Skocz do zawartości
kamcio100

Airlive N.Power - rozłączanie Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

kamcio100

Witam, od pewnego czasu borykam się z dziwnym zjawiskiem w moim routerze. Chodzi o przerywanie dostarczania WiFi, co mam tutaj na myśli.

Gdy korzystam z laptopa czasami dochodzi do rozłączenia mnie z siecią Wifi, myślałem na początku iż jest to problem systemu (Win 10) więc przeinstalowałem system na 8.1, pobrałem najnowsze sterowniki lecz problem nadal występował. Doradzono mi wówczas aby odinstalować Bluetooh i zainstalować starsze sterowniki pod kartę Wifi. Nie dało to skutku, lecz dalej myślałem, że to wina komputera. Dzisiaj rano korzystałem z telefonu, dokładniej wchodziłem w grę która musi mieć dostęp do internetu aby działała. Przed sobą miałem laptopa, i nagle na telefonie wyskoczył komunikat iż jest brak połączenia z internetem, spojrzałem na laptop a tam rzeczywiście Wifi zostało rozłączone, na telefonie trwało to gdzieś z 5s jak internet znowu się połączył, na laptopie mimo włączonej opcji ,,Połącz Automatycznie" musiałem ręcznie wznowić dostawę Wifi do laptopa.

Chciałbym was zapytać czy ktoś miał już taki problem z siecią, i czy można temu jakoś zarazić.

Router to : Airlive N.Power
Laptop : MSI GE70 z kartą Intel Dual Band Wireless AC 3160

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Ustawiłeś odpowiedni kanał na routerze względem okolicznych sieci (o ile takowe istnieją) ? Przywrócenie do ustawień fabrycznych i konfiguracja od nowa przynosi jakieś efekty. Nie chcę cię martwić ale ten router to nie jest jakiś demon wydajności więc może warto pomyśleć na czymś nowym...

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kamcio100

Ok więc w jednym temacie dostałem już odpowiedź co do karty Wifi w moim laptopie, więc piszę tutaj.

 

Ogólnie może opiszę swoje otoczenie. Posiadam internet radiowy od lokalnego dostawcy, dostarcza mi sygnał 10mb (przynajmniej taki pakiet mam wykupiony) a od 22 do 10 mam 20mb. Ten router kupiłem z tego względu iż chciałem mieć jak największe pokrycie w domu (dom dwupiętrowy). Stoi on w pokoju na parterze, rozsyła sygnał do dwóch laptopów i jednego TV ( jakieś 3 pokoje dalej ). Przejdźmy teraz na piętro gdzie ja korzystam z sygnału Wifi. U mnie dostarczany jest do laptopa, telefonu oraz TV.

W routerze jest wgrane inne oprogramowanie niż fabrycznie było, co dało mi odblokowanie 33dBm mocy (w europie max 20dBm), daje mi to siłę sygnału w laptopie stałe -50dBm. Na TV Youtube odpala w FullHD więc również nie ma problemu.

Co do przerywania dostawy tak jak pisałem, to kumpel w robocie podpowiedział abym zmienił serwery DNS na te od Google, tak też zrobię jak wrócę do domu.

Jeszcze zapytam dlaczego ten router nie jest jakoś wydajnościowy ?? Przy moim pakiecie to chyba i tak wystarczy ? Lub się mylę ?

 

PS: Zapomniałem jeszcze, dlaczego czasami mam straszne wahania szybkości internetu ? Np, normalnie filmiki na youtube odpalają się w FullHD, i jest ok. Ale przychodzą takie chwile, że leci cały czas w 244p i koniec. Gdy coś pobieram to skacze z 2mb/s do 20kb/s a czasami do 0kb/s a po czym znowu wraca do normalnej szybkości...

 

Edytowane przez kamcio100

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
40 minut temu, kamcio100 napisał:

Posiadam internet radiowy od lokalnego dostawcy

masz jakieś urządzenie dostępowe z anteną do którego masz podłączonego Ovislink'a ?

40 minut temu, kamcio100 napisał:

Zapomniałem jeszcze, dlaczego czasami mam straszne wahania szybkości internetu ?

a jesteś pewien, że problem dotyczy routera? może to wina samego łącza radiowego (ISP) ?

40 minut temu, kamcio100 napisał:

Co do przerywania dostawy tak jak pisałem, to kumpel w robocie podpowiedział abym zmienił serwery DNS na te od Google, tak też zrobię jak wrócę do domu.

Jeżeli DNS z którego korzystasz ma faktycznie problemy z obsługą zapytań to może to pomóc. Objaw jest własnie taki jak przerwa na chwilę w otwieraniu stron, jednak jest jeszcze coś takiego jak cache zapytań dns na stacjach klienckich. System operacyjny "nauczył" się adresów IP hostów z którymi wcześniej "gadał" i nawiązuje link bezpośrednio. W takim przypadku wina leży po stronie dostawcy lub urządzenia u Ciebie. Ustaw primary dns jako 8.8.8.8 a secondary 8.8.4.4 i podziałaj tak kilka dni.    

40 minut temu, kamcio100 napisał:

Jeszcze zapytam dlaczego ten router nie jest jakoś wydajnościowy ?? Przy moim pakiecie to chyba i tak wystarczy ? Lub się mylę ?

CPU to Ralink RT3050 384MHz. Dlatego napisałem, że nie jest to demon wydajności. Taki zwykły rozdzielacz internetu, po którym nie spodziewałbym się więcej jak obsługa łącza 30-40Mbit/s. Skoro w porywach masz 20Mbit/s to rzeczywiście jest wystarczający.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kamcio100

Sygnał radiowy od dostawcy jest odbierany przez odbiornik który znajduje się na dachu, potem bezpośrednio idzie kablem pod router. 

