Jump to content
brnet

Qnap ts-451 co min Restore to default

Rate this topic

Recommended Posts

brnet

Witam mam dość dziwny problem standardowy troubleshoot nie pomógł.

 

Urządzenie wpada w restarty co 3 min jednak nie z powodu przegrzania ani błędów konfiguracji, urządzenie dostaje co 3 min 

Reset system configuration to default settings.
 

Mało tego po którymś razie wyskoczyło również:

Reset admin password and network configuration to factory default settings.

 

Nic nie było robione. Urządzenie wpadło w taki tryb samoczynnie. 

To restartowanie odbywa się cyklicznie około 3 min ale na urządzenie udało mi się zalogować z default passami na 1 min.

Ściągnąłem log do csv oraz dane z diagnose tool applikacji.

Urządzenie ma obecnie najnowszą możliwą wersję firmware oraz 4 ramu (po wymianie 2 miesiące temu z 1 ramu) 4x wdred dyski 2t każdy, konfiguracja raid 10

Danych jest na nim 1T nie mam jak zforsować restartu formatu odbudowy itd.

 

Proszę o sugestię lub serwis.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
44 minuty temu, brnet napisał:

Proszę o sugestię lub serwis.

o co ? :/  Sugestie tak, ale jaki serwis ? 

Pokaż kawałek loga z tych 3 minut, zobaczymy czy jest coś interesującego... 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
brnet

ok nie zrozum mnie źle, kupiłem urządzenie od Fipro i zażądałem supportu oni mnie tu odesłali jako oficjalny support.

jeśli to normalne forum to ok nie ma problemu, opisuje sprawę z logami... nie wiedziałem i tyle... :D

Poniżej zapis logu csv od momentu w którym się to zaczęło (uwaga od dołu do góry)

You do not have the required permissions to display hidden content.

potem już próbowałem restart urządzenia bez dysków (takie samo zachowanie), następnie byłem 10 dni na wyjeździe urządzenie stało wyłączone bo ciągle się resetowało, dostałem komunikat o teście od qnapa (o tym teście który zrobiłem), powtórzyłem test, urządzenie zaczeło działać przez około 4 godziny (tych drugich logów nie pobrałem, bo nie zdążyłem ich pobrać z urządzenia od tamtej pory).

O ile się znam na nasach / linuxach itd to takie zachowanie z logów wychodzi albo błąd firmware albo jakieś szkodliwe oprogramowanie. Odciąłem nas od internetu na firewall i widzę dużo prób wyjść na v4.upgrade.microsoft.com oraz na update.qnap.com.

Nie wygląda to na przegrzanie, na błędną instalację ramu ani nic, wymieniony ram działa już długo.

W konfiguracji była maszyna virtualna z linuxem, z aplikacji xopero i google sync oraz google mail backup

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Więc sprawa wygląda tak :

16 minut temu, brnet napisał:

ok nie zrozum mnie źle, kupiłem urządzenie od Fipro i zażądałem supportu oni mnie tu odesłali jako oficjalny support.

ok rozumiem, nie mam nic wspólnego z ich serwisem poza tym, że dostaję od nich sprzęt do recenzji. 

Sprawa wygląda mi na uszkodzenie sprzętowe płyty głównej. Synology w takim przypadku nie wstaje i miga LEDem, Qnap wstaje ale resetuje się sam z siebie co jakiś czas. Zgłoś serwer na

You do not have the required permissions to view the link content.

Share this post


Link to post
Share on other sites
brnet

ok czy dyski mam sobie zostawić opisać w kolejności (zachowanei danych raid 10) i mam mój ram zamienić na oryginał ?

To powinno być najprościej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Dokładnie tak jak napisałeś. Ewentualnie sprawdź po zdjęciu obudowy czy nie dociska ona przycisku reset na płycie (trzeba do wtedy powciskać kilka razy i włączyć serwer lub przycisk lekko odgiąć). Podobno była jakaś seria TS-451 z wadą fabryczną. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
brnet

Witam jeszcze raz.

Teraz tak. Rozebrałem go jeszcze raz do zera. Znalazłem reset guzik, odgiąłem go delikatnie śrubokrętem, założyłem ponownie obudowę delikatnie przykręcając,

Uruchomiłem bez dysków, znowu podniósł się prawidłowo z komunikatem nie gotowy do pracy brak dysków

Wyłączyłem zamontowałem dyski.

Włączyłem, urządzenie zapikało 2x szykbo, potem pozwoliło się zalogować, zapikało ponownie szybko (wszystko staneło na 30s i strona i pingi). 

Na urządzeniuw tle zobaczyłem 2 rzeczy.

1. Odbudowa raid (wtedy 57%) teraz 67% czyli idzie do przodu (raid 10)

2. generowanie miniatur - zrobiłem pauze.

Na razie idzie od godziny i nic nie wskazuje na uszkodzenia. Jak tak będzie działał do 19 lub do odbudowy dysków, zrobię pełną kopię na mojego iOmegę starego

Jak by nie wyrobił do tego czasu to wysyłam, już się z nimi kontaktowałem. 

