Jump to content
Sign in to follow this  
bubek

Prędkość linku sieciowego QNAP

Rate this topic

Recommended Posts

bubek
Dnia 13.11.2015, 14:02:15, house napisał:

2015-11-13_140138.thumb.png.b4cee0fd863f

Prędkość jaką pokazuje QTS. 

 

Przepraszam ze się podepnę pod ten temat ale u mnie pokazuje 100 Mbps, klientem jest laptop , NAS ten sam co w temacie. Da się zmienić ustawienie ? czy wina routera czy czegoś innego ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@bubek laptop posiada kartę sieciową gigabit ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

Karta Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3160 ale nie moge znależć  czy jest 1gigabit

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Czyli to karta bezprzewodowa... Myślałem, że łączysz laptopa z nasem bezpośrednio. Do jakiego routera podpiąłeś qnapa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

no router jest chyba słaby mam zamiar go zmienic bo nie obsługuje mi nawet pełnej prędkości a niedawno zwiększyłem. Router Netgear N300 JWNR2000v2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
49 minut temu, bubek napisał:

no router jest chyba słaby mam zamiar go zmienic bo nie obsługuje mi nawet pełnej prędkości a niedawno zwiększyłem. Router Netgear N300 JWNR2000v2.

LAN speed: 10/100 - dlatego Qnap pokazuje Ci taką prędkość. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

nie chce robc offtopa ale parametry podobne jedynie ten co podałes ma 256 ramu i USB 3.0 z czego nie bede korzystał. ale zastanowie się w sumie bo ie brałem go pod uwage.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

poczytaj o R6400: tutaj

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

a R7000 ? problem polega na tym ze nie ma w  tym sklepie co chce r6400

 

ta sama cena

Edited by bubek

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Jeśli jesteś w stanie do niego dołożyć to zdecydowanie najlepszy wybór. Zarówno pod względem zasięgu i wydajności jak i wsparcia alternatywnego fw.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek
1 minutę temu, house napisał:

Jeśli jesteś w stanie do niego dołożyć to zdecydowanie najlepszy wybór. Zarówno pod względem zasięgu i wydajności jak i wsparcia alternatywnego fw.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

cena jest ta sama 699,00. opis tez znalazłem tu na forum tylko chodzi mi juz który najlepszy bo to juz pewnie niuanse

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Najlepszy będzie R7000. Przynajmniej z tych wspomnianych w tym temacie. R7000 i R6400 ta sama cena? R6400 to niższy model

Sorry, only registered users can display images :(

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

wszystkch 3 modeli co rozmawiamy. dlatego byłem zdziwiony i pytałem o różnice. Problem jest taki ze jest też tylko z ekspozycji :/ w media markt patrze

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

napaliłem sie na tego R7000 Netgear'a ale go nie moge dostac tam gdzie chcę, a co powiesz o modelu  ASUS RT-AC68U ? porównywalny ? czy może gorszy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Porównywalny to za mało powiedziane, to prawie identyczna konstrukcja. RT-AC68U ma ten sam CPU ale z mniejszym zegarem - dualcore 800MHz vs 1GHz w R7000. Router Netgear ma lepszy zasięg niż Asus (sprawdziłem - na forum możesz znaleźć temat o tym). Różnica jest taka, że Asus działa lepiej na alternatywnych FW, R7000 najlepszą wydajność osiąga jedynie na OFW (które działa naprawdę dobrze, jednak spotkałem się z opiniami, że jest biedne w funkcje i toporne). Asusa nie da się zepsuć wgrywaniem innych FW niż fabryczne (duża zaleta) oraz posiada w FW specjalne moduły do szybszej obsługi dysków USB 3.0 (tuxera). Poza tym to naprawdę przyzwoite urządzenie, miałem ten model przez rok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

nie jestem specjalistą od sieci. potrzebuje jedynie do obsługi w domu na max 5 urządzeń jednoczesnie. Wiadomo ze sie troche nim pobawie ale takie niuanse jak ty mowisz to chyba dla mnie nieistotne. Co do zasięgu to mieszkanie 80 m wiec tu róznicy nie będzie.  zastanawialem sie jescze czy nie dopłacic do  ASUS RT-AC87U   ale to juz troche chyba bez sensu. Przeczytaęłm wszystkie opisy ich ale bardziej chcialem wiedziec jak to w praniu wygląda