Te wahania mocy, również uważam iż są spowodowane dostawcą, więc w tej sprawię będe musiał zadzwonić. 

System operacyjny został na nowo zainstalowany u mnie w komputerze więc jedyne co może pomóc to właśnie zmiana DNS. 

Tak jak pisałem, objaw ten ukazał się dzisiaj również na telefonie, po prostu sygnał został zerwany i w telefonie i w laptopie, więc tutaj laptop raczej ma mało do gadania. 

 

Tylko jest problem, nie mogę znaleźć gdzie w tym routerze zmienić te DNS... A chciałbym właśnie z poziomu routera to zmienić ponieważ ciężko teraz będzie oddzielnie zmieniać w każdym urządzeniu DNS. Jest tylko coś takiego ja DDNS

 

Ok, wystarczyło zmienić na Static IP

Edytowane przez kamcio100

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Przed chwilą, kamcio100 napisał:

po prostu sygnał został zerwany i w telefonie i w laptopie

jeżeli rozłączyło się połączenie WiFi to wina routera, jeżeli link był i działała sieć bezprzewodowa a nie było dostępu do sieci to ISP.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kamcio100

Więc, zmieniłem DNS lecz niestety wtedy pokazał się żółty trójkąt i po zabawie...

Tak było przed zmienieniem DNS (internet działa)

Tak po zmianie DNS (internet nie działa)

Coś na pewno robie źle

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Tak, zmieniłeś gateway :) zostaw go tak jak był, a zmień jedynie pola adresowe DNS.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
kamcio100

No i śmiga :D zobaczymy czy coś pomoże taka zmiana :D 

 

A tak ogólnie to te DNS są lepsze niż te moje automatyczne ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
A tak ogólnie to te DNS są lepsze niż te moje automatyczne ?

Trudno powiedzieć, jeśli nie zauważysz problemów z otwieraniem stron to będą lepsze. Nie wiem jak szybko obsługiwał zapytania poprzedni serwer ale te googlowe są publiczne, więc może z nich korzystać każdy. Puść ping -t przez 2-3 minuty na każdy z adresów i porównaj w jakim czasie w ms odpowiadają. Szybszy będzie lepszy.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • sea doo
      Przez sea doo
      Witam,
      Poszukuję routera, który sprosta przede wszystkim moim wymaganiom:
      - znakomity zasięg WIFI (jak się się uda, to cały dom + na zewnątrz)
      Pierwszy punkt najważniejszy
      - stabilna praca urządzenia (wiadomo, co jakiś czas może się coś zdarzyć, ale nie co tydzień)
      - LAN: 6szt (8szt jak będzie wykorzystane link aggregation) + na switchu 4szt
      - WIFI (9 urządzeń, czasami więcej - wifi guest)
      - światłowód 600Mb
       
      Router umiejscowiony jest na środkowym piętrze w rogu budynku, strop teriva. Najdalszy pokój (15m) oraz taras (20m), dzielą 3 ściany oraz strop.
      Do okoła jest wiele innych sieci na pasmach 2.4GHz oraz 5GHz (bloki oraz domki jednorodzinne), niektóre nawet dobry sygnał.
      W przyszłości planuję zakup serwera NAS Synology (połączenie z routerem - link aggregation).
       
      Natrafiłem tutaj na forum, że polecacie routery z obsługą VHT160, proszę o informację czy to wykorzystam.
      (np. Synology ale zasięg WIFI może być problemem)
       
      Rozważałem zakup Asusa GT-AC5300, ale:
      - brak Merlin'a można przeboleć
      - występuje problem ze stabilnością, zanika pasmo 5GHz
      - czasami się zawiesza, że pomaga tylko reset
      - cena wysoka ale myślę, ze do przyjęcia
      - może jest coś tańszego, lepszego na co nie trafiłem, może się ostatnio pojawiło w sprzedaży lub zaczekać na coś godnego uwagi
       
      Myślę, że w tym przedziale cenowym co w/w Asus coś mi zaproponujecie, lecz nie koniecznie musi być aż tak drogi
      Pozdrawiam i czekam na ciekawe propozycje.
    • Belliash
      Przez Belliash
      Witam,
       
      Potrzebuje wymienic karte WiFi w laptopie. Obecnie mam Broadcom Limited BCM4352 802.11ac Wireless Network Adapter, ale przestaje byc wspierana. broadcom-sta-6.30.223.271 to ostatnia wersja sterownika i nie dziala z najnowszym kernelem.
      Przymierzam sie zatem do jej wymiany. Przyznam szczerze ze nie jestem zbytnio na bierzaco jesli chodzi o ta tematyke. Moze moglibyscie polecic cos 2x2 dualband z 802.11ac przynajmniej 867mbps? Intela 9260 jakos ciezko jeszcze dostac, moze polecicie cos innego?
    • issp
      Przez issp
      Cześć,
      Mam problem, posiadam router Asus RT-AC86U i łącze 500Mbps z UPC
      Po kablu wszystko jest ok. Jednakże po wifi ac jedynie okolice 200Mbps wyciągam.
      Kolega posiada fanboxa 3.0 i internet 300Mbps, po podłączeniu się do niego wyciągam pełne 300Mbps
      Laptop to MacBook Air stawiam więc na problem z routerem. Zastosowałem się do ustawień z tego wątku.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Wszystkie wymagane w tej kwestii informacje zawierają: Polityka prywatności, Regulamin oraz Warunki użytkowania.