Skocz do zawartości
Mateusz

Asus RT-N18U brak połączenia 3g

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Mateusz

Witam wszystkich, 

nie moja tematyka i zarejestrowałem się przed chwilą by prosić o pomoc.

Kupiłem do domu router Asus Rt-N18U + modem z listy kompatybilnych tj Huawei E372. Pracować ma to tymczasowo z internetem mobilnym z plusa, jednak po podłączeniu wszystkiego nie można nawiązać połączenia z internetem. Nie potrafię przybliżyć problemu bo nie znam sie kompletnie, postapiłem krok po kroku jak w przewodniku i po prostu nie działa. Miga niebieska lampka na modemie.

Wklejam kilka zdjęć, powiedzą pewnie więcej niż ja.

 

Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi (możliwie najprostszym językiem;)) Pozdrawiam, Mateusz

1.png

2.png

3.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

na początek, czytałeś to : 

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, aby wyświetlać zawartość linków.
 ? 

wejdź w System Log - General Log, przekopiuj zawartość do txt i wklej. zobaczymy co w logach piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateusz

Dziękuję za szybki odzew.

Pół dnia spędziłem przy tym, na koniec nie wpisałem pinu, nazwy użytkownika, hasła i zadziałało, nie wnikam już dlaczego akurat tak.

 

Niestety nie jestem zadowolony, polecono mi ten router jako stworzony do 3g/4g a nie mogę podłączyć modemu lte. 

W tym samym czasie oraz miejscu na modemie lte jest 15/20Mbps a na najszybszym modemie obsługiwanym przez w/w router tylko 12/2Mbps i jest to różnica odczuwalna szczególnie przy archiwizacji telefonów/tabletów a bardzo mi na tym zależy.

 

Jest jakaś możliwość podpięcia lte? może jakieś urządzenie przed routerem? Drugi tani router lte? 

Zmiany systemu/oprogramowań chyba nie wchodzą w grę z moimi zdolnościami informatycznymi.

 

Dziękuję za pomoc, Mateusz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

No cóż, temat LTE i Asuswrt do długa historia. Najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie zmiana FW na tomato. W najnowszym wydaniu są wszystkie potrzebne moduły do obsługi modemu więc jest szansa na lepszą wydajność. Może takie rozwiązanie Cię zainteresuje :

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • lycone
      Przez lycone
      Przeprowadziłem się do nowego domu. Kupiłem Asusa RT-AC86U, który stoi w garażu (gniazdo z internetu tam jest niestety). Zasięg na dole w salonie (garaż za ścianą) jest w porządku, ale na piętrze prawie nie ma Wi-Fi. Router ma problem, żeby przebić się przez strop. Myślałem, aby dokupić drugiego Asusa i podłączyć go do skrętki na piętrze, aby działał w AiMesh. Ewentualnie zamiast niego kupić 2x Ubiquiti i wyłączyć wifi w tym Asusie i postawić 1 szt Ubiquiti w salonie na dole i 1 szt na piętrze. To drugie rozwiązanie jest droższe i moje pytanie brzmi czy uzyskam jakąś przewagę między 2x Asus? 
       
      Mam w domu około 8 urządzeń podłączonych kablem i 25 - 30 urządzeń na WiFi. 
    • Paul
      Przez Paul
      Witam jak w temacie nie moge sie połączyć z siecią 5G modem można raczej wykluczyć firmware był wgrany 377,380 i teraz mam najnowszy 384.7 a pozatym na laptopie karta z intela ac działa bez problemu
      Ustawienia w routerze kanał czy 44 czy 48 to samo kanał auto nie wykrywa sieci 80mhz ustawione na sztywno
      PCE AC68 sterownik broadcom 7.35.317.3 to samo pobrałem z strony asusa i zaktualizowałem sam sterownik do wersji 7.35.351.0 ten sam efekt
      w właściwosciach sterownika opcje zaawansowane jedynie co mam zmienione to
      20/40 Coexistance Wartosc Disable
      2G Bandwidth Capability Wartosc 2.4G 20/40 Mhz = to musze mieć tak ustawione bo gdy dam na 20mhz to po 2.4ghz max 50mg wyciągam a jak ustawie 20/40mhz to 100mb
      40mhz Intolerant Wartosc Disable
      Po wgraniu najnowszego softu do routera zresetowałem ustawienia  i jedyne co zmieniłem to wyłączyłem WPS
      Przedtem korzystałem z tych ustawień podanych na stronie nie wiem czy jakoś polepszają
      https://aivboh.wordpress.com/2017/06/04/tuning-the-asus-wireless-router-to-best-performance/

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używamy plików cookie do celów związanych z reklamami, mediami społecznościowymi i statystykami. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.