Jump to content
Sign in to follow this  
house

ASUS RT-AC1200G+

Rate this topic

Recommended Posts

Adam1988
15 godzin temu, bajka02 napisał:

Co to znaczy

Warto po wgraniu firmware wyczyścić NVRAM

Jak to zrobić?

można tak zwanym 30/30/30

1. gdy urządzenie jest włączone, naciśnij i przytrzymaj przycisk WPS / Reset przez 30 sekund
2. jednocześnie przytrzymując przycisk reset / WPS, odłącz router od zasilania i przytrzymaj go przez dodatkowe 30 sekund
3. Nadal trzymając wciśnięty przycisk reset / WPS, włącz zasilanie do routera ponownie i przytrzymaj przez 30 sekund

 

albo jak podał house.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@bajka02 zrób tak jak napisał @Adam1988.

Share this post


Link to post
Share on other sites
bajka02

Wynik mnie zadowala. Zostaje na dużej przy tym sofcie

Sorry, only registered users can display images :(

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Witam, czy jak mam taki wynik na starym sofccie warto zmieniać na nowy?

Sorry, only registered users can display images :(

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988

Warto sterownik nowszy do obu radyjek i nie zrywa połączeń losowo co jakiś czas(tamten w oficjalnym to juz dosyć stary). Stabilność łączą pod obciążeniem to niebo a ziemia. Jest też szansa na lepszy transfer. Nie dużo ale zawsze do przodu.

 

 

 

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988

Na stronie dzisiaj pojawiła się oficjalna wersja 

Sorry, only registered users can display links :(

ASUS RT-AC1200G+ Firmware version 3.0.0.4.380.7743
Security fixed
- Fixed CVE-2017-5892 (JSONP Information Disclosure)
- Improved brute-force protection for SSH, Telnet connection.
Bug fixed
- Fixed URL filter, keyword filter, network filter time related issue.

Please unzip the firmware file first then check the MD5 code.
MD5: 2aa21a06bbeeb9731a6bb4244eb1f6fd

 

Jest jednak gorszą od tej 10680(unofficial) bety przez asusa bo ma starsze sterowniki(juz ludzie zglaszaja problemy z siecia i restartami):

3.0.0.4.380.7743:

eth1: Broadcom BCM43227 802.11 Wireless Controller 9.10.178.27 (r584393)
eth2: Broadcom BCM43c8 802.11 Wireless Controller 9.10.178.27 (r584393)

 

9.0.0.4_382_10680

eth1: Broadcom BCM43227 802.11 Wireless Controller 9.10.178.61 (r667680)

eth2: Broadcom BCM43c8 802.11 Wireless Controller 9.10.178.61 (r667680)

 

 

Ja zostaje dalej na becie, jeśli ktoś chce może testować to oficjalne(testowalem unofficial na tych sterownikach i byly problemy wiec podziekuje za to samo zwlaszcza ze ludzie juz zglaszali problemy)

 

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Właśnie zrobiłem aktualizację do tej oficjalnej wersji 3.0.0.4.380.7743
Wynik pobierania to teraz jakiś dramat. Muszę coś zmieniać w ustawieniach rutera by zbliżyć się chociaż trochę do wyników osiągniętych przed aktualizacją?
Teraz tak to wygląda

Sorry, only registered users can display images :(


Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
Godzinę temu, djjaca napisał:

Właśnie zrobiłem aktualizację do tej oficjalnej wersji 3.0.0.4.380.7743
Wynik pobierania to teraz jakiś dramat. Muszę coś zmieniać w ustawieniach rutera by zbliżyć się chociaż trochę do wyników osiągniętych przed aktualizacją?
Teraz tak to wygląda
Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
 

Najlepiej powrócić do softa od Dolly Chu i czekać na oficjalne wydanie(tam wlasnie maja dodac tylko te fixy co dodali w tym). Jeśli jednak chcesz zostać na tym oficjalnym to zrób tak:

