Skocz do zawartości
Mateuko Kaczmarczyk

Problemy z wydajnością QNAP TS-212P

Oceń temat:

Rekomendowane odpowiedzi

Mateuko Kaczmarczyk

Witam,

Kupiłem NAS Qnap TS-212P i mam problem z jego wydajnością. W NAS'ie zainstalowany jest jeden dysk WD RED 2TB. Niestety, prędkość kopiowania na NAS oraz z niego nie chce przekroczyć 11-12 Mb/s. Nieistotne czy zgrywam to po karcie WiFi (która nie jest gigabajtowa i stąd ten transfer mogę zrozumieć) czy po kablu 1 Gbit (karta sieciowa w komputerze jest 1 Gbit) czy też bezpośrednio z USB 3.0. Nigdy nie przekracza transfer w/w wartości.

Edytowane przez Mateuko Kaczmarczyk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

TS-212P posiada CPU Marvell 1,6 GHz i 512MB RAM więc powinieneś wysycić gigabit w raid i ok 80-90MB/s przy pojedynczym dysku. Dane które kopiujesz to jeden duży plik czy dużo małych ? Klientem jest laptop ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

Komputer stacjonarny - karta sieciowa z ASROCK Z97 Extreme4. Testowane na plikach raczej o wielkościach ok. 10 Gb. Teraz NAS jest połączony "na krótko".

Bez tytułu.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Używasz aplikacji Traffic Shaping Manager (XFast LAN) od Asrocka ? działa w tle ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

Nie, nie używam i nie działa w tle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Zrób test tym narzędziem : http://www.808.dk/?code-csharp-nas-performance i pokaż co Ci wyszło. File size ustaw na 1000MB. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

pokaż cały, wszystkie 5 pętli z zapisu i odczytu. chwilę to potrwa. poza tym sprawdź w QTS (Panel Sterowania - Sieć - TCP/IP ) jaki link ma karta sieciowa w serwerze. Nie wklejaj wielkich screenów tylko przekopiuj zawartość wyniku z programu jako txt. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

Test się wykonuje. A co masz na myśli pytając o link karty sieciowej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

2015-11-13_140138.thumb.png.b4cee0fd863f

Prędkość jaką pokazuje QTS. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

 1 Gbps

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Brak punktu zaczepienia, wszędzie gigabit a transfer jak w fast ethernet :) Kabel sieciowy próbowałeś zmienić na inny ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

Kabel niestety mam tylko ten jeden (teoretycznie nówka sztuka co przyszła z NAS'em.)

 

-----------------------------
Running warmup...
Running a 1000MB file write on Z: 5 times...
Iteration 1:      5,73 MB/sec
Iteration 2:      5,93 MB/sec
Iteration 3:      5,55 MB/sec
Iteration 4:      6,02 MB/sec
Iteration 5:      5,63 MB/sec
-----------------------------
Average (W):      5,77 MB/sec
-----------------------------
Running a 1000MB file read on Z: 5 times...
Iteration 1:     48,53 MB/sec
Iteration 2:     48,23 MB/sec
Iteration 3:     49,98 MB/sec
Iteration 4:     46,13 MB/sec
Iteration 5:     47,77 MB/sec
-----------------------------
Average (R):     48,13 MB/sec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Zapis cienko, odczyt średnio - może coś z dyskiem nie tak. Sprawdziłbym na innym kliencie (komputerze) i innym kablu. Jeśli to nie pomoże to reklamacja. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mateuko Kaczmarczyk

No nic, spróbuje inny kabel jak skombinuje i inny komputer. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • ligeza
      Przez ligeza
      Czy może ktoś doradzić jakiś przyzwoity UPS ze stabilizacją napięcia. Trzy lata temu zakupiłem polecany mi tu na forum dx850e, niestety ostatnio coś "zaczął szwankować" przechodząc na baterię i nie usypiając NAS (według logów po godzinie padł razem z Qnapem i kilkoma innymi urządzeniami). Okazało się, że wytrzymuje tylko do 261V po czym przechodzi na baterię. Chcąc zabezpieczyć sprzęt przydało by mi się coś z szerszym zakresem i stabilizacją napięcia. Pobór prądu przez urządzenia podpięte do niego to około 40W. Dobrze by było jakby się dało włożyć jakiś większy akumulator, tak by chociaż 3h na nim podtrzymać prąd.
    • PawelP
      Przez PawelP
      Po przebrnięciu przez kłopoty z firmwarem i dokonaniu (za pomocą Qnap tech Support) upgrade po SSH mogę wreszcie dostać się do swojego QNAPa. Ale tylko logując się do niego po http. Niestety, mapowanie dysków nadal nie działa, ani z poziomu Windows ani z poziomu Qfinder Pro 6.3. Sprawdziłem ustawienia w QNAPie, ale wszystko wydaje się OK. Do tego "stary" komputer, który miał dyski zmapowane dawno temu działa sobie na nich najspokojniej w świecie. Niestety, mój nowy nie może się do nich dostać. Próbowałem też z komputera mojego sąsiada, efekt taki sam, czyli nic. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przedziwnym zachowaniem?

