Skocz do zawartości
house

AC87U i zwiększone zużycie baterii @android

Rekomendowane odpowiedzi

house

Dzisiaj dostałem nowy telefon z systemem Android i w końcu doświadczyłem :

Battery drain on the RT-AC87U wifi devices: QTN issue, they are (still) fighting with it. (cannot fix)

30% baterii w 5h (ogniwo 3300 mAh). So long Quantenna - czas na zmianę :/

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

A jaki to telefon jeśli to nie tajemnica bo u mnie jest w domu LG G3 i Sony Z1 i nie zauważyliśmy tego.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Oneplus 2. Poprzedni G3 działał tylko w LTE bo w domu jedynie sypiam :) Dziś telefon poleżał na WiFi i zonk. Żony Lumia działa w paśmie 2,4 GHz i jest ok. Rmerlin pisal o tym przy wydaniu 378.56 :

Cytat

Note 3: This has the latest QTN firmware for the RT-AC87U, which means better Apple connectivity, but pretty bad power drain for most devices. I recommend sticking to 378.55 if you use a lot of mobile device where battery life is important.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

No to dziwne - bo mój LG G3 i żony Z1 pracuje w 5 Ghz i battery monitor nie pokazał mi żadnych anomalii - czyżby niektóre urządzenia nie rozładowywały się ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Być może nie dotyczy to wszystkich urządzeń, ale problem na pewno istnieje i został potwierdzony. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit
45 minut temu, house napisał:

Być może nie dotyczy to wszystkich urządzeń,

Raczej na pewno, LG G2, HTC Desire ileś tam i Nexus7 nie mają takich objawów. A w domu działają tylko na WiFi, a ja pracuję w domu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Instalacja Asuswrt-Merlin 378.55 rozwiązuje problem, przez noc 8% baterii. I to samo z Netgear R6400 po całym dniu. Ewidentnie coś jest na rzeczy z nowym sterownikiem Quantenna. Oczywiście sprawa dotyczy jedynie pasma 5GHz, na 2,4GHz wszystko gra. Po całodziennym wertowaniu snb wychodzi na to, że urządzenia LG Gx nie mają takiego problemu, ale już Galaxy Sx i Note tak. Oneplus również. 

Cytat

That issue will be solved soon, it's related with QTN DTIM settings.

Cytat

DTIM affects device sleep time, so perhaps QTN is trying to reduce dropouts in the 5GHz band by reducing the DTIM value.

 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
Cytat

The QTN 5Ghz SDK "Driver" keeps reconnect and detect your 5Ghz devices non-stop and result causing some Android devices will drain the battery.

However, not all the devices will have such issue.
To resolve the battery drain and you have to enable Beamforming on 5Ghz.

zobaczymy....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit
18 godzin temu, house napisał:

To resolve the battery drain and you have to enable Beamforming on 5Ghz

Może dlatego nie mam problemów... nie wiem czemu ale zawsze włączam tą opcję... nie widzę różnicy, ani na plus ani na minus... jakaś schiza taka :D

PS. Chociaż patrząc przez pryzmat problemu to jednak różnica po włączeniu jest i to wyraźna, może to jednak nie schiza, tylko intuicja :-p

Edytowane przez Idanit

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

ja nie włączałem z tego powodu :

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

Drenowanie baterii na 5 Ghz mnie też dopadło - ostatnio zmieniłem LG G3 na Asusa Zenfone2 ze551ml bo potrzebowałem czegoś z aktywnym dual sim'em. Pierwszej nocy zeszło mi prawie 30 % w idle - już miałem go oddawać i podczas złorzeczenia na Asusa  przypomniałem sobie o drenażu AC87U na 5 Ghz. Zmieniłem na 2,4 GHz i bateria się uspokoiła - to naprawdę dziwne niektóre tel są odporne (np. Sony Z1 i LG G3) a inne nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Borg u mnie Oneplus2 wydoiło 30% w 5 godzin. Włacz beamforming w 5GHz. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Borg

A sprawdzę dzięki za przypomnienie.