Po aktualizacji robiłeś reset NVRAM? Jak nie to zrób 30/30/30 czyli:

1.gdy urządzenie jest włączone, naciśnij i przytrzymaj przycisk WPS / Reset przez 30 sekund
2. jednocześnie przytrzymując przycisk reset / WPS, odłącz router od zasilania i przytrzymaj go przez dodatkowe 30 sekund
3. Nadal trzymając wciśnięty przycisk reset / WPS, włącz zasilanie do routera ponownie i przytrzymaj przez 30 sekund

 

Następnie ustaw na stronie routera:

2.4 Ghz

Tryb bezprzewodowy - Only N

Pasmo kanału: 40 Mhz

Kanał automat(zazwyczaj w 70% przypadkach wyszukuje najlepszy potem go ustawisz na sztywno sobie)

Kanał rozszerzony automat

Zakładka Professional:

Izolacja AP- Nie

Pomocnik przesyłania - Wyłącz

Bluetooth Coexistence - Wyłącz

Włącz IGMP Snooping - Wyłącz

Prędkość połączeń Multicast (Mbps) - Automat

Preamble Type - Krótki

Włączyć TX Bursting - Wyłącz

Włączyć WMM APSD - Wyłącz

Definiowanie priorytetów - Wyłącz

WPA 2

 

5 Ghz

Tryb bezprzewodowy: N/AC Mixed

Pasmo : 80 Mhz

Kanał, Kanał rozszerzony : Automat(potem sobie na sztywno ustaw)

WPA 2

 

Firewall:

Uruchomić firewall - Nie

 

 

 

Spróbuj to zrobić i zobaczymy wynik

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Będę miał problem z wykonaniem manualnym operacji 1 i 2 ponieważ przycisk reset trzeba trzymać szpilką a to może być trudne. Ale ok spróbuję

Sorry, only registered users can display images :(


Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Reset NAVRAM zrobiony.
Router skonfigurowany wg. Twoich zaleceń. Wynik się nie zmienił. Sprawdziłem też podłączając lapka po kablu i tu wynik jest ok, nominalne 250/10

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
11 minut temu, djjaca napisał:

Reset NAVRAM zrobiony.
Router skonfigurowany wg. Twoich zaleceń. Wynik się nie zmienił. Sprawdziłem też podłączając lapka po kablu i tu wynik jest ok, nominalne 250/10

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
 

Próbowałeś na sztywno ustawiać kanał wifi((1,4,6,9,11,12) )?Możesz też zrestartować ponownie router i liczyć na cud(odlacz kabel z pradu na 30 sec i podlacz)Jak na żadnym nie możesz wyciągnąć chociaż 80% to znaczy tylko tyle, że sterownik bardzo słabo się sprawdza. Wracaj najlepiej do 9.0.0.4_382_10680

Sorry, only registered users can display links :(
, mi się nie chce nawet testować tego oficjalnego(3.0.0.4.380.7743) po tym co widzę u Ciebie i innych. Ewidentnie to jest spartaczony sterownik i jego wina...

 

 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Wróciłem do 9.0.0.4_382_10680, reset NAVRAM zrobiłem, wszystko ustawione tak jak piszesz, kanały na sztywno.
Niestety, wynik nadal taki sam jak w poście 98. Do wyniku z postu 95 daleko mi.
Mogłem uszkodzić router przy zmianie FW?

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
bajka02

Spróbuj wczytać moje ustawienia i daj mi znać.

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Wczytałem tylko jak się zalogować? Hasła nie znam.

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
Godzinę temu, djjaca napisał:

Wróciłem do 9.0.0.4_382_10680, reset NAVRAM zrobiłem, wszystko ustawione tak jak piszesz, kanały na sztywno.
Niestety, wynik nadal taki sam jak w poście 98. Do wyniku z postu 95 daleko mi.
Mogłem uszkodzić router przy zmianie FW?

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka
 

Router przy zmiane FW uszkodzić? Nie, jest możliwość, że ktoś utworzył w pobliżu Ciebie sieć i stąd twoje kłopoty. 

