Skocz do zawartości
muzykcb

Asuswrt-Merlin 380.57 pasmo 2,4GHz RT-AC68U

Rekomendowane odpowiedzi

muzykcb

Testowaliście może w/w oprogramowanie 380.57 na RT-AC68U (800MHz) ?
Faktycznie jest problem z radiem 2.4 GHz ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Na czym polega problem?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Na forum rozpisują się o problemach z radiem 2.4GHz ale tylko na modeli RT-AC68U z prockiem 800 MHz - podobno nie ma sieci

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

z prockiem 800MHz czyli nie przetaktowaną pierwszą wersją ? Dziwna sprawa ale kilka osób na forum używa takiego zestawu więc ktoś może coś dostrzegł. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Nie do końca.

Z tego co się dowiedziałem RT-AC68U posiadają procek 800 MHz natomiast routery które "wyszły" na początku 2015 roku model RT-AC68P posiadają procek 1 GHz (bez podkręcania) - wygląd taki sam i pozostałe podzespoły prawdopodobnie też.

Nowa aktualizacja powoduje problemy tylko na routerach z końcówka "U" i podobno tylko z ustawieniami Europejskimi EU. Nie jest to wina Merlina jak bynajmniej się sądzi tylko dostępnego oryginalnego najnowszego oprogramowania które użył Merlin.

 

Czy prawda nie wiem - dlatego pytam.

 

 

Edytowane przez muzykcb

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
10 godzin temu, muzykcb napisał:

Z tego co się dowiedziałem RT-AC68U posiadają procek 800 MHz

tak, posiadają : 

https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-AC68U

 

10 godzin temu, muzykcb napisał:

natomiast routery które "wyszły" na początku 2015 roku model RT-AC68P posiadają procek 1 GHz (bez podkręcania)

https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-AC68P

dlatego napisałem, że "pierwsza" niepodkręcona wersja. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Portal

ja mam od 25 grudnia wgrana owa wersje na stare ac68u (800Mhz)- wszystko ładnie chodzi 2,4 jak i 5 Ghz bez problemów ( na jednej i drugiej częstotliwości mam urządzenia które normalnie współpracują z routerem).

jak podkręcić do 1Ghz ?-  nadal ową opcją,? czy inaczej ? :

nvram set clkfreq=1000,666
nvram commit
reboot

bo właśnie poprzez telnet wprowadzilem to, router sie zresetował i nadal 800 :( a kiedyś robiłem tak i działało  podkrecanie do 1 Ghz

Edytowane przez Portal
  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Dzięki za informacje. Widać problem leży gdzieś indziej niż opisują to inni.

Postaram się wieczorem zainstalować również nowy Soft i sprawdzę jak to wygląda u mnie.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Portal

nie ma za co, tylko pamiętaj o resecie do ostawień fabrycznych - ja zawsze robię dwa - jeden przed wgraniem nowego softu (czyli jeszcze na starym), drugi jak tylko wgram nowy. Potem wszystko ustawiam z palca.

dziwi mnie tylko ze na tym nowym sofcie nie dam rady podkręcić procka do 1 GHz.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Oczywiście - reset to podstawa.

Dam znać jutro jak to u mnie poszło.

 

 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
muzykcb

Witam.

Po instalacji nowej wersji oprogramowania na routerze RT-AC68U z ustawieniem kraju "Polska" nie zaobserwowałem żadnego problemu z radiem na częstotliwości 2.4GHz oraz 5GHz - wygląda że problem nie dotyczy naszego kraju lub dotyczy osób które nie przywracały ustawień fabrycznych - sorry za stworzenie problemu którego niema.

 

Jedyny problem który zaobserwowałem to:

- przy ręcznym przydzielaniu adresów IP poza DHCP nazwy klientów nadane przez nas nie kopiują się do mapa sieci - status klienta (w wersji 378.55 działało to bardzo dobrze w wersji 378.56.2 już niestety nie)

- po uruchomieniu media serwer nie działa synchronizacja (smart sync) dropboxa.
Należy zresetować router wtedy wszystko zaczyna działać do czasu wyłączenia i włączenia serwera multimediów DLNA (jednak ten problem ciągnie się już od jakiegoś czasu)

  • Lubię to 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • OpenITbot
      Przez OpenITbot
      Zobacz plik ASUS RT-AC68U Firmware
      ASUS RT-AC68U Firmware
      Dodający OpenITbot Dodano 14.02.2014 Kategoria ASUS  
    • muzykcb
      Przez muzykcb
      Cześć.
       
      Jakiej firmy dysk 2,5" o pojemności 3TB lub 4TB polecacie (zalecacie) do RT-AC68U ?
       
      Zależy mi na długości pracy - obecny ADATA wytrzymał 3 lata
    • Chris_Kr
      Przez Chris_Kr
      Witam wszystkich jako nowy na Forum.
      Mam router RT-AC68U z Merlinem na pokładzie, do którego w charakterze dysku sieciowego mam podłączony HDD USB 3.0 i od czasu do czasu przy pomocy Total Commandera na ten HDD przerzucałem sobie pliki z peceta.
      Dzisiaj nagle odkryłem, że Total Commander stracił możliwość połączenia się po FTP z routerem. Rozpoczyna nawiązywanie połączenia, w okienku wyświetla się username oraz adres IP routera, a potem komunikat "Nawiązanie połączenia się nie powiodło".
      Z innymi serwerami FTP łączę się bez problemu, do routera loguję się przez http oraz putty, natomiast połączenie przez TC się nie udaje.
      Problem zauważyłem po raz pierwszy mając jeszcze zainstalowanego Merlina 384.4_2, aktualizacja do najnowszej wersji 384.5_0 nic nie poprawiła. Wersje 380.x działały bez problemu, przy aktualizacji do wersji 384.x nie zmieniałem żadnych ustawień.
      Czy macie jakieś pomysły, co może być przyczyną?
       

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.