Jump to content
Sign in to follow this  
piotom70

ASUS EA-AC87 nie moge w zaden sposob poalczyc przez WPS

Rate this topic

Recommended Posts

piotom70

Witam.
Bede sie streszczal.
Posiadam rouer RT-AC87U_378.56_2 WIFI 5ghz  dziala bez problemu .Dokupilem ASUS EA-AC87 MediaBridge taki jak jest tu w opisie ,nie moge w zaden sposob poalczyc z routerem przez WPS nie wykrywa go wogole przez kabel polaczony przez laptopa tez nie wykrywa ,stary router z 5ghz widzi odrazu.
Doprowadz mnie to do szalau siedze juz 2 dni i nie moge w zaden sposob ustawic by to jakos polaczyc ,myslalem ze dwa urzadzenia tej samej firmy beda ze soba kontabilnie ale widac tak nie jest.
Probowalem tez zmieniac na oryginalne firmware nic to nie dalo wrocilem do Merlina podlaczylem stary router z ASUS EA-AC87 MediaBridge z zacisnietymi zebami na to patrze.
Dodam ze WPS w RT-AC87U jest na 2,4ghz nie mozna zmienic na 5ghz nawet nie ma takiej opcji ,moze to jest problemem tylko nie wiem jak sobie z tym poradzic.
Prosze o pomoc moze ktos wie o co w tym wszystkim chodzi.
Pozdrawiam.
 

Edited by piotom70

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

WPS to pięta achillesowa asuswrt, coś nie mogą sobie z tym poradzić. próbowałem u siebie to sprawdzić i po włączeniu guzik od zmiany pasma znika

Sorry, only registered users can download attachments :(

po wyłączeniu okazało się, że wywaliło mi ustawienia WiFi obydwu pasm. Całkowity reset ustawień :/ Pomijając WPS możesz się połączyć wskazując na wprost pasmo i ustawiając zabezpieczenia ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Pomijajac WPS podlaczylem laptopa przez kabel  do EA-AC87  skanuje taka opcja  i nic nie widzi wogole routera ,nie rozumiem co masz na mysli podlaczenia na wprost .

Jest tez obcja manualna ale tez nie dziala .Wpisywanie SSID do routera itd. wywala wszystko i trzeba sie ponownie laczyc z comhem.

Dodam jeszcze ze sieci 2.4ghz w ComHem tez nie widzi wiec musi byc problem z  siecia wifi 5 ghz w  RT-AC87U

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Na jakich kanałach ustawiłeś obie sieci ?

Zmień tryb działania z an/ac na auto i analogicznie w 2,4 również na auto. Szerokość kanału to odpowiednio 40 i 80 MHz.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Pierwsze dwa zdiecia to ustawienia   RT-AC87U trzecie EA-AC87 przestawilem na chwile punk dostepu

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Po pierwsze rób screenshoty nie zdjęcia, duże pliki i to z telefonu ? :) Po drugie, ustaw w 5GHz kanał 36 lub 44. Zresetuj mediabridge to wartości fabrycznych, podłącz się kablem i przejdź kreatora konfiguracji z ręcznym wskazaniem pasma i zabezpieczeń (pomijając WPS). Musi działać jeśli łączysz się do tych sieci innym sprzętem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

OK  jak wrócę z pracy to będę próbował znowu, dam znać czy poszło .

 Muszę się podszkolić jak robić skrennshoty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Przed chwilą, piotom70 napisał:

Muszę się podszkolić jak robić skrennshoty

PrtSc i wklej w ms paint ? :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Czlowieku jestes mistrzem :) zmienilem na kanal 36 w RT-AC87U zresetowalem  EA-AC87 ustawionym na przelaczniku media brigade  podlaczylem kablem do laptopa , domyslna konfiguracja nie zmieniajac SSID jest taka sama nazwa jak w routerze,puscilem skanowanie i wyszukal bez problemu, jestem podlaczony :)

Dzieki za sugestie ktore pomogly w rozwiazanu problemu .

