Jump to content
DarioX7

Asus RT-AC68U AC1900

Rate this topic

Recommended Posts

grz3si3k

ważne żeby nie widzieć różnicy na niekorzyść  :lol:

 

edit: 

Monitor ruchu chyba nadal jest skopany ..

Edited by grz3si3k

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
W dniu 1.01.2014 o 11:13, grz3si3k napisał:

ważne żeby nie widzieć różnicy na niekorzyść

nie, jest bardzo dobrze:

Sorry, only registered users can display images :(
Sorry, only registered users can display images :(

Sorry, only registered users can display code field :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

okazuje się, że nie tylko w zakresie sterownika radia zaszły zmiany :

Cytuj

Asus has redesigned most of the USB handling code in 374_501 with the intention of eventually supporting USB hubs

postanowiłem więc sprawdzić jak kształtuje się wydajność USB 3.0 na nowej produkcji RMerlin 3.0.0.4_374.37_0 opartej na OFW beta *.501.

Sorry, only registered users can display images :(

  • NAS Tester - 5 krotna pętla rozmiar pliku 4000MB :
Sorry, only registered users can display code field :(
  • SMB - redukcja zakłóceń USB 3.0 włączona

Sorry, only registered users can display images :(
Sorry, only registered users can display images :(

  • SMB - redukcja zakłóceń USB 3.0 wyłączona

Sorry, only registered users can display images :(
Sorry, only registered users can display images :(

Informacja dot. redukcji z AsusWRT :

Sorry, only registered users can display images :(

Świetne wyniki, widać postęp a wynik jest lepszy od tego który udało mi się uzyskać podczas pisania recenzji AC68u 2 miesiące temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

@house,

hmm każdy ma co innego  a odpowiedź Merlina na moje zapytanie co dalej z wersją softu:

AC56 and AC68 wifi not stable for some users due to Asus providing an older driver. Must wait for the correct files from them.

Edited by grz3si3k

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
@house,

hmm każdy ma co innego a odpowiedź Merlina na moje zapytanie co dalej z wersją softu:

Może to ten problem z kartami Intela wrócił.. Chociaż u mnie działa bardzo poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

Może to ten problem z kartami Intela wrócił.. Chociaż u mnie działa bardzo poprawnie.

Myślę że na 100% bo u mnie właśnie na Intelu mam niestabilność na 5GHz 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Andrewan

Witam 

Testował ktoś z kolegów dzisiejszą aktualizację Firmware asusa 374.542 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Testował ktoś z kolegów dzisiejszą aktualizację Firmware asusa 374.542 ?

jeszcze nie widziałem changelog'a - może podać jakiś link ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Andrewan
W dniu 3.01.2014 o 18:42, house napisał:

jeszcze nie widziałem changelog'a - może podać jakiś link ?

Sorry, only registered users can display links :(
 dla systemu win 8 64 bit lub

ASUS RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.374.542

Sorry, only registered users can display code field :(

 

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

Witam 

Testował ktoś z kolegów dzisiejszą aktualizację Firmware asusa 374.542 ?

a możesz pokazać gdzie ty to widzisz ?

aaa .. OFW .. to nie dziękuje :lol:  

 

Za wiele tego nie ma i trochę mało znaczące fix`y 

Może poza tym

 

 

1. Fixed the CTF lock handling mechanism. 

 

Nie ma tu żadnych zasadniczych zmian, ASUS uznał że starsza wersja sterownika która pojawiła się w wydaniu Beta, sprawia się lepiej, więc jako całość doszły tylko fix`y

Edited by grz3si3k

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ja tego nie widzę

Sorry, only registered users can display images :(
wyczyściłem cache przeglądarki i zmieniam wersję OS ale ostania to :

Sorry, only registered users can display code field :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

Ja widzę  :12_slight_smile:

ASUS RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.374.542

Sorry, only registered users can display code field :(

Wielkość pliku 28,17 MBytes 2014.01.03 Aktualizacja

  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Andrewan

Jedyna istotna zmiana to naprawa połączeń modemowych na usb. Reszta wygląda na kosmetykę.

Czyj jest blokada CTF ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Fixed the CTF lock handling mechanism.

poczekam aż się rozejdzie
Sorry, only registered users can display images :(
ten fix to zapewne dalsza część wdrażania CTF Level2, który nie chciał się przestawić z Level1

Link piętro wyżej zakładka sterowniki i oprogramowania.

znalazłem pod Vista 32
Sorry, only registered users can display images :(

Testował ktoś z kolegów dzisiejszą aktualizację Firmware asusa 374.542 ?

tak na szybko : słabszy sygnał, niższe transfery, problemy z ext3 i ntfs :furia:

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
W dniu 2.01.2014 o 10:53, grz3si3k napisał:

Myślę że na 100% bo u mnie właśnie na Intelu mam niestabilność na 5GHz

grz3si3k- przetestuj tę wersję beta od Rmerlina : http://www.mediafire.com/download/siap5j5e3iis8uk/RT-AC68U_3.0.0.4_374.37_2.trx

Cytat

I only integrated the updated CTF and wireless drivers in it

musiałem wrócić do bety 501 - na razie najlepszy FW pod względem radia. Zwracałem uwagę jedynie na pasmo 5Ghz a okazało się, że na ostatniej wersji RMerlin'a strasznie kuleje pasmo 2,4Ghz - 8MB/s vs 23MB/s na beta 501.

