Jump to content
  • ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Similar Content

    • n0rbi77
      By n0rbi77
      Witam
       
      Mam do wyboru Netgear XR500, Netgear R7800, ASUS 86U lub platformę PC ENGINES APU.2D4 PLATFORMA 3XGIGABITLAN, 4GB RAM, AMD GX-412TC CPU. Zastosowanie jako router + VPN, łącze 400/100. 
      Nie mogę się zdecydować. W tej chwili pracuję na Netgear WNDR4300 + Openwrt. Jeżeli chodzi o wi-fi to w tej chwili nie mam urządzeń pracujących w ac. 
      Moja koncepcja to PC ENGINES jak router + WNDR4300 jako AP. WNDR 4300 radio ma bardzo dobre.  Chyba, że inny AP polecicie.
      Pozdrawiam
       
    • Mar0051988
      By Mar0051988
      Witam. Chodzi mi o to, że mam Internet od INEA światłowód 1Gbps/1Gbps, modemo-router od nich w trybie bridge oraz dodatkowo zakupiłem publiczne ip ponieważ gram on-line na ps4, oraz dokupiłem swój router ASUS Rt ac88u typowo pod konsole. Zauważyłem, że podczas rozgrywki on-line w Pro Evolution Soccer 2020 mam minimalny lag, który utrudnia rozgrywkę(za późno podanie od swojego zawodnika lub w bezsensowny kierunek, brak możliwości odbioru piłki itp.) Jednak jak zresetuje router Asus do ustawień fabrycznych bądź zrobię restart i ustawie wszystko identyczne to gra się bez żadnych opóźnień nawet minimalnych po prostu rewelka. Problem w tym, że musiałbym to robić praktycznie codziennie bo na drugi dzień jak gram jest katastrofa, znowu problemy z odbiorem piłki itp. Wcześniej robiłem: stałe ip konsoli w ps4 i router asus, dmz, upnp, przekierowanie portów, wył.zapory firewall i zawsze tak samo jeden dzień ok a na drugi katastrofa, także te zmiany mają wpływ tylko po restarcie lub resecie routera. Obecnie robię tylko restart zostawiam na unpn i statyczny adres ip konsoli ustawiam i jeden dzień można grać, tylko troszkę to irytujące, takie codzienne restarty.
      Dodam jeszcze kilka screenów z mojej konfiguracji:
      1. Modem operatora w trybie bridge, publiczne ip- połączony z moim routerem ASUS po WAN-ie-do routera ASUS po kablu LAN podłączona konsola PS4( w routerze przydzielony statyczny adres ps4/w ps4 ręcznie ustawiony adres ip)- zdjęcia nr 1,2,3 mój router ASUS i ustawienia WAN, zdjęcia 4,5 jak zachowuje się konsola podłączona do ASUSa.
      2. Modem operatora tryb bridge, publiczne ip podłączony bezpośrednio z moją konsola ps4 bez udziału routera ASUS. Zdjęcia 6,7 pokazują jak zachowuje się konsola ps4.
      Moje spostrzeżenia jak wyżej pisałem przy podłączeniu konsoli ps4 po routerze ASUS jeden dzionek wyśmienicie po wcześniejszym resecie na drugi dzień kaszana.
      Po podłączeniu konsoli tylko pod modem ISP granie online bez lagów tak jak na ASUSIE po resecie.
      Doczytałem się również, że routery ASUSA czasami mają jakąś fabryczną wadę i przy łączu internetowym , gdzie ip jest przez DHCP to one jakoś głupieją i są problemy. IP statycznego od ISP nie otrzymam bo to oferta tylko dla firm. Gdyby ktoś to jeszcze potwierdził to wyślę tego ASUSA na gwarancję i niech wymieniają na nowy. Druga alternatywa to nie czekać tylko kupić inny np. Netgear Nighthawk xr500 pro gaming, bo czytałem, że one niby nie mają takich problemów ale i tu prosiłbym o pomoc. Na tą chwilę wgrałem tylko te 3 zdjęcia przedstawiające konfigurację routera, jak ktoś będzie chciał rozwiązać problem dodam zdjęcia z konsoli ps4.  Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam



    • gulashos
      By gulashos
      Cześć może ktoś z Was poda mi pomocną dłoń  zacznę, że korzystam z poradnika: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=16352 (niestety tamto forum padło nie można założyć konta). 
      Chce skonfigurować OpenVPNa z interfejsem TAP między Asus RT-AC68U (server na OFW) z adresacją 192.168.1.x a Asus RT-N66U (client na Tomato) z adresacją 10.1.1.x.  Napotkałem kilka na kilka problemów.
       
      Docelowo chce aby 1-2 portów na RT-N66U działały w adresacji 192.168.1.x i stanowiły część sieci gdzie znajduje się RT-AC68U a pozostałe 2 w 10.1.1.x
       
      Startuje server na RT-AC68U wg poniższej konfiguracji:
      http://prntscr.com/puxjgo
       
      na RT-N66U stawiam clienta:
      http://prntscr.com/puxkc7
       
      na RT-AC68U logi wskazują, że połączenie zostało nawiązane:
       
      Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] ale gdy próbuje sprawdzić czy tunel się zestawił na RT-N66U pingując bramę 192.168.1.1 to nie widzę aby tunel się postawił. 
      Gdy sprawdzam komendą ifconfig:
       
      tap11 Link encap:Ethernet HWaddr ____________________ inet addr:192.168.1.201 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:100 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) to widzę, że interfejs TAP11 się postawił i przydzieliło mu adres w teorii z sieci RT-AC68U 192.168.1.x . Coś pominąłem? Na tą chwilę zależy mi aby mieć pewność, że tunel ruszył kwestia portów to temat na później. Nie wiem czy nie muszę przypadkiem czegoś odblokować na routerze na którym stoi Server OpenVPN. Próbowałem generować klucz static zarówno na routerze serverze jak na cliencie (z racji, iż AC68U ma OFW i nie ma "konsoli" generowałem z tamtąd - nie wiem czy to ma znaczenie). 
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.