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Radziłbym ominąć AC87U, nie ma tak dużej różnicy w wydajności która usprawiedliwiałaby wyższą cenę. Przynajmniej do zastosowania o którym wspomniałeś. Posiadam ten router i zawsze polecam ac68/r7000. Do mieszkania 80m2 jednak skłaniałbym się ku r7000 ze względu na lepszy zasięg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

RT-AC68U :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

kupiłem ASUSA RT-AC68U, interfejs w/g mnie lepszy niż w NETGEAR. jest 1gb na nasie  i siec w koncu smiga mi z prędkościa 280. Wszystko super. jedyna rzecz jakiej nie moge znależć to remote control. w Netgearze była taka zakładka tu jedynie widze ddns ale mam stał ip więc wolalbym przez IP

 

PS. w porównaniach nawet lepeij asus wychodził. netgear lepszy procek

Znalazlęm rozwiązanie w Administracja -> System ->

Sorry, only registered users can display links :(

 

mam  pytanko, a nie chce robic osobnego tematu

Czy jezeli w telewizorze miałem zawsze poukładane pod SOURCE w co moge wejsc i nie były wyswietlane urządzenia które nie były włączone a teraz są wszytskie czy to wina ustawien routera ? poza tym czasem podmienia ikony np Qnap powinien byc wyswietlany z ikoną twonky a jest wyswietlany z np Laptopem i na odwrot. Nie jest to wina AiProtection ?( Wyłączyłem wszystko tam i jakby się poprawiło ) abo ustawien AiCloud ( Mam tyko włączone Smart acces)

Wczesniej na starym routerze nie było probemów z tym. W ustawieniach TV nie zmieniłem nic

 

 

Edited by bubek
rozwiązanie problemu
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

nie za bardzo wiem co to za telewizor, tym bardziej jak wykrywa dostępne urządzenia w sieci i jak je prezentuje ikonkami. nie pomogę w tej kwestii. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Możesz sprawdzić jak sprawa wygląda na alternatywnym firmware - zainstaluj :

Z tym routerem działa naprawdę dobrze. 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
bubek

ok sprobuje jeszcze na nim coś pozmieniać. podłącze jeszcze stary router tylko nie mam go u siebie. i zobaczymy. Bo wydaje mi sie że to bardziej wina tv bo on pobiera co jest w sieci a co nie. ale zerknę na to co podałes. dziekuje .

Jednak konflikt robiło ustawienie: AiCloud 2.0 -> Cloud Disc, jesli jest off nie ma konfliktu, zaraz jak włącze wszystko w tv w Source sie rozwala. Nawet NASa nie widzi wtedy

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • Marcin NAS
      By Marcin NAS
      Witajcie.
       
      Mam taki problem.
      Od jakiegoś czasu mam serwer jak w temacie. Serwer jest podłączony do routera za pomocą kabla. Z serwerem pracują dwa komputery - internet poprzez wifi ze wspomnianego routera, i gdy jestem w biurze, korzystam bez problemów, wszystko się synchronizuje. Natomiast wyjeżdżając gdzieś i zabierając laptopa, korzystam z hotspota z telefonu i już nie mogę się połączyć z serwerem, nie mogę się zalogować, wpisuję nazwy użytkownika, a nawet jako admin pokazuje mi, że nie ma takiego. Gdy włączam Qfinderpro widzi serwer ale nie mogę się zalogować i połączyć. Klikając w qfinderpro w konfigurację nie mogę się zalogować jako użytkownik. Albo klikając widoczny serwer w qfinderpro, przenosi mnie do przeglądarki, gdzie w adresie jest IP i wyskakuje, że nie można wyświetlić. W myqnapcloud też nie działa, wyskakuje troubleshoot i nie jest zarejestrowany.
      Informatyk, który mi to konfigurował jest akurat w szpitalu i nie na miejscu będzie mu przeszkadzać.
      Proszę o pomoc
       
      PS. Jeżeli temat już był to przepraszam ale dla mnie serwer i informatyka to czarna magia.
       