Inną dziwną przypadłością 5 Ghz jakie zauważyłem jest to że mój drugi smart tv (LG) traci połączenie po jakimś czasie bezczynności - sprawdzałem od strony menu i instrukcji tv nigdzie nie piszą o takim trybie oszczędzania, Samsung któego mam nie ma problemu - jak widać standard standardowi nie jest równy :) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

W kwestii implementacji WiFi w telewizorach nie komentuję i nie wypowiadam się :/ Producenci uważają, że kable są tak powszechne, że WiFi to ekstrawagancja :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Witam

Czy na Merlinie są także problemy z drenowaniem baterii przy 5Gh, bo najnowszy od Asusa zjada na Z3 strasznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

@Roman Dom tak, przynajmniej w wersji 378.55 tak było. Nie sprawdzałem nowszych wydań pod tym kątem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Idanit

Ja mam Merlina 378.57 i takich objawów nie mam (LG G2 i G4), na wcześniejszych wersjach też nie zauważyłem, ale ponoć jest to kwestia telefonu, więc nie traktuj tego jako pewniak. Zainstalowanie Marlina to kwestia kilku minut, nie trzeba nic od nowa ustawiać, spróbuj i daj znać jak to wygląda.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Włączyłem beamforming w 5GHz i wszystko jest OK. Nie wiem czy jest sens testować Merlina, bo poza słabym zasięgiem 5GHz wszytko mi pasi.

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Jednak się złamałem i zainstalowałem Merlina, i zaraz problem z dyskiem WD my passport 1TB pokazuje błędy i nie da się z niego korzystać.

Pierwsze testy pokazują że najnowszy soft Merlina nie drenuje urządzeń.

Edytowane przez Roman Dom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
1 godzinę temu, Roman Dom napisał:

Pierwsze testy pokazują że najnowszy soft Merlina nie drenuje urządzeń.

zostaw telefon na noc z włączonym wifi

1 godzinę temu, Roman Dom napisał:

i zaraz problem z dyskiem WD my passport 1TB

dysk był sprawny na OFW ? jakiego rodzaju problem ? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Tak sprawny, merlin nie może go przeskanować bo wykrywa błąd, ale uadło mi się go uruchomić i dlna na tv widzi go i mogę korzystać z dysku natomiast ftp i samba "klient nie ma wystarczających uprawnień" pomimo że są przyznane i na OFW było OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

jeśli to dysk z NTFS przeskanuj go w komputerze, może nieodpowiednio został odmontowany i sypnęły się indeksy, Czasem tak się dzieje w przypadku tego systemu plików.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Czym najlepiej to zrobić mam Win10

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

Niczym innym jak zwykłym CHKDSK LITERADYSKU: /F. Jeśli to dysk wyłącznie do router'a warto zastanowić się nad przejściem na EXT4. 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Tak tylko wtedy nie widzi go komp i jakakolwiek zmiana to problem.

Ps.Jakie korzyści realnie są z tego i czy nie ma problemu przy korzystaniu z dlna na tv?

Edytowane przez Roman Dom

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
14 minut temu, Roman Dom napisał:

Tak tylko wtedy nie widzi go komp i jakakolwiek zmiana to problem.

dlatego napisałem :) : 

1 godzinę temu, house napisał:

Jeśli to dysk wyłącznie do router'a

 

15 minut temu, Roman Dom napisał:

Ps.Jakie korzyści realnie są z tego i czy nie ma problemu przy korzystaniu z dlna na tv?

korzyść taka, że obsługa systemu plików nie jest realizowana przez osobny moduł, moim zdaniem nieco wyższa wydajność (nie jest to jakiś znaczący skok ale na pewno poprawi się zapis), z dlna nie ma problemów. 

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Rozumiem że po przejściu na ex4 dysk sam nie będzie się usypiał, muszę to zrealizować przez Merlina?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house

dokładnie tak

  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Roman Dom

Jeszcze jedna prośba,

jak zmapować dysk pod windowsem?

W lokalizacji sieciowej widzę router i mam wejście na dysk ale mogę tylko kopiować z dysku a nie mogę nic na nim zapisać.