Zorientowałem się dopiero dziś jak testowałem extendery WiFi od Asusa :12_slight_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k
W dniu 5.01.2014 o 17:12, house napisał:
grz3si3k- przetestuj tę wersję beta od Rmerlina : http://www.mediafire.com/download/siap5j5e3iis8uk/RT-AC68U_3.0.0.4_374.37_2.trx

hmmm .. a skąd Ty to masz ? 

Jakiś Changelog ?  :12_slight_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

hmmm .. a skąd Ty to masz ?  Jakiś Changelog ?

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k
W dniu 5.01.2014 o 17:12, house napisał:
grz3si3k- przetestuj tę wersję beta od Rmerlina

No to reasumując:

  1.  2,4 GHz - znów brak stabilność na Atherosie, spadł zasięg sygnału, prawdopodobnie powróci problem dostępu do sieci
  2. 5 GHz - jak poprzednio ustabilizowały się transfery 
  3. NAT Acceleration - pomimo zmiany na Level 2, wraca samoczynnie na Level 1 (gdzieś na forum Merlina też to widziałem)
  4. Koszmarnie długi czas restartu rutera
  • Like it 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

@grz3si3k więc musisz czekać na publikację źródeł asusa ze sterownikiem z beta 501 i produkcję RMerlina bazującą na nich.

Sorry, only registered users can display images :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

@grz3si3k więc musisz czekać na publikację źródeł asusa ze sterownikiem z beta 501 i produkcję RMerlina bazującą na nich.

 

O ile dobrze pamiętam, to właśnie była ta poprzednia wersja która miałem wgraną.

Based on RT-AC68U 3.0.0.4.374_501 sources from Asus

 

pewnie wsadziłbym OFW, ale muszę mieć możliwość logowania kluczami po ssh

Edited by grz3si3k

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

O ile dobrze pamiętam, to właśnie była ta poprzednia wersja która miałem wgraną. Based on RT-AC68U 3.0.0.4.374_501 sources from Asus

tak tylko w źródłach nie było właściwego sterownika który był w beta 501.

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Nowa beta fabrycznego FW :

ASUS RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.374.573

Sorry, only registered users can display code field :(

Sorry, only registered users can display links :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
house
Warto instalowac ? bo jade na poprzedniej becie
Nie wiem, nie instalowałem ponieważ testuję teraz r7000 i jego USB.

Sprawdź proszę jeśli możesz to zaoszczędzisz komuś trochę czasu

Sorry, only registered users can display images :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
grz3si3k

Nowa beta fabrycznego FW : ASUS RT-AC68U Firmware version 3.0.0.4.374.573

Może pójdą źródła i Merlin ogarnie ...  

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

Mała aktualizacja recenzji : 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
house

ktoś z Was wykonywał operację upgrade konfiguracji DDR w RT-AC68U  :question:
nigdy nie zaglądam w zakładkę Utilities, a tam :

Cytuj
ASUS RT-AC68U DDR Configuration Upgrade Tool version 1.0.0.7
This tool can upgrade the RT-AC68U DDR clock rate from 533MHz to 666MHz.
This upgrade is optional.
WARNING!!!
Using this tool only after firmware upgraded to 3.0.0.4.374.339
Do not using this tool if you are not sure how to.
Avoid power outages during update process.
Power outage during update will cause irreversible damage to RT-AC68U

Sorry, only registered users can display images :(

po każdorazowej aktualizacji FW trzeba wykonywać operację ponownie. właśnie zrobiłem upgrade do beta *.573

operacja w syslogu :

Sorry, only registered users can display code field :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
zbyszek82

Koledzy dzis wgralem sobie najnowszego merlina z koncowka 38 i cos dziwnego sie dzieje z guzikiem restart na glownym ekranie routera.

Kiedy go wciskam router niby sie resetuje bo putty traci polaczenie ale diody nie gasna i do routera nie da sie juz wejsc. Dopiero pomaga wylaczenie i wlaczenie spowrotem recznie z tylu na przycisku.