      Pozdrawiam
    • OpenITbot
      By  OpenITbot
      QNAP oficjalnie zaprezentował dziś nowy zarządzalny przełącznik PoE QGD-1600P. Jako pierwszy na świecie przełącznik Smart Edge, model QGD-1600P zapewnia użytkownikom zaawansowane funkcje zarządzania siecią, a także przechowywania i przetwarzania danych – dzięki obsłudze systemu QTS oraz wirtualizacji.


      Urządzenie jest zgodne z najnowszy standardem IEEE 802.3bt PoE++ i zapewnia do 60W mocy per port, a także zaawansowane funkcje zarządzania warstwy drugiej (Layer 2). Dzięki połączeniu w modelu QGD-1600P funkcji przełącznika i NAS-a, na urządzeniu można też uruchamiać najróżniejsze aplikacje QTS oraz maszyny wirtualne, które oferują np. funkcje monitoringu IP, bezpieczeństwo sieci, rozbudowany przestrzeni storage czy zarządzanie sieciami WLAN. Co więcej, nowy przełącznik pozwala również na zdalne, centralne zarządzanie urządzeniami brzegowymi – przyspieszając i ułatwiając w ten sposób transformację cyfrową w biznesie.
      QNAP QGD-1600P wyposażany jest w cztery porty Gigabit PoE 60W i 12 portów Gigabit PoE 30W (w tym dwa porty PoE/SFP Combo), co pozwala dostarczyć do 370W do wielu urządzeń high-power (PD). Dzięki czterordzeniowemu procesorowi Intel® Celeron® J4115, układowi Switch CPU oraz dwóm zatokom SATA urządzenie doskonale nadaje się zarówno do przesyłania, jak i przechowywania danych. Zastosowanie dedykowanych procesorów dla funkcji NAS oraz przełącznika, w modelu QGD-1600P mogą niezależnie funkcjonować systemy QSS (QNAP Switch System) oraz QTS. Przyjazny dla użytkownika system QTS oraz QuNetSwitch ułatwiają firmom wdrażanie elastycznej i bezpiecznej infrastruktury IT.
      Dzięki inteligentnym funkcjom zarządzania PoE (w tym m.in. planowanie aktywności PoE, optymalizowanie zasilacza, włączanie/wyłączanie energii) administratorzy mogą efektywnie kontrolować zasilane urządzenia i optymalnie wykorzystywać możliwości, jakie daje korzystanie z rozwiązań PoE. Możliwość zainstalowania dodatkowych komponentów via PCIe pozwala na rozbudowanie funkcjonalności urządzenia, poprzez instalowanie kart sieciowych 10GbE, dwuportowych kart QM2 M.2 SSD/10GbE, kart USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) czy adapterów bezprzewodowych.
      Specyfikacja : 
      QGD-1600P-8G 8 GB DDR4 RAM QGD-1600P-4G 4 GB DDR4 RAM 4 x port RJ45 Gigabit 802.3bt 60W PoE, 10 x port RJ45 Gigabit 802.3at 30W PoE, 2 x port RJ45/SFP Gigabit 802.3at 30W PoE; czterordzeniowy processor Intel® Celeron® J4115 1.8 GHz, 2x port 2.5” SATA 6Gb/s SSD/HDD, 2x złącze PCIe Gen2, 1 x port USB 3.0, 2 x port USB 2.0. Dostępność
      Model QGD-1600P-8G/-4G jest już dostępny. Więcej informacji o urządzeniu oraz o pozostałych produktach QNAP, znaleźć można na stronie https://www.qnap.com/pl-pl/product/qgd-1600p