Sorry, only registered users can display links :(
 sprawdz tą darmową wersje inssider-a i wrzuć tutaj screena(on ci też doradzi od siebie na jaki kanał zmienić). Sprawdz też jaki link speed nadaje router.

 

Wykonaj jeszcze taki soft reset naciskając przycisk WPS przez 30 sekund a nastepnie odlaczajac kabel z zasilania(dalej trzymaj przycisk przez 30 sec i podlacz zasilanie do routera po czym pusc przycisk Wps)

 

Edited by Adam1988
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Zrobiłem ten sof reset, chyba pomogło

Sorry, only registered users can display images :(
jutro jeszcze raz to wszystko sprawdzę jak działa. Adamie, bardzo dziękuję za pomoc!

Sorry, only registered users can display images :(

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
Dnia 24.06.2017 o 01:12, djjaca napisał:

Zrobiłem ten sof reset, chyba pomogło

Sorry, only registered users can display images :(
jutro jeszcze raz to wszystko sprawdzę jak działa. Adamie, bardzo dziękuję za pomoc!

Sorry, only registered users can display links :(

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

Nie ma za co, sam miałem podobne przygody z tym routerem(wtedy jak robiles ten hard reset(trzymajac wps i dodatkowo tamten reset szpilka(to nie bylo konieczne, nie zdazylem odpisac) to haslo i wszystkie ustawienia ci sie zresetowaly? musiales na nowo konfigurowac polaczenie? moze nie załapał router tego resetu i stad problem byl). To ja tak zapytam o tego EVA-L19 to jest P9 Huawei ?(sam przymierzam się do zakupu i podoba mi się ta prędkośc po wifi  :), pasowałby do RT-AC1200g+)

Share this post


Link to post
Share on other sites
djjaca

Czyli wystarczyło tylko trzymać wps?

Sorry, only registered users can display images :(
Żona mi pomogła i jakoś dałem radę.

Tak wszystko mi się zresetowało i musiałem wszystko od początku ustawiać, dokładnie tak samo to wyglądało jak po zakupie i wyjęciu z pudełka.

Tak to Huawei P9 a dokładnie P9 dual SIM. Faktycznie z tym ruterem śmiga dobrze i jestem zadowolony, no może oprócz dzisiejszego dnia

Sorry, only registered users can display images :(
. Ale co ciekawe, mój leciwy LG G2 dobija prawie do 240
Sorry, only registered users can display images :(

 

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki

Skąd pobierać FW do RT-AC 1200G+?

 

Obecnie mam 3.0.0.4.380_4089-g333ec6e.

Edited by Gatki
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
Dnia 8.07.2017 o 01:42, Gatki napisał:

Skąd pobierać FW do RT-AC 1200G+? Obecnie mam 3.0.0.4.380_4089-g333ec6e.

Sorry, only registered users can display links :(
   tutaj masz najbardziej stabilny FW (35 dni bez reboota paru użytkowników(Amigo chyba już 37), wraz z najnowszymi sterownikami do obu radyjek). 

Upgrade to RT-AC1200G+_9.0.0.4_382_10680-gc72d1c8.trx

,,I got a call from Dolly Chu who work in Asus Customer Service, she provides me a link to a new beta firmware RT-AC1200G+_9.0.0.4_382_10680-gc72d1c8.trx. I decide to give it another try."

po wgraniu wykonaj obowiązkowo NVRAM reset(jak nie zrobisz to będą problemy z działaniem sterowników):

,,naciskając przycisk WPS przez 30 sekund a nastepnie odlaczajac kabel z zasilania(dalej trzymaj przycisk przez 30 sec i podlacz zasilanie do routera po czym pusc przycisk Wps po 30 sekundach)(będziesz musiał na nowo skonfigurować połaczenie tak jak po wyjęciu routera z pudełka) 

Czekamy obecnie wraz z resztą testerów na newsy od Dolly Chu w sprawie oficjalnego wydania, obserwuj newsy tutaj( jak coś nowego wychodzi od razu jest informacja i ludzie dzielą się FW beta która dostają od supportu asusa)

Sorry, only registered users can display links :(

Co do tego nowego wydania Official 3.0.0.4.380.7743 z strony to niestety bardzo słabo. Same rebooty w tabeli, dodatkowo używają starych sterowników do wifi i to pewnie jest główna przyczyna. Nie radzę wgrywać, same problemy.