    • rafv
      Przez rafv
      Witam,
       
      Znając upodobanie Seagate do wadliwych firmware w dyskach, raz na jakiś czas sprawdzam sobie dyski tego producenta w sprzęcie, czy nie pojawił się dla nich nowy firmware.
       
      Robiąc to, natrafiłem również na QNAPa TS-419P II, którego zakupiłem z 2 dyskami 3TB Seagate-a.
      Okazało się, że sprzedawca zamontował mi tam dyski z różnych partii z różnymi firmware, jeden z aktualnym i drugi z starszym, wadliwym (z czarnej listy).
      2 dyski 3TB Seagate ST3000DM001-9YN166
      kieszeń 1) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4B (upgrade po wyjęciu do CC4H gdy już pracowały w RAID1)
      kieszeń 2) ST3000DM001-9YN166  fw: CC4H
      w woluminie RAID 1 (mirror) na QNAP TS-419P II, system plików ext4
       
      Dysk 1) ST3000DM001-9YN166 posiadał firmware CC4B i został pomyślnie zaktualizowany do CC4H (po wyłączeniu systemu i po wyjęciu dysku, podłączeniu do PC i upgrade z płyty bootowalnej) ale po aktualizacji firmware zmieniła się pojemność dysku na 2792,37 GB gdzie pojemność dysku 2) to 2794,52 GB w związku z czym QNAP TS-419P II po zamontowaniu dysku i uruchomieniu wyświetlał mi komunikat "RAID device in degraded mode. Volume failed because the disk size is too small".
      Zanim jednak odczytałem te komunikaty już po zaktualizowaniu firmware dysku zaktualizowałem firmware QNAPa z przed ostatniej wersji 4.0.7 do najnowszej 4.1.0.
      Po tej sytuacji QNAP nadal pracował i system wstawał, usługi działały, tylko logował błędy przedstawione wyżej.
       
      Są to modelowo te same dyski (obecnie mają ten sam firmware) więc powinny mieć tą samą pojemność i wydaje mi się, że po aktualizacji firmware pojemność dysku nie powinna się zmienić.
       
      Dla pewności postanowiłem sprawdzić, jakie wartości będą pokazywały inne programy w innym sprzęcie.
      Zamknąłem system QNAPa, wyjąłem oba dyski i każdy z osobna podpiąłem do PC, nie testowałem jakoś specjalnie tych dysków, spisałem informacje które programy przedstawiły po uruchomieniu i zczytałem SMARTa (wskazania z BIOSu płyty głównej oraz z programów z bootowalnej płyty):
      Wskazywane dane:
      1) BIOS: 2998 GB; HD TUNE: Capacity 762238 MB (744,4 GB (~799,3GB)), Victoria: 5856031999 LBAs 2859390 MB, Size 744 GB; QNAP: 2792,37 GB  (CC4B --> CC4H)
       
      2) BIOS: 3000 GB; HD TUNE: Capacity 764435 MB (746,5 GB (~801,6GB)), Victoria: 5860531055 LBAs 2861587 MB, Size 746 GB; QNAP: 2794,52 GB
       
      Po zamontowaniu dysków w takiej samej kolejności jak były nie mam już w przeglądarce standardowego okienka do zalogowania a informacje:
      "Zainstaluj oprogramowanie firmowe.
      Kliknij "Start", aby pobrać najnowsze oprogramowanie firmowe i zainstalować je automatycznie.
      Podczas instalacji oprogramowania firmowego wszystkie dane z napędu zostaną wyczyszczone."
       
      Próbowałem też z każdym dyskiem podłączonym z osobna w tych samych kieszeniach w jakich były pierwotnie, bez rezultatu, cały czas pozostaje tylko opcja zainstalowania oprogramowania firmowego na nowo z utratą danych.
       
      IP pozostał taki jaki miałem ustawiony.
      Mogę się do niego zalogować po ssh.
       
