Jump to content
Sign in to follow this  
muzykcb

Fork RT-AC68U 380.57 HGG-FINAL

Recommended Posts

muzykcb

Cześć.

Widzę, że pojawiła się nowa wersja oprogramowania od hggomes: RT-AC68U_380.57_HGG-FINAL

 
Nie rozumiem tylko dlaczego folder zawiera dwa pliki z oprogramowaniem różnej wielkości 38124 KB oraz 38112 KB (dotyczy tylko RT-AC68U) - czym one się różnią ?
 
Czy ktoś z Was używał oprogramowania od hggomes-a ?
Czy dobrze zrozumiałem kolega "hggomes" poprawia te bardziej stabilne wersje Merlina ? - pytam bo pierwszy raz się z nim spotykam

clear1x1.gif

Edited by muzykcb

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
14 minut temu, muzykcb napisał:

Czy ktoś z Was używał oprogramowania od hggomes-a ?

@guma77 chyba tego używał na RT-N66U z tego co pamiętam. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza

Testowałem jakiś czas temu kilka wersji, ale zawsze coś mi nie pasowało i wracałem do Merlina. Zasięg niby jest mocniejszy, ale to nie zawsze idzie w parze ze stabilnością i czasem można przedobrzyć. Ja w tym folderze widzę tylko jeden plik. Polecam zrobić kopię zapasową ustawień, wgrać ten soft i przetestować osobiście, bo każdy będzie miał inne spostrzeżenia w zależności od otaczających go sieci i celu wykorzystywania tego routera.

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb
3 minuty temu, ligeza napisał:

Testowałem jakiś czas temu kilka wersji, ale zawsze coś mi nie pasowało i wracałem do Merlina. Zasięg niby jest mocniejszy, ale to nie zawsze idzie w parze ze stabilnością i czasem można przedobrzyć. Ja w tym folderze widzę tylko jeden plik. Polecam zrobić kopię zapasową ustawień, wgrać ten soft i przetestować osobiście, bo każdy będzie miał inne spostrzeżenia w zależności od otaczających go sieci i celu wykorzystywania tego routera.

Jak rozpakujesz ściągnięty plik będziesz miał dodatkowy folder. Zauważ że plik zajmuje 74 MB a oprogramowanie zazwyczaj zajmuje 25 - 35 MB

Edited by muzykcb

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
4 minuty temu, muzykcb napisał:

Jak rozpakujesz ściągnięty plik będziesz miał dodatkowy folder. Zauważ że plik zajmuje 74 MB

Racja, nie zauważyłem

Cytat
Sorry, only registered users can display code field :(
Sorry, only registered users can display code field :(

Jeśli komuś nowy sterownik sprawia problemy to jest też wersja ze starym sterownikiem do wifi.

Edited by ligeza
  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Aaaa ok to ten problem o którym słyszałem ale jak się okazuje nas (czyli posiadaczy RT-AC68U 800MHz - region Polska) raczej nie dotyczy.

Zamierzasz może testować w/w oprogramowanie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
39 minut temu, muzykcb napisał:

Aaaa ok to ten problem o którym słyszałem ale jak się okazuje nas (czyli posiadaczy RT-AC68U 800MHz - region Polska) raczej nie dotyczy.

Zamierzasz może testować w/w oprogramowanie ?

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jutro rano wrzucę go na router i zobaczę jak się spisuje. Jeśli w kilku pierwszych minutach nie zobaczę jakichś większych niedogodności to prawdopodobnie zostawię ten soft na routerze do czasu wydania nowego Merlina.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
8 godzin temu, muzykcb napisał:

Daj znać jak to wygląda.

Ogólnie wszystko działa podobnie jak w Merlinie, na razie nie zauważyłem jakichś problemów, dlatego też zostawię trochę dłużej i zobaczę co z tego wyjdzie. Wifi ustawiłem na 24%, z tego co się orientuję jest to odpowiednik 100% w AsusWRT. Pominąłem reset do ustawień fabrycznych bo wszystko działało po aktualizacji. Insider u mnie nie pokazywał jakichś większych różnic na 2,4GHz między ustawieniem na 100% a 24% i przy przestawianiu pomiędzy wydajności i zasięgiem (testowane przez dwie ściany i między piętrami, odległość około 9m). Wydajność między QNAP TS-212P a DW1550 (odległość 3 m) podobnie jak w Merlinie. 

 

Sorry, only registered users can download attachments :(

  • Like it 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit

cholerka, zawsze mam dylemat... instalować czy nie takie wynalazki... rmerlin czy shibby to jednak sprawdzone "firmy".

Nie macie obaw o backdoory w tego typu portach... OK, OK wczoraj była Teoria Spisku (Conspiracy Theory) w TV :D.

Poczytam trochę w Necie i pewnie też potestuje :P.

