minut temu, pociej napisał:

Swoją drogą da się sprawdzić z jaką prędkością działa pamięć w moim routerze?

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość pola kod.
7 minut temu, pociej napisał:

Może zasadnym byłoby użyć ww. narzędzia do zwiększenia jej taktowania.

nie wiem kiedy kupowałeś swój egzemplarz ale po kilku miesiącach od premiery na rynku wszystkie sprzedawane ac68u miały to ustawione fabrycznie. Jeśli nie, to jak najbardziej jest to zasadne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Telnet zwrócił następującą informację:

jL9WbkK.jpg

także wygląda iż ram już działa z wyższą prędkością.

dzięki!

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

W takim razie spokojnie możesz aktualizować fw.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Wrzuciłem 9.0.0.4.380_2695 (zrobiłem reset do fabrycznych przed i po aktualizacji) ustawiłem ręcznie ustawienia sprzed aktualizacji no i z konsolą taka sama padaka jak wcześniej.

No nic, może z czasem dojdę co jest przyczyną...

@house
przy okazji aktualizacji chciałbym jeszcze pogadać o ustawieniach routera więc może dobrze byłoby powycinać moje posty z odpowiedziami i przenieść do osobnego tematu (RT-AC68U - optymalne ustawienia) abym nie śmiecił koledze @listek2000 swoimi problemami... :?:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
listek2000

Tak czułem, bo skoro bezpośrednio pod modemem podobne prędkości to ograniczeniem jest konsola.

Potestuj pozmieniać dns, a ostatecznie postaw od nowa system w konsoli wg opisu jaki ci podałem ,pozdr.

ps.

Może masz kogoś znajomego z taka sama konsola i pożycz na godzinkę na testy u siebie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Będę próbował dalej, inną konsolę czy moją pod innym łączem, w ostateczności reset ale póki co daje sobie spokój.

Na razie mam problem żeby zalogować się do AiCloud z telefonu po aktualizacji do 9.0.0.4.380_2695... :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
44 minuty temu, pociej napisał:

przy okazji aktualizacji chciałbym jeszcze pogadać o ustawieniach routera więc może dobrze byłoby powycinać moje posty z odpowiedziami i przenieść do osobnego tematu (RT-AC68U - optymalne ustawienia) abym nie śmiecił koledze @listek2000 swoimi problemami..

a proszę uprzejmie, dyskusja wydzielona :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
pociej

Zrobiłem parę prób z Wi-Fi.
Głównie miały one na celu poprawienie zasięgu między routerem a TL-WR802N w roli klienta dla dekodera SAT (multiroom) na częstotliwości 2.4 GHz, jak również komunikacji z drukarką na drugim końcu mieszkania.

Próbowałem na różnych kanałach (1,6,11,12,13,14), różną szerokość pasma (20, 40 bądź auto), tryb (N czy starsze) oraz bajery typu kształtowanie wiązki.
Redukowanie zakłóceń USB 3.0 włączone.

Sugerowałem się parametrem mocy sygnału wyrażonej w db którą podaje klient TP-Linka.

Wnioski następujące:
Kanał 11, mimo 5 innych sieci na nim okazał się najlepszy ze średnią 25-28 db.
Między 20 a 40 MHz (i automatem) nie zauważyłem większych różnic.
Uniwersalne kształtowanie wiązki wręcz pogorszyło wynik, wyraźnie kształtowanie nieobsługiwane.
I co najlepsze, ustawiana moc w routerze miała znikomy wpływ na połączenie. Obecnie sprawdzam czy przy wyborze najniższej mocy (power saving) połączenie będzie stabilne.

Chętnie dowiem się czy ww. test (a właściwie sugerowanie się mocą sygnału zgłaszaną przez TL-WR802N) był dobrym pomysłem oraz posłucham rad, czy innej metodologii do wykorzystania.

Co do tej nowej bety to zauważyłem że za każdym prawie razem router zgłasza brak synchronizacji z serwerem NTP oraz nie mogę się połączyć poprzez telefon z AiCloud.
Zastanawiam się nad powrotem do staruszka 3.0.0.4.378.4585 bądź 3.0.0.4.380.1842...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@pociej - looknij tutaj :

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Wlodek_242
      Przez Wlodek_242
      Hejka. Znów potrzebuję pomocy. Jak pisałem mój router stoi na poddaszu i chciałem połączyć go z routerem na dole kablem ethernet. Mam kable porozciągane ale niezarobione. Wziąłem się za to. Zarobiłem końcówki na górze w standardzie B I na dole do gniazd to samo. Pokazuje mi jednak jakby szukał ale finalnie nie łączy. Generalnie jak na krótkim kablu łącze bezpośrednio do routera to śmiga. Z tego co wiem to długość takiego kabla może być dość dluga. I już nie wiem... Może ktoś jakiś pomysł? Może być, że router "nie ma siły"?
    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Cześć.
      Dajcie znać czy tylko u mnie od dobrego tygodnia zarówno na najnowszym sofcie Merlina jak i najnowszym od ASUS-a nie działa narzędzie Download Master
      posiadam: RT-AC68U ale sądzę że w innych może być podobnie.
       
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.