Jump to content
muzykcb

Wiadomość w logach routera Asus

Recommended Posts

muzykcb

Cześć.

Koledzy, od wczoraj router "sypie" ciągłymi informacjami: (RT-AC68U - merlin)

Jan 19 15:36:26 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: net_ratelimit: 388 callbacks suppressed
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:31 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:41 kernel: net_ratelimit: 207 callbacks suppressed
Jan 19 15:36:41 kernel: TCP: time wait bucket table overflow
Jan 19 15:36:41 kernel: TCP: time wait bucket table overflow

podpowiedzcie o co chodzi i co "on" chce ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

proszę : 

You do not have the required permissions to view the link content.

który merlin ? jeśli nie robiłeś factory reset w międzyczasie to warto. torrenty gdzieś w tle latają ? Netstat coś pokazuje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Reset robiłem 8 dni temu, torrenty ściągałem i zakończyłem 4 dni temu

nie jestem ogarnięty w tych sprawach ale jak ustawiam gniazdo TCP i wciskam Netstat  to mam klika stron informacji tyle że nie mam pojęcia co one oznaczają.

 

Dodam że procesor routera jest obciążony w 70% a nic nie robię

Merlin 380,57

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Popatrz w netstat na Local Address i Foreign Address i nr portu, będziesz wiedział kto skąd dokąd puka. Te kilka stron jest właśnie przyczyną komunikatów w syslogu - dużo oczekujących połączeń. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

tcp      544      0 192.168.1.1:80          213.195.147.114:7543    ESTABLISHED

tcp        1      0 192.168.1.1:42609       192.168.1.7:7676        CLOSE_WAIT

tcp        0      0 (moje ip):40029      (moje ip):21         TIME_WAIT   - tych wpisów mam bardzo dużo

 

rozumiem że jedynym sposobem na pozbycie się jest reset ?

 

Widzę port 21 - wyłączyłem FTP i wygląda że się uspokoiło

Tak, zamknięcie portu 21 rozwiązało problem.

Jutro wykonam reset  bo ten port muszę mieć otwarty.

Dzięki za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

reset w ostateczności, reboot na początek. moje ip to adres WAN czy LAN ? masz jakąś pętlę zapytań wewnątrz sieci na ftp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

moje ip to adres WAN czy LAN ? - Adres WAN

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

masz włączony aicloud lub smart sync ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Tak mam włączony aicloud + smart sync (dropbox) i używam go od dłuższego czasu

 

Ale godzine przed tym całym zamieszaniem bawiłem się w ustawienia FTP Serwer w Aicloud , Smart Sync po ustawieniu wszystko było ok ale po godzine zaczeły się wpisy w logach, wykasowałem te ustawienia ale nic nie pomogło, możliwe że jest jeszcze jakiś wpis na dysku. Wieczorem odepnę dysk wykasuję zbędne wpisy i wykonam reboot - myślę ze to pomoże

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

To masz odpowiedź :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Dzięki za pomoc i za wyjaśnienia.

 

Temat zamknięty.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Temat zamykam jako rozwiązany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Piotr K
      By Piotr K
      Witam serdecznie,
      mam trzy pytania, i będę wdzięczny za pomoc ekspertów:-)
       
      1. czy udało się komuś uruchomić na routerze Asus DSL-AC68U stabilne połącznie 3G ?
      Testowałem 4 modemy USB (Huawei 1750, Huawei 173, Huawei 3131, ZTE669) i po podłączeniu do routera 
      żaden nie był wykrywany. Cały czas w mapie sieci mam komunikat: USB 3.0 Brak urządzenia. 
       
      2. Czy mogę wgrać na ten router alternatywny firmware dla routera Asus RT-AC68U z poniższego linka ?
      https://sourceforge.net/projects/asuswrt-merlin/files/RT-AC68U/Release/
      I czy to pomoże w uruchomieniu któregoś z moich modemów 3G na tym routerze ?
      Mogę zrezygnować z funkcjonalności modemu ADSL w routerze (nie używam)
       
      3. Czy po ewentualnym wgraniu alternatywnego firmware, będę mógł wrać oficjalny soft Asusa w razie potrzeby ?
    • Pakot
      By Pakot
      Czesc,
      informacja dla potomnych. Problem: router w trybie AP wariuje z wifi, zwlaszcza 2,4ghz. Na tyle to upierdliwe, ze dziala jakies 2-3 min. po restarcie, potem calkowicie przestaje, siec pojawia sie i znika co kilka minut, urzadzenia (rozne) nie moga sie polaczyc albo lacza i rozlaczaja. Co ciekawe, po przestawieniu w tryb router wszystko wraca do normy.
      Problem pojawil sie po uaktualnieniu FW do najnowszego 3.0.0.4.382.51610 , ale pozostaje rozniez po cofnieciu do wczesniejszych dostepnych na stronie Asusa: 3.0.0.4.382.51129 oraz 3.0.0.4.382.50624.
      Rozwiazanie:
      zapodac wczesniejszy FW: 3.0.0.4_382_15525, do znaleznienia w sieci.  
    • H4mm3R
      By H4mm3R
      Witam wszystkich, 
      Od dwóch dni szukam informacji w internecie jak skonfigurować router, kamerę, serwer żeby Surveillance Station wykryło kamery w mojej sieci - niestety bez powodzenia. Może tutaj znajdzie się ktoś kto zna się na rzeczy.
      Posiadam:
      Serwer: Synology DS216+II
      Router: Asus RT-AC5300 + RT-AC86U + BLUE_CAVE (w AiMesh)
      Kamera: HikVision DS-2CD2141G1-IDW1 + EZVIZ CS-CV310
       
      Jak pisałem wyżej mam problem z wykryciem kamery przez SS, dziwne jest to że SS zamiast kamery wykrywa drukarkę Canon. Próbowałem przekierować porty (chyba zrobiłem to dobrze). Sprawdzałem z drugą kamerą i to samo. Podpinałem również kamery pod WAN (wcześniej robiłem to Wireless). Już nie mam pomysłu gdzie i co jeszcze zmienić, sprawdzić. 
      Jest ktoś w stanie mi pomóc?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.