  • Like it 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki

Patrzyłem w necie i zrobiłem to komendą nvram erase. Bedzie dobrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988
17 godzin temu, Gatki napisał:

Patrzyłem w necie i zrobiłem to komendą nvram erase. Bedzie dobrze?

Tak(robiłeś telnet czy ssh?), w razie gdyby coś nie zadziałało zastosuj się do opcji ,,ręcznej"(u mnie coś putty nie działało jak należy, przez telnet nie testowałem)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki
Dnia 9.07.2017 o 19:08, Adam1988 napisał:

Tak(robiłeś telnet czy ssh?), w razie gdyby coś nie zadziałało zastosuj się do opcji ,,ręcznej"(u mnie coś putty nie działało jak należy, przez telnet nie testowałem)

Telnet przez CMD windowsowy. Obecnie działa i jest super :P 

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988

Symboliczny miesiąc(byłoby więcej tylko raz miałem przerwe w dostawie..prądu :) )

Sprawdzałem też telnet działa jak wspominał Gatki bez zarzutu. 

Gdyby ktoś chciał pobawić się konsolą i sobie nvram zresetować tutaj instrukcja na win 10:

1. 

Sorry, only registered users can display links :(

Cytuj

With your browser, login to the standard Asus UI page of the router (usually http://192.168.1.1). If this is the first time you do this it can be that you must go through a wizard to configure the standard setup.

Enable Telnet by going to Advanced Settings > Administration > System > Enable Telnet and click on “Apply”

Open a telnet connection to the router (usually http://192.168.1.1). Then enter your username and password for the router admin panel. By default both are admin. You should get the prompt (#) where you can enter the following commands.

To clear the nvram: mtd-erase2 nvram

Reboot the router: reboot

i gotowe

Sorry, only registered users can download attachments :(

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki

Ja robiłem.

Sorry, only registered users can display code field :(

Czytałem ze "mój" jest bardziej bezpieczny, niz mtd-erase2 nvram. Nie wiem dlaczego :]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988

mtd-erase2 nvram (ARM routers) or mtd-erase -d nvram (MIPS routers)

według danych 

Sorry, only registered users can display links :(

Processor : ARMv7 Processor rev 5 (v7l)

więc powinna zadziałać tylko opcja z mtd-erase2 nvram w celu wyczyszczenia całkowicie nvramu.

Tak też robił Amigo 

Sorry, only registered users can display links :(

Sorry, only registered users can display code field :(

Przestrzeń NVRAM ma w naszym modelu 64kb i możemy ją sprawdzić komendą oczywiście( nvram show). Jestem ciekaw ile u ciebie widnieje( zrób w wolnym czasie)

Sorry, only registered users can display code field :(

wyskoczy ci masa linijek(z różnymi informacjami zapisanymi w nvram) i na samym końcu będzie informacja o obecnym stanie oraz ilości która pozostała

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki

Proszę.

Sorry, only registered users can display code field :(

@Adam1988 Logi:

Sorry, only registered users can display spoilers :(

@Adam1988 No miałem włączony QoS, coś tam robiłem i zapomniałem wyłączyć. :D

Deamon o dziwo mam OFF.