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

A powiedz mi czy - przy ręcznym przydzielaniu adresów IP poza DHCP nazwy klientów nadane przez nas kopiują się do mapy sieci - status klienta

Edited by muzykcb

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
21 minut temu, muzykcb napisał:

A powiedz mi czy - przy ręcznym przydzielaniu adresów IP poza DHCP nazwy klientów nadane przez nas kopiują się do mapy sieci - status klienta

Chodzi ci o sytuację w której w routerze brak jest jakiegokolwiek wpisu, a na komputerze adres IP i ustawienia sieci wpisane są ręcznie? Jeśli tak, to sprawdzę to i zaktualizuję ten post. Obecnie mogę jedynie napisać, że nazwy z wpisów DHCP ręcznych nie pokrywają się z tymi w "mapie sieci". Co mi w niczym nie przeszkadza.

Sorry, only registered users can download attachments :(

 

edit:

Przy ręcznym wpisaniu IP na komputerze, nazwa w mapie sieci dla tego komputera to "WORKGROUP" co nie pokrywa się z nazwą komputera.

Edited by ligeza

Share this post


Link to post
Share on other sites
muzykcb

Dokładnie chodziło mi o to - wpisując nazwy "Hostname" w zakładce "Ręcznie przydzielone adresy IP poza DHCP" , nazwy nie są automatycznie przenoszone do zakładki  Mapa sieci "Status Klienta" w Merlinie 378.55 działało to bardzo dobrze a w 378.56.2 już nie - myślałem że może hggomes to też poprawił.

Sorry, only registered users can download attachments :(

Sorry, only registered users can download attachments :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
ligeza
7 minut temu, muzykcb napisał:

Dokładnie chodziło mi o to - wpisując nazwy "Hostname" w zakładce "Ręcznie przydzielone adresy IP poza DHCP" , nazwy nie są automatycznie przenoszone do zakładki  Mapa sieci "Status Klienta" w Merlinie 378.55 działało to bardzo dobrze a w 378.56.2 już nie - myślałem że może hggomes to też poprawił.

Czyli tak jak widać na obrazku w poprzednim moim poście, jest rozbieżność chociażby przy adresie 192.168.2.15. Pamiętam, że kiedyś Merlin tłumaczył dlaczego tak jest i że raczej nie planuje tego zmieniać. Dla mnie tak jak wspominałem wcześniej nie ma to najmniejszego znaczenia. Bardzie interesuje mnie kiedy pojawi się nowsza wersja AC68U w Polsce z oznaczeniem B1.

Edited by ligeza

Share this post


Link to post
Share on other sites
Idanit

W mapie sieci są nazwy nadane przez użytkownika lub automatycznie, jeśli nie zmieniano, natomiast w Hostname w ustawieniach DHCP czy DNS to nazwy, które router pobiera z urządzenia automatycznie... tylko.

Sorry, only registered users can download attachments :(

Openelec to MediaPlayer oparty na raspberrypi a raspberrypi to kolejne raspberry z serwerem Domoticz, ani jednej, ani drugiej nazwy ja nie wpisywałem, tylko są pobrane automatycznie.

Edited by Idanit

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
1 godzinę temu, Idanit napisał:

rmerlin czy shibby to jednak sprawdzone "firmy".Nie macie obaw o backdoory w tego typu portach

w 2010 roku (chyba wtedy) kiedy @shibby zaczynał mod nikt nie martwił się o takie rzeczy :) , poza tym każda tak produkcja miała kiedyś swój początek oraz wzloty i upadki. Pamiętam jak przy okazji wprowadzenia TomatoAnon sam banowałem co po niektórych krewkich dyletantów na OL :) Nigdy nie masz pewności, nawet używając OFW, No Such Agency czuwa nad "globalnym" bezpieczeństwem :) 

59 minut temu, ligeza napisał:

Bardzie interesuje mnie kiedy pojawi się nowsza wersja AC68U w Polsce z oznaczeniem B1.

z tego co jakiś czas temu pisał Asus, RT-AC68U B1 (BCM4709 1GHZ) jest produktem tylko dla USA/Kanady

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
7 godzin temu, smagus napisał:

kojarzycie gdzie mozna dostac ten FW?

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Cytat

The firmware in question violates FCC regulations

dlatego zniknęło :) nie wiem mawet czy nadal jest rozwijane...