      Zobacz cały artykuł
    • OpenITbot
      By  OpenITbot
      QNAP oficjalnie zaprezentował dziś nowy zarządzalny przełącznik PoE QGD-1600P. Jako pierwszy na świecie przełącznik Smart Edge, model QGD-1600P zapewnia użytkownikom zaawansowane funkcje zarządzania siecią, a także przechowywania i przetwarzania danych – dzięki obsłudze systemu QTS oraz wirtualizacji.

      Sorry, only registered users can download attachments :(
      Sorry, only registered users can download attachments :( Urządzenie jest zgodne z najnowszy standardem IEEE 802.3bt PoE++ i zapewnia do 60W mocy per port, a także zaawansowane funkcje zarządzania warstwy drugiej (Layer 2). Dzięki połączeniu w modelu QGD-1600P funkcji przełącznika i NAS-a, na urządzeniu można też uruchamiać najróżniejsze aplikacje QTS oraz maszyny wirtualne, które oferują np. funkcje monitoringu IP, bezpieczeństwo sieci, rozbudowany przestrzeni storage czy zarządzanie sieciami WLAN. Co więcej, nowy przełącznik pozwala również na zdalne, centralne zarządzanie urządzeniami brzegowymi – przyspieszając i ułatwiając w ten sposób transformację cyfrową w biznesie.
      QNAP QGD-1600P wyposażany jest w cztery porty Gigabit PoE 60W i 12 portów Gigabit PoE 30W (w tym dwa porty PoE/SFP Combo), co pozwala dostarczyć do 370W do wielu urządzeń high-power (PD). Dzięki czterordzeniowemu procesorowi Intel® Celeron® J4115, układowi Switch CPU oraz dwóm zatokom SATA urządzenie doskonale nadaje się zarówno do przesyłania, jak i przechowywania danych. Zastosowanie dedykowanych procesorów dla funkcji NAS oraz przełącznika, w modelu QGD-1600P mogą niezależnie funkcjonować systemy QSS (QNAP Switch System) oraz QTS. Przyjazny dla użytkownika system QTS oraz QuNetSwitch ułatwiają firmom wdrażanie elastycznej i bezpiecznej infrastruktury IT.
      Dzięki inteligentnym funkcjom zarządzania PoE (w tym m.in. planowanie aktywności PoE, optymalizowanie zasilacza, włączanie/wyłączanie energii) administratorzy mogą efektywnie kontrolować zasilane urządzenia i optymalnie wykorzystywać możliwości, jakie daje korzystanie z rozwiązań PoE. Możliwość zainstalowania dodatkowych komponentów via PCIe pozwala na rozbudowanie funkcjonalności urządzenia, poprzez instalowanie kart sieciowych 10GbE, dwuportowych kart QM2 M.2 SSD/10GbE, kart USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) czy adapterów bezprzewodowych.
      Specyfikacja : 
      QGD-1600P-8G 8 GB DDR4 RAM QGD-1600P-4G 4 GB DDR4 RAM 4 x port RJ45 Gigabit 802.3bt 60W PoE, 10 x port RJ45 Gigabit 802.3at 30W PoE, 2 x port RJ45/SFP Gigabit 802.3at 30W PoE; czterordzeniowy processor Intel® Celeron® J4115 1.8 GHz, 2x port 2.5” SATA 6Gb/s SSD/HDD, 2x złącze PCIe Gen2, 1 x port USB 3.0, 2 x port USB 2.0. Dostępność
      Model QGD-1600P-8G/-4G jest już dostępny. Więcej informacji o urządzeniu oraz o pozostałych produktach QNAP, znaleźć można na stronie 
      Sorry, only registered users can display links :(

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci.
Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.