      Wybrany fragment z polecenia dmesg, dyski są widoczne:
      [   29.594782] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   29.754799] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   29.794814] ata1.00: HPA detected: current 5856031999, native 5856034112 [   29.794839] ata1.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   29.794855] ata1.00: 5856031999 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   29.854821] ata1.00: configured for UDMA/133 [   29.855063] scsi 0:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   29.855384] Check proc_name[sata_mv]. [   29.855687] sd 0:0:0:0: [sda] 5856031999 512-byte logical blocks: (2.99 TB/2.72 TiB) [   29.855711] sd 0:0:0:0: [sda] 4096-byte physical blocks [   29.855877] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off [   29.855895] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   29.855963] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   29.856148] Check proc_name[sata_mv]. [   29.856934] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0 [   29.883067]  sda: unknown partition table [   29.883645] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk [   30.364799] ata2: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 330) [   30.404815] ata2.00: HPA detected: current 5860531055, native 5860533168 [   30.404839] ata2.00: ATA-8: ST3000DM001-9YN166, CC4H, max UDMA/133 [   30.404855] ata2.00: 5860531055 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32) [   30.464820] ata2.00: configured for UDMA/133 [   30.465023] scsi 1:0:0:0: Direct-Access     Seagate  ST3000DM001-9YN1 CC4H PQ : 0 ANSI: 5 [   30.465319] Check proc_name[sata_mv]. [   30.465612] sd 1:0:0:0: [sdb] 5860531055 512-byte logical blocks: (3.00 TB/2.72 TiB) [   30.465636] sd 1:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks [   30.465798] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off [   30.465816] sd 1:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 00 3a 00 00 [   30.465883] sd 1:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA [   30.466023] Check proc_name[sata_mv]. [   30.466773] sd 1:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0 [   30.492273]  sdb: unknown partition table [   30.492833] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk [   30.814794] ata3: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.164792] ata4: SATA link down (SStatus 0 SControl 330) [   31.514776] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl F330) [   31.514836] md: Skipping autodetection of RAID arrays. (raid=autodetect will force) [   31.514904] RAMDISK: gzip image found at block 0 [   32.294450] VFS: Mounted root (ext2 filesystem) on device 1:0. [   32.295054] Freeing init memory: 168K [   32.428225] ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver [   32.428298] orion-ehci orion-ehci.0: Marvell Orion EHCI [   32.428355] orion-ehci orion-ehci.0: new USB bus registered, assigned bus number 1 [   32.454805] orion-ehci orion-ehci.0: irq 19, io mem 0xf1050000 [   32.474774] orion-ehci orion-ehci.0: USB 2.0 started, EHCI 1.00 [   32.481474] hub 1-0:1.0: USB hub found [   32.481514] hub 1-0:1.0: 1 port detected [   32.794783] usb 1-1: new high-speed USB device number 2 using orion-ehci [   32.952879] hub 1-1:1.0: USB hub found [   32.953240] hub 1-1:1.0: 4 ports detected [   45.381633] md: linear personality registered for level -1 [   45.391087] md: raid0 personality registered for level 0 [   45.412536] md: raid10 personality registered for level 10 [   45.416493] xor: measuring software checksum speed [   45.464769]    arm4regs  :  1809.200 MB/sec [   45.514768]    8regs     :  1259.200 MB/sec [   45.564767]    32regs    :  1484.400 MB/sec [   45.564781] xor: using function: arm4regs (1809.200 MB/sec) [   45.745008] raid6: int32x1    134 MB/s [   45.914867] raid6: int32x2    190 MB/s [   46.084865] raid6: int32x4    214 MB/s [   46.254921] raid6: int32x8    194 MB/s [   46.254935] raid6: using algorithm int32x4 (214 MB/s) [   46.254948] raid6: using intx1 recovery algorithm [   46.264504] async_tx: api initialized (async) [   46.312580] md: raid6 personality registered for level 6 [   46.312607] md: raid5 personality registered for level 5 [   46.312619] md: raid4 personality registered for level 4 [   46.329441] device-mapper: ioctl: 4.22.1-ioctl (2012-06-01) initialised: dm-devel@redhat.com [   46.397928] MV-CESA:Fallback driver 'hmac(sha1)' could not be loaded! [   46.397959] alg: hash: Failed to load transform for mv-hmac-sha1: -2 [   46.413874] cryptodev: driver 0.9 loaded. Co można zrobić aby uruchomić QNAPa z danymi jakie posiadał ?
      Pracował w RAID1, więc powinien przynajmniej działać z dyskiem, który nie miał aktualizacji firmware a tylko był wyjęty, sprawdzony pod PC i załadowany ponownie.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.