Sorry, only registered users can display images :(

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Bez przesady, sam sobie naprawiłeś

Sorry, only registered users can display images :(
Pochwal się jak ten tandem działa.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Laptop Asus ROG dwa metry od RT-AC87U do EA-AC87 6m , dysk NAS LG N1T1 predkosci rewelacyjnych tu raczej nie widze w porownaniu z testem ktory jest tu na forum , ale wiadomo na testach smiga szybciutko a u Kowalskiego 80 % mniej :) EA-AC87 jest podlaczony dekoder do ktorego jest podlaczona telewizja internetowa  moze dlatego predkosc jest  slabsza ale predkosci okolo 80 MB/s to ja na tym nie wyciagne .Wazne ze telewizja idzie OK nie zacina sie i nie buforuje .

donwload:

Sorry, only registered users can display images :(

upload:

Sorry, only registered users can display images :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Nie jest nawet poprawnie, beznadziejnie chodzi :/ 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

19MB/s w 5Ghz przy linku 1300Mbit/s ? Za mało... Nie sądzę aby to była wina Merlina, ponieważ ten FW to modyfikacja OFW. Masz jakąś kartę WiFi na której możesz porównać wydajność ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Mam jeszcze lenowo laptopa nowy ale to klamot :) nawet nie posiada wifi 5ghz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

a jak wepniesz laptopa kablem do routera to z tego nasa jakie prędkości wyciągasz ? 

//edit: wygooglalem sobie tego nasa LG i okazuje się, że taka wydajność to szczyt jego możliwości, więc tak naprawdę nie mam nic do dodania :) Podepniesz  coś szybszego i osiągniesz wydajność na poziomie z mojej recenzji :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Poszlo jak burza :blink: prawie 100 % lepiej :)  ten moj Nas LG to chyba to taki sam klamot jak ten laptop lenowo :) 

download:

Sorry, only registered users can display images :(

upload:

Sorry, only registered users can display images :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
2 minuty temu, piotom70 napisał:

ten moj Nas LG to chyba to taki sam klamot jak ten laptop lenowo

nie chciałem być nieuprzejmy więc napisałem wyżej, że to szczyt jego możliwości :) sam dosadniej to określiłeś :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
piotom70

Tak kupilem go pare lat temu ,dalem za niego jakies 100 zl likwidowali sklep i byla wyprzedaz wiec wzielem i zawsze byl taki jakis mulowaty :)

Posiadam jeszcze w szafie lezy MSI GT70 wlasnie sobie przypomnialem :) jak bede mial czas to  podlacze kablem do  EA-AC87 i sprawdze w sieci domowej  jaka jest predkosc, moze tak mozna sam nie wiem:dodgy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • Mar0051988
      By Mar0051988
      Witam. Chodzi mi o to, że mam Internet od INEA światłowód 1Gbps/1Gbps, modemo-router od nich w trybie bridge oraz dodatkowo zakupiłem publiczne ip ponieważ gram on-line na ps4, oraz dokupiłem swój router ASUS Rt ac88u typowo pod konsole. Zauważyłem, że podczas rozgrywki on-line w Pro Evolution Soccer 2020 mam minimalny lag, który utrudnia rozgrywkę(za późno podanie od swojego zawodnika lub w bezsensowny kierunek, brak możliwości odbioru piłki itp.) Jednak jak zresetuje router Asus do ustawień fabrycznych bądź zrobię restart i ustawie wszystko identyczne to gra się bez żadnych opóźnień nawet minimalnych po prostu rewelka. Problem w tym, że musiałbym to robić praktycznie codziennie bo na drugi dzień jak gram jest katastrofa, znowu problemy z odbiorem piłki itp. Wcześniej robiłem: stałe ip konsoli w ps4 i router asus, dmz, upnp, przekierowanie portów, wył.zapory firewall i zawsze tak samo jeden dzień ok a na drugi katastrofa, także te zmiany mają wpływ tylko po restarcie lub resecie routera. Obecnie robię tylko restart zostawiam na unpn i statyczny adres ip konsoli ustawiam i jeden dzień można grać, tylko troszkę to irytujące, takie codzienne restarty.
      Dodam jeszcze kilka screenów z mojej konfiguracji:
      1. Modem operatora w trybie bridge, publiczne ip- połączony z moim routerem ASUS po WAN-ie-do routera ASUS po kablu LAN podłączona konsola PS4( w routerze przydzielony statyczny adres ps4/w ps4 ręcznie ustawiony adres ip)- zdjęcia nr 1,2,3 mój router ASUS i ustawienia WAN, zdjęcia 4,5 jak zachowuje się konsola podłączona do ASUSa.
      2. Modem operatora tryb bridge, publiczne ip podłączony bezpośrednio z moją konsola ps4 bez udziału routera ASUS. Zdjęcia 6,7 pokazują jak zachowuje się konsola ps4.
      Moje spostrzeżenia jak wyżej pisałem przy podłączeniu konsoli ps4 po routerze ASUS jeden dzionek wyśmienicie po wcześniejszym resecie na drugi dzień kaszana.
      Po podłączeniu konsoli tylko pod modem ISP granie online bez lagów tak jak na ASUSIE po resecie.
      Doczytałem się również, że routery ASUSA czasami mają jakąś fabryczną wadę i przy łączu internetowym , gdzie ip jest przez DHCP to one jakoś głupieją i są problemy. IP statycznego od ISP nie otrzymam bo to oferta tylko dla firm. Gdyby ktoś to jeszcze potwierdził to wyślę tego ASUSA na gwarancję i niech wymieniają na nowy. Druga alternatywa to nie czekać tylko kupić inny np. Netgear Nighthawk xr500 pro gaming, bo czytałem, że one niby nie mają takich problemów ale i tu prosiłbym o pomoc. Na tą chwilę wgrałem tylko te 3 zdjęcia przedstawiające konfigurację routera, jak ktoś będzie chciał rozwiązać problem dodam zdjęcia z konsoli ps4.  Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam



