Jump to content
djmarco

ASUS ac68u plus dw1540 słaby download

Rate this topic

Recommended Posts

djmarco

Witam

Mam internet z lokalnej sieci kablowe. Mam w umowie 100/50Mbps ale realnie jest 70/50. Miałem wcześniej router mikrotika ale zmieniłem, bo myślałem, że to on ogranicza prędkość pobierania gdyż na nim miałem 30-40Mbps na download a upload był bez zmian - 50Mbps. Postawiłem ASUSa i okazuje się, że na nim nawet 50Mbps nie mogę osiągnąć. Mam dwa laptopy, jeden na win7, drugi na win10 i na obydwu jest to samo. Router dzieli jedna ściana ale nawet blisko routera jest tak samo, bez zmian. Już wychodzę z siebie bo nie wiem co może być przyczyną. Myślałem, że na 2.4GHz coś zakłóca ale teraz jestem podłączony na 5GHz i jest to samo. Czy wam też wifi tak ucina transfer?

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a speedtest.net na kablu co pokazuje ? W 5 GHz mam max od ISP.

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Na kablu 70Mbps. Na routerze 50Mbps

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ustaw tak i sprawdź :

2016-02-24_211753.thumb.png.7236b4dc1f6d

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Ustawiłem i jest lepiej. 90Mbps mam na kablu a na WiFi mam 70Mbps czyli lepiej niż było.

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Dalej często mi spowalnia do 40-60Mbps. Już nie wiem co może być. Podejrzewam, że ktoś u mnie w bloku czymś zakłóca ale... Ciekawe kto i czym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

inSSIDer w dłoń i szukaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

inSSIDer w dłoń i szukaj.

Nie mam licencji na ten program

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

poszukaj wersji inSSIDer 3.1.2.1 (produkt wymaga licencji od wersji 4.0) lub użyj 

You do not have the required permissions to view the link content.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

zmień kanał z auto na ustawiony ręcznie z zakresu poniżej 100 i sprawdź na którym będzie najlepszy efekt.  Sprawdź przynajmniej 2-3. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

To już sprawdzałem, ale...

Ciekawe pokazało się to w tym drugim programie. Max Rate 54 a spina mi się na 300

Bez tytułu2.png

Bez tytułu1.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie masz trybu AC więc nie korzystasz z 80MHz szerokości kanału. To co osiągasz to max co potrafi DW1540 - karta jest 802.11 a/b/g/N nie ac. Nie obsługuje również modulacji TurboQAM (256-QAM MCS 8/9) więc zestawia się jedynie na 300 Mbit/s. To co pokazuje Ci w Max rate 54 to zaszłość z ssider 2.x na którym bazuje analitics tool od Amped (ten typ tak ma). 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco
1 minutę temu, house napisał:

nie masz trybu AC więc nie korzystasz z 80MHz szerokości kanału. To co osiągasz to max co potrafi DW1540 - karta jest 802.11 a/b/g/N nie ac. Nie obsługuje również modulacji TurboQAM (256-QAM MCS 8/9) więc zestawia się jedynie na 300 Mbit/s. 

Tak, ja to rozumiem. Ale zobacz na ten program. Tam mam max 54. Tak ma być?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

tak, nie sugeruj się tym - ja jestem spięty ze swoim routerem z odległości 10m przez 2 ściany na 1GB/s :D a i tak pokazuje mi to samo co tobie :

2016-02-28_183223.thumb.png.80d78a465a94

Tak jak pisałem wcześniej, jest to zaszłość ze starej wersji inssider 2.x 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Czekam. Jutro przyjdzie mi Intel AC i zobaczymy czy prędkość się zwiększy. Dziwne tylko, że jeszcze na początku roku po WiFi nawet na N miałem wszystko ok bo download miałem 90Mbps a teraz coś się popsuło. Nie wiem w czym problem. Tym bardziej, że po WiFi download mam 40-60 a upload zawsze taki sam czyli 50-60.