Jak wejdę w Sieć jest router ale pokazuje tylko pena który jest na NTFS. dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
house
2 minuty temu, Roman Dom napisał:

jak zmapować dysk pod windowsem?

    Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto, aby wyświetlić ukryty link.

lub

net use s: \\nazwa_dns_lub_ip\folder

 

4 minuty temu, Roman Dom napisał:

mam wejście na dysk ale mogę tylko kopiować z dysku a nie mogę nic na nim zapisać.

checkbox przy RW w konfiguracji SMB ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • MiMB
      Przez MiMB
      Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam problem z prawidłowym działaniem serwera dlna. Spędziłem już dużo czasu na czytaniu różnych postów na różnych forach. Próbowałem już różnych rozwiązań. Mam wgrane na ruterze najnowszego Merlina. Co ciekawe do tej pory korzystałem z dlna na routerze rt-n14 Asusa i było wszystko ok. Z serwera dlna korzystam przez blueraya LG który jest podłączony do neta przez kabel od routera. Serwer jest widziany przez kilkanaście minut i znika. Dziwne że na PS3 pliki są widziane przez cały czas. Dysk podłączony do routera jest sprawny i nawet sformatowalem go ostatnio na linuksowy format plikow ext4 bo czytałem że to też może pomóc, niestety nie pomogło.Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić? Bo widzę że ludzie mają z tym problem już od dłuższego czasu bo czytałem posty z 2015 r zresztą z tego forum. Wtedy wpis robił mickarp i house podał rozwiązanie niestety to też nie pomogło. Dlatego założyłem temat od nowa.
    • szyjac
      Przez szyjac
      Witam wszystkich.
      Tak, ja we wszystkim muszę zmienić oprogramowanie, nawet w samochodzie.
      ...
      Ostatnio miałem Gargoylle na TPL-WDR4300, niestety ze względu na niską jakość sieci propagowanej przez ten router postanowiłem dokonać zmian i w domu pojawił się RT-AC58U.
      Jakość sieci zadowalająca, niestety mnie brakowało  statystyk z Gargoylle.
      Postanowiłem zaryzykować i ze stron o których wyżej wspomniano zainstalowałem LEDE.
       
      Wybrałem najprostszy wariant instalacji czyli plik stock2lede.trx jako aktualizacja oficjalnego softu, potem aktualizacja LEDE plikiem openwrt-r1283-f176f1f-ipq806x-asus_rt-ac58u-squashfs-sysupgrade.tar.
      Obydwa kroki aktualizacji poprzez interfejs web routera.
       
      Jak narazie jestem zachwycony, w ok godzinkę ogarnąłem konfiguracje, przekierowania portów i wszystko co miałem ustawione na oryginalnym sofcie.
      Teraz router jest po ok 3h od aktualizacji i działa, nie wiem co może niedomagać, skrajności nie testowałem bo nie było kiedy.
      Oczywiście interface web jest teraz po angielsku.
       
      Jak upłynie trochę czasu będę mógł powiedzieć więcej.
      PS - również nie biorę odpowiedzialności za czyjeś błędy, aktualizacje robiłem po KABLU nie wifi.
    • Maciek90
      Przez Maciek90
      Mam problem z tym routerem a mianowicie z aplikacją download master. Po podpięciu dysku pod usb klikam "zainstaluj" w zakładce aplikacja usb. Wszystko przebiega pomyślnie, aplikacja się instaluje i na końcu wyświetla komunikat "uruchom download master". Po kliknięciu odsyła mnie ponownie do strony logowania, co jak wczytałem w instrukcji jest rzeczą normalną. Niestety tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę się zalogować bo wyskakuje komunikat o błędnym haśle lub nazwie użytkownika. Dane logowania wpisuję oczywiście dobre, bo powinny być takie same jak do całego panelu routera. Dodam jeszcze, że robiłem reset do fabrycznych i sprawdzałem inne nośniki i sytuacja się powtarza. Ktoś coś na to poradzi?

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej wyjaśni nasza Polityka prywatności.