Dzięki za pomoc, jak będzie potrzeba pomocy z UTM (FortiGate / Cyberoam / Sophos) czy systemami backupowymi to mogę się po udzielać.

 

Pozdrawiam

Dam znać jak proces się zakończy.

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
16 minut temu, brnet napisał:

Dam znać jak proces się zakończy.

napisz, ciekawy jestem czy to było to. 

17 minut temu, brnet napisał:

jak będzie potrzeba pomocy z UTM (FortiGate / Cyberoam / Sophos) czy systemami backupowymi to mogę się po udzielać

jeśli coś ciekawego zawsze możesz zaprezentować :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • OpenITbot
      By  OpenITbot
      QNAP udostępnił dziś adapter QNAThunderbolt 3 do 10GbE, pozwalający użytkownikom komputerów ze złączem Thunderbolt 3 Type-C na łatwe łączenie się z sieciami 10GbE. Dzięki nowemu produktowi mogą oni wygodnie korzystać zarówno z łączności Thunderbolt 3, jak i sieci 10GbE – np. do przesyłania plików, pracy w sieci itp.


      Seria QNA składa się z dwóch modeli - QNA-T310G1T wyposażony jest w port Thunderbolt 3 oraz 10GbE Multi-Gigabit (10G/5G/2.5G/1G/100M), zaś QNA-T310G1S – w jeden port 10GbE SFP+. Adaptery są niewielkie, z powodzeniem mieszczą się w dłoni i doskonale sprawdzą się w każdym środowisku roboczym. Ich niski profil sprawia, że nie nagrzewają się nawet podczas długiej pracy.
      Uwaga W urządzeniach z Windows® do obsługi modelu QNA-T310G1T niezbędny jest sterownik Aquantia® AQC107. Do obsługi modelu QNA-T310G1S potrzebny jest sterownik Aquantia® AQC 100. W urządzeniach z macOS niezbędny jest system w wersji 10.13.3 (lub nowszej).
      Specyfikacja nowych modeli QNA-T310G1T:PHY IC: AQC107S; I/O: 1 x Thunderbolt 3, 1 x connector 10GbE/NBASE-T; kabel Thunderbolt 3  0,5m
      QNA-T310G1S:PHY IC: AQC100S; I/O: 1 x Thunderbolt 3, 1 x connector 10GbE SFP+; kabel Thunderbolt 3 0,5m
      Więcej informacji : https://www.qnap.com/pl-pl/product/qna-tb-10gbe
      Dostępność Adaptery QNA Thunderbolt 3 do 10GbE są już dostępne. Więcej informacji o nowościach oraz o innych produktach QNAP znaleźć można na stronie www.qnap.com/pl.

      Zobacz cały artykuł
    • OpenITbot
      By  OpenITbot
      QNAP udostępnił dziś adapter QNAThunderbolt 3 do 10GbE, pozwalający użytkownikom komputerów ze złączem Thunderbolt 3 Type-C na łatwe łączenie się z sieciami 10GbE. Dzięki nowemu produktowi mogą oni wygodnie korzystać zarówno z łączności Thunderbolt 3, jak i sieci 10GbE – np. do przesyłania plików, pracy w sieci itp.


      Seria QNA składa się z dwóch modeli - QNA-T310G1T wyposażony jest w port Thunderbolt 3 oraz 10GbE Multi-Gigabit (10G/5G/2.5G/1G/100M), zaś QNA-T310G1S – w jeden port 10GbE SFP+. Adaptery są niewielkie, z powodzeniem mieszczą się w dłoni i doskonale sprawdzą się w każdym środowisku roboczym. Ich niski profil sprawia, że nie nagrzewają się nawet podczas długiej pracy.
      Uwaga W urządzeniach z Windows® do obsługi modelu QNA-T310G1T niezbędny jest sterownik Aquantia® AQC107. Do obsługi modelu QNA-T310G1S potrzebny jest sterownik Aquantia® AQC 100. W urządzeniach z macOS niezbędny jest system w wersji 10.13.3 (lub nowszej).
      Specyfikacja nowych modeli QNA-T310G1T:PHY IC: AQC107S; I/O: 1 x Thunderbolt 3, 1 x connector 10GbE/NBASE-T; kabel Thunderbolt 3  0,5m
      QNA-T310G1S:PHY IC: AQC100S; I/O: 1 x Thunderbolt 3, 1 x connector 10GbE SFP+; kabel Thunderbolt 3 0,5m
      Więcej informacji : 
      You do not have the required permissions to view the link content. Dostępność Adaptery QNA Thunderbolt 3 do 10GbE są już dostępne. Więcej informacji o nowościach oraz o innych produktach QNAP znaleźć można na stronie www.qnap.com/pl.
    • dexia
      By dexia
      Witam, Czy mogę prosić o pomoc jak zrobić aby udostępniony plik w folderze dało się edytować ale nie można było go usunąć przez innego użytkownika. 

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.

Obserwuj nas:

×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.