Jump to content
Vini

ASUS EA-AC87 problem

Rate this topic

Recommended Posts

Vini

Zamontowałem na magazynie 2 szt ASUS EA-AC87 urządzenia pracują w trybie access point i są bezpośrednio wpięte do routera ASUS RT-N66U, po ok godzinie pracy następuje paraliż całej sieci w firmie, diody we wszytskich 6 switchach migają kilka razy na sekundę i nie można nic zrobić, jest nawet problem z dostaniem się na serwer lokalny, po wyłączeniu accesów problem automatycznie ustępuje.

Przy jednym urządzeniu następuje duże spowolnienie sieci, przy dwóch nie można już nic zrobić, przecież teoretycznie te urządzenia nie powinny generować takiego ruchu ?

Brak mi już pomysłów i szczerze zaczynam mieć dość tych urządzeń, (docelowo miały być 4 szt)

Czy ktoś może mi pomóc ?

Pozdrawiam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a źródłem problemu nie jest czasem router ? Na jakim FW pracuje ?  AP to urządzenie jak każde inne, sam z siebie nie generuje ruchu tylko udostępnia otrzymany link bezprzewodowo. Jak ustawiłeś dhcp na tym AP - z routera czy każdy z nich osobno przydziela adresy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vini

Dokładnie w ten sam sposób myśle o AP, jednak problem wystepuje, a w momencie wylaczenia tych urzadzen, wszystko zaczyna działać normalnie

Urządzenia pracują na najnowszym oprogramowaniu, maja wpisane na stałe adresy IP (nawet wywalilem im brame jednak nic to nie dało) ale faktycznie, kazde z tych urzadzen chyba ma ustwione dhcp dla klientow, wiec moze to byc problemem, na chwile obecną nie moge sie nawet podlaczyc pulpitem zdalnym do serwera, po poludniu musze tam podjechac i wylacze im dhcp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vini

Ustawilem accesom DHCP , brak mi juz pomyslow, dzisiaj to samo, na routerze mam takie logi
 

You do not have the required permissions to display the content of the code field.

dzieje sie to tylko przy podlaczonych dwoch accesach ASUS EA-AC87, całkowity paraliz sieci

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Takie logi pojawiają się czasami w momencie kiedy do sieci wpięty jest laptop jednocześnie podłączony do WiFi i kablem do routera. Problemu upatrywałbym w samym routerze, nie w konfiguracji AP. Problem znany w routerach Asusa związany z VLAN loop. Na początek wgraj najnowsze OFW do routera :

You do not have the required permissions to view the link content.

i do AP:

You do not have the required permissions to view the link content.

o ile nie zrobiłeś tego wcześniej. Ustaw na każdym AP różne nazwy sieci (SSID) i zobacz jak sytuacja się wyklaruje. Jeśli to nie pomoże, przywróć router do ustawień fabrycznych i ustaw ponownie konfigurację od początku. Rozwiązaniem może być również instalacja na routerze alternatywnego FW - Tomato, np:

You do not have the required permissions to view the link content.

Myślę, że tutaj takich problemów nie będzie. Tomato na RT-N66U działa bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • gabrychu
      By gabrychu
      Mam problem z konfiguracją MR2200ac, próbuje już trzeci raz i za każdym razem mam informację "Nie można nawiązać połączenia".
      W logach - Wi-Fi point [salon] failed to join mesh network.
       
      Oba sprzęty stoją koło siebie. Na RT2600ac włączona tylko sieć 5GHz, włączony poziom zabezpieczeń WPA2-Personal, filtr adresów MAC wyłączony.
      Telefony bez problemu łączą się z siecią.
       

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.