DHCP:

Sorry, only registered users can download attachments :(

Edited by Gatki
  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Adam1988

u mnie po 33 dniach jest size: 39521 bytes (26015 left), czyli musiało Ci zostawić minimalną ilość paru starych wpisów skoro wszystko działa jak należy, nie ma dziwnych wpisów w logach to nic się nie gryzie i nie należy się przejmować :)

 

Troche zostało w logach informacji po instalacji(i to chyba glownie przez to masz wiecej zajetego nvram), Korzystasz z QoS?( ta informacja HTB: quantum of class 10001 is big. Consider r2q change. Jul 18 02:37:27 kernel: HTB: quantum of class 20001 jest jak sie korzysta z qos i nie nalezy sie nia przejmowac). 

 Jeszcze chyba masz w LAN DHCP ustawione od 192.168.0.1 i router sam zmienia na drugie bound 192.168.0.2. Możesz to zmienić w zakładce LAN- Serwer DHCP Startowy adres IP puli serwera DHCP na 192.168.0.2. Wtedy nie bedzie wyskakiwal komunikat w logach

Reszta komend to wlaczony Daemon SSH, jak nie uzywasz mozna smiało wyłączyć Administracja-System   SSH Daemon-Enable SSH Nie . Kiedyś to ratowało stabilność routera na dłużej, teraz na tym firmware z tego co ludzie pisali można używać Daemon-a.

 

Przyjaciele z Taiwanu lub Chin dołączyli do grona 40 dni bez restartu

Sorry, only registered users can display images :(

 

 

edit: widze te komunikat o sambie( Aplikacja USB - Servers Center- Udostępnianie miejsca sieciowego- Włącz udostępnianie OFF( domyślnie jest włączone na tym firmware)

Sprawdz jeszcze w Aplikacja USB - 3G/4G Włącz Tryb USB - OFF(domyślnie włączone, jak nie używasz to można wyłączyć)

Administracja - Upgrade Firmware odznacz get beta firmware(w starym fw domyslnie szukalo co jakis czas aktualizacji i robilo to bez wiedzy uzytkownika)

 

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gatki

Zrobiłem:

Sorry, only registered users can display code field :(

I tyle jest:

Sorry, only registered users can display code field :(

@Adam1988 wszystko w Aplikacje USB powyłączałem.

Co do DHCP pewnie będzie, bo mam "router PLUS > ASUS > Komp".

Edited by Gatki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • dyskol
      By dyskol
      Cześć
      Próbuje zestawić tunel między dwoma mieszkaniami. Serwer openvpn na routerze tp-link, klient na routerze asus. Tp-link wygenerował mi gotowy plik openvpn_config.ovpn, serwer został włączony na tym routerze (w trybie tun) . Następnie w routerze asus w zakładce vpn/klient openvpn dodałem nowy profil, wykorzystując plik openvpn_config.ovpn, następnie aktywowałem i przy statusie połączenia jest komunikat: konflikt dotyczący ip / routingu.
      Co zrobiłem nie tak?
       
    • marmod
      By marmod
      Witam
       
      Czas nadszedł wymienić stary router TP-LINK 1043v1 na coś nowego, który obsłuży połączenie internetowe1Gb/1Gb, VPN, VALN, ochronę dla dzieci  oraz NAS Synology 214 play (który będzie obsługiwany w 100% ). Koszt do 1000 zł może trochę więcej
    • szuwar1978
      By szuwar1978
      Witajcie. Zakupiłem asusa w piątek ustawiłem a dziś po 2 dniach patrze i po wifi nie osiąga mi nawet połowy prędkości. Internet z mutlimedia 300 Mb/s. W piątek sprawdzałem na telefonie po wifi i na speed test szło bez problemu ponad 300 a dziś patrze ledwo 100 przekracza. Podłączyłem lapka po kablu i idzie OK ponad 300 także problem jest tylko z wifi. Router na fabrycznym firmware. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.
      Kupiłem lepszy router żeby problemów nie było a tu proszę.... ech....
      Teraz doszedlem ze na 2.4 nie uzyskuje pelnej predkosci na 5 działa OK. Telefon na którym sprawdzam to S10+
      Pozdrawiam
      Tomek

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.