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Jeżeli jakiś czas temu było ok a teraz coś niedomaga warto zresetować sam router do wartości fabrycznych i ustawić od nowa. Czasem taki zabieg pomaga. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Dzisiaj miało to miejsce przy wgraniu Merlina. Ale to nie w tym problem. Asusa mam od tygodnia a wcześniej miało to miejsce na mikrotiku. Niestety to nie kwestia routera. Gdzieś kiedyś czytałem, że tzw przedłużacze bezprzewodowe HDMI mocno zakłócają WiFi.

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Zobacz jak jest.

2.4GHz

8081ae9b99a9377b757bed095719e7c6.jpg

5GHz

c3c6bfd36c2da193bed592a9154f35b0.jpg

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

rzeczywiście, jak transfery ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Wcześniej miałem na speedtest.net max 50Mbps na down a na pl miałem 30-40Mbps

Dziwne, że im większy możliwy transfer na karcie sieciowej to wyniki netu są lepsze.
Pewnie jak bym miał 1300Mbps to pewnie bym miał full.
Wczoraj sprawdzałem jak pociągnąć nowe anteny ale za dużo zachodu. Ramka dookoła jest na zatrzaskach ale na dole przy zawiasach już jest przyklejona na mocną, dwustronną taśmę. Jakoś by dało na ciepło to odkleić ale dalej idą kable przez zawias jakoś tak, że nie widać jak to leci i tu był by problem największy. Pozostanę przy tym intelu no chyba, że kiedyś trafi się DW1550 bo w testach wypada lepiej.

speedtestpl.png

speedtestnet.png

intel.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Zacne wyniki, nie zmieniaj na DW1550 - nie ma sensu. Widziałem różnicę jakiś czas temu i przesiadłem się na kartę DELL, jednak obecnie podobno nie ma już większych. Intel podobno dość mocno dopracował sterowniki.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

Tak, tak dopracowal że karta nie chce działać :) pisałem o tym w innym wątku

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Dopisałeś to po tym jak przeczytałem, może lepiej scalić te wszystkie posty bo już się gubię pisząc w stereo :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit

która wersja sterowników... te najnowsze 18.33.0.1 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
djmarco

która wersja sterowników... te najnowsze 18.33.0.1 ?

Tak

Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a co wydajnością ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • wds
      By wds
      Witam,

      Posiadam router Asus RT-AC68U i zastanawiam się, jak zrobić to, żeby była widoczna tylko jedna sieć Wifi, bo obecnie mam dostępne dwie sieci w wyszukiwaniu, ta która ma 2.4 Ghz i ta, która ma 5 GHz. 
    • gulashos
      By gulashos
      Cześć proszę o pomoc, zakupiłem router Asusa RT-AC68U i zdziwiony jestem poziomem sygnału wi-fi jest on niesamowicie słaby, rozumiem wiele rzeczy, że nie samym Wi-Fi człowiek żyje ale ... zrobiłem test ustawiłem obok routera Samsunga Galaxy S10+ jako router i zasięg niesamowity praktycznie w każdym miejscu w domku gdzie router już totalnie nie dawał rady. Proszę o pomoc bo może to kwestia ustawień. Zabawę kanałami i zmianą softa mam za sobą nie pomogło to w żaden sposób. Dziwni mnie, ze poziom sygnały jest tak słaby a prawie każdy router bez anten działa lepiej. Mam 137metrów domek i zasięg nie przebija się przez piętro. Nie jest to kamienica ani żadne żelbetonowe konstrukcje (S10 w trybie routera radzi sobie idealnie). Wg producenta Router ten ma świetne Wi-Fi a tutaj nie wydaje mi się. Tutaj przykład: http://prntscr.com/ol73h7 jak ktoś ma jakiś pomysł proszę doradźcie. Bo nie wiem czy ten router tak ma czy coś mam zwalone w konfigu. 

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.