Share this post


Link to post
Share on other sites
smagus

tak wiem, mial moc podkrecona do tego poziomu, ze sialo grubo ponad normy:)

 

problem w tym, ze mam AC66U_B1 i generalnie z zasiegiem jest slabo. N66U wlasnie z softem Johna( stare SDK) mial duzo lepszy zasieg, na nowych Merlinach / OFW jest kiepsko i szukam czegos co moze tu pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • Mar0051988
      By Mar0051988
      Witam. Chodzi mi o to, że mam Internet od INEA światłowód 1Gbps/1Gbps, modemo-router od nich w trybie bridge oraz dodatkowo zakupiłem publiczne ip ponieważ gram on-line na ps4, oraz dokupiłem swój router ASUS Rt ac88u typowo pod konsole. Zauważyłem, że podczas rozgrywki on-line w Pro Evolution Soccer 2020 mam minimalny lag, który utrudnia rozgrywkę(za późno podanie od swojego zawodnika lub w bezsensowny kierunek, brak możliwości odbioru piłki itp.) Jednak jak zresetuje router Asus do ustawień fabrycznych bądź zrobię restart i ustawie wszystko identyczne to gra się bez żadnych opóźnień nawet minimalnych po prostu rewelka. Problem w tym, że musiałbym to robić praktycznie codziennie bo na drugi dzień jak gram jest katastrofa, znowu problemy z odbiorem piłki itp. Wcześniej robiłem: stałe ip konsoli w ps4 i router asus, dmz, upnp, przekierowanie portów, wył.zapory firewall i zawsze tak samo jeden dzień ok a na drugi katastrofa, także te zmiany mają wpływ tylko po restarcie lub resecie routera. Obecnie robię tylko restart zostawiam na unpn i statyczny adres ip konsoli ustawiam i jeden dzień można grać, tylko troszkę to irytujące, takie codzienne restarty.
      Dodam jeszcze kilka screenów z mojej konfiguracji:
      1. Modem operatora w trybie bridge, publiczne ip- połączony z moim routerem ASUS po WAN-ie-do routera ASUS po kablu LAN podłączona konsola PS4( w routerze przydzielony statyczny adres ps4/w ps4 ręcznie ustawiony adres ip)- zdjęcia nr 1,2,3 mój router ASUS i ustawienia WAN, zdjęcia 4,5 jak zachowuje się konsola podłączona do ASUSa.
      2. Modem operatora tryb bridge, publiczne ip podłączony bezpośrednio z moją konsola ps4 bez udziału routera ASUS. Zdjęcia 6,7 pokazują jak zachowuje się konsola ps4.
      Moje spostrzeżenia jak wyżej pisałem przy podłączeniu konsoli ps4 po routerze ASUS jeden dzionek wyśmienicie po wcześniejszym resecie na drugi dzień kaszana.
      Po podłączeniu konsoli tylko pod modem ISP granie online bez lagów tak jak na ASUSIE po resecie.
      Doczytałem się również, że routery ASUSA czasami mają jakąś fabryczną wadę i przy łączu internetowym , gdzie ip jest przez DHCP to one jakoś głupieją i są problemy. IP statycznego od ISP nie otrzymam bo to oferta tylko dla firm. Gdyby ktoś to jeszcze potwierdził to wyślę tego ASUSA na gwarancję i niech wymieniają na nowy. Druga alternatywa to nie czekać tylko kupić inny np. Netgear Nighthawk xr500 pro gaming, bo czytałem, że one niby nie mają takich problemów ale i tu prosiłbym o pomoc. Na tą chwilę wgrałem tylko te 3 zdjęcia przedstawiające konfigurację routera, jak ktoś będzie chciał rozwiązać problem dodam zdjęcia z konsoli ps4.  Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam



    • gulashos
      By gulashos
      Cześć może ktoś z Was poda mi pomocną dłoń  zacznę, że korzystam z poradnika: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=16352 (niestety tamto forum padło nie można założyć konta). 
      Chce skonfigurować OpenVPNa z interfejsem TAP między Asus RT-AC68U (server na OFW) z adresacją 192.168.1.x a Asus RT-N66U (client na Tomato) z adresacją 10.1.1.x.  Napotkałem kilka na kilka problemów.
       
      Docelowo chce aby 1-2 portów na RT-N66U działały w adresacji 192.168.1.x i stanowiły część sieci gdzie znajduje się RT-AC68U a pozostałe 2 w 10.1.1.x
       
      Startuje server na RT-AC68U wg poniższej konfiguracji:
      http://prntscr.com/puxjgo
       
      na RT-N66U stawiam clienta:
      http://prntscr.com/puxkc7
       
      na RT-AC68U logi wskazują, że połączenie zostało nawiązane:
       
      Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] ale gdy próbuje sprawdzić czy tunel się zestawił na RT-N66U pingując bramę 192.168.1.1 to nie widzę aby tunel się postawił. 
      Gdy sprawdzam komendą ifconfig:
       
      tap11 Link encap:Ethernet HWaddr ____________________ inet addr:192.168.1.201 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:100 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) to widzę, że interfejs TAP11 się postawił i przydzieliło mu adres w teorii z sieci RT-AC68U 192.168.1.x . Coś pominąłem? Na tą chwilę zależy mi aby mieć pewność, że tunel ruszył kwestia portów to temat na później. Nie wiem czy nie muszę przypadkiem czegoś odblokować na routerze na którym stoi Server OpenVPN. Próbowałem generować klucz static zarówno na routerze serverze jak na cliencie (z racji, iż AC68U ma OFW i nie ma "konsoli" generowałem z tamtąd - nie wiem czy to ma znaczenie). 
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.