    • gulashos
      By gulashos
      Cześć może ktoś z Was poda mi pomocną dłoń  zacznę, że korzystam z poradnika: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=16352 (niestety tamto forum padło nie można założyć konta). 
      Chce skonfigurować OpenVPNa z interfejsem TAP między Asus RT-AC68U (server na OFW) z adresacją 192.168.1.x a Asus RT-N66U (client na Tomato) z adresacją 10.1.1.x.  Napotkałem kilka na kilka problemów.
       
      Docelowo chce aby 1-2 portów na RT-N66U działały w adresacji 192.168.1.x i stanowiły część sieci gdzie znajduje się RT-AC68U a pozostałe 2 w 10.1.1.x
       
      Startuje server na RT-AC68U wg poniższej konfiguracji:
      http://prntscr.com/puxjgo
       
      na RT-N66U stawiam clienta:
      http://prntscr.com/puxkc7
       
      na RT-AC68U logi wskazują, że połączenie zostało nawiązane:
       
      Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] ale gdy próbuje sprawdzić czy tunel się zestawił na RT-N66U pingując bramę 192.168.1.1 to nie widzę aby tunel się postawił. 
      Gdy sprawdzam komendą ifconfig:
       
      tap11 Link encap:Ethernet HWaddr ____________________ inet addr:192.168.1.201 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:100 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) to widzę, że interfejs TAP11 się postawił i przydzieliło mu adres w teorii z sieci RT-AC68U 192.168.1.x . Coś pominąłem? Na tą chwilę zależy mi aby mieć pewność, że tunel ruszył kwestia portów to temat na później. Nie wiem czy nie muszę przypadkiem czegoś odblokować na routerze na którym stoi Server OpenVPN. Próbowałem generować klucz static zarówno na routerze serverze jak na cliencie (z racji, iż AC68U ma OFW i nie ma "konsoli" generowałem z tamtąd - nie wiem czy to ma znaczenie). 
       
    • Bullseyte
      By Bullseyte
      Hej, mam router jak w temacie z softem 3.0.0.4.384_45149-g467037b.
      Podłączyłem sobie dysk twardy (montuje się w tmp/mnt/Dane) i zainstalowałem DownloadMastera, ściągam sobie ładnie pliki ale mam jedną bolączkę. Na dysku twardym aplikacja stworzyła sobie swój folder o nazwie Download2 (w tmp/mnt/Dane) i w nim katalogi. O ile te które są w trakcie pobierania są w odpowiednim folderze, tak zakończone nie są przenoszone do folderu Complete tylko wywalane bezpośrednio do tmp/mnt/Dane i jest to lekko mówiąc upierdliwe :( Edytowałem plik z konfiguracją w folderze Download2 ale za każdym razem jest przywracana wersja z folderem na głownej stronie Dysku. Co w tym wypadku zrobić ? Odinstalowac aplikacje i zainstalowac jeszcze raz ? (tylko nie wiem jak, za nic nie moge znaleźć takiej opcji)
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.