Jaka sugestia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Similar Content

    • Mar0051988
      By Mar0051988
      Witam. Chodzi mi o to, że mam Internet od INEA światłowód 1Gbps/1Gbps, modemo-router od nich w trybie bridge oraz dodatkowo zakupiłem publiczne ip ponieważ gram on-line na ps4, oraz dokupiłem swój router ASUS Rt ac88u typowo pod konsole. Zauważyłem, że podczas rozgrywki on-line w Pro Evolution Soccer 2020 mam minimalny lag, który utrudnia rozgrywkę(za późno podanie od swojego zawodnika lub w bezsensowny kierunek, brak możliwości odbioru piłki itp.) Jednak jak zresetuje router Asus do ustawień fabrycznych bądź zrobię restart i ustawie wszystko identyczne to gra się bez żadnych opóźnień nawet minimalnych po prostu rewelka. Problem w tym, że musiałbym to robić praktycznie codziennie bo na drugi dzień jak gram jest katastrofa, znowu problemy z odbiorem piłki itp. Wcześniej robiłem: stałe ip konsoli w ps4 i router asus, dmz, upnp, przekierowanie portów, wył.zapory firewall i zawsze tak samo jeden dzień ok a na drugi katastrofa, także te zmiany mają wpływ tylko po restarcie lub resecie routera. Obecnie robię tylko restart zostawiam na unpn i statyczny adres ip konsoli ustawiam i jeden dzień można grać, tylko troszkę to irytujące, takie codzienne restarty.
      Dodam jeszcze kilka screenów z mojej konfiguracji:
      1. Modem operatora w trybie bridge, publiczne ip- połączony z moim routerem ASUS po WAN-ie-do routera ASUS po kablu LAN podłączona konsola PS4( w routerze przydzielony statyczny adres ps4/w ps4 ręcznie ustawiony adres ip)- zdjęcia nr 1,2,3 mój router ASUS i ustawienia WAN, zdjęcia 4,5 jak zachowuje się konsola podłączona do ASUSa.
      2. Modem operatora tryb bridge, publiczne ip podłączony bezpośrednio z moją konsola ps4 bez udziału routera ASUS. Zdjęcia 6,7 pokazują jak zachowuje się konsola ps4.
      Moje spostrzeżenia jak wyżej pisałem przy podłączeniu konsoli ps4 po routerze ASUS jeden dzionek wyśmienicie po wcześniejszym resecie na drugi dzień kaszana.
      Po podłączeniu konsoli tylko pod modem ISP granie online bez lagów tak jak na ASUSIE po resecie.
      Doczytałem się również, że routery ASUSA czasami mają jakąś fabryczną wadę i przy łączu internetowym , gdzie ip jest przez DHCP to one jakoś głupieją i są problemy. IP statycznego od ISP nie otrzymam bo to oferta tylko dla firm. Gdyby ktoś to jeszcze potwierdził to wyślę tego ASUSA na gwarancję i niech wymieniają na nowy. Druga alternatywa to nie czekać tylko kupić inny np. Netgear Nighthawk xr500 pro gaming, bo czytałem, że one niby nie mają takich problemów ale i tu prosiłbym o pomoc. Na tą chwilę wgrałem tylko te 3 zdjęcia przedstawiające konfigurację routera, jak ktoś będzie chciał rozwiązać problem dodam zdjęcia z konsoli ps4.  Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam



    • gulashos
      By gulashos
      Cześć może ktoś z Was poda mi pomocną dłoń  zacznę, że korzystam z poradnika: https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=16352 (niestety tamto forum padło nie można założyć konta). 
      Chce skonfigurować OpenVPNa z interfejsem TAP między Asus RT-AC68U (server na OFW) z adresacją 192.168.1.x a Asus RT-N66U (client na Tomato) z adresacją 10.1.1.x.  Napotkałem kilka na kilka problemów.
       
      Docelowo chce aby 1-2 portów na RT-N66U działały w adresacji 192.168.1.x i stanowiły część sieci gdzie znajduje się RT-AC68U a pozostałe 2 w 10.1.1.x
       
      Startuje server na RT-AC68U wg poniższej konfiguracji:
      http://prntscr.com/puxjgo
       
      na RT-N66U stawiam clienta:
      http://prntscr.com/puxkc7
       
      na RT-AC68U logi wskazują, że połączenie zostało nawiązane:
       
      Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15132 Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:24:54 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:24:55 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCP connection established with [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link local (bound): [undef] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: TCPv4_SERVER link remote: [AF_INET]91.___.___.___:15133 Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: write TCPv4_SERVER: Connection reset by peer (code=104) Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Connection reset, restarting [0] Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Closing TUN/TAP interface Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: SIGUSR1[soft,connection-reset] received, process restarting Nov 10 12:25:35 vpnserver1[7762]: Restart pause, 1 second(s) Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Encrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Cipher 'AES-128-CBC' initialized with 128 bit key Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Static Decrypt: Using 160 bit message hash 'SHA1' for HMAC authentication Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Socket Buffers: R=[87380->87380] S=[16384->16384] Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP device tap21 opened Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: TUN/TAP TX queue length set to 100 Nov 10 12:25:36 vpnserver1[7762]: Listening for incoming TCP connection on [undef] ale gdy próbuje sprawdzić czy tunel się zestawił na RT-N66U pingując bramę 192.168.1.1 to nie widzę aby tunel się postawił. 
      Gdy sprawdzam komendą ifconfig:
       
      tap11 Link encap:Ethernet HWaddr ____________________ inet addr:192.168.1.201 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 UP BROADCAST RUNNING PROMISC MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:100 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) to widzę, że interfejs TAP11 się postawił i przydzieliło mu adres w teorii z sieci RT-AC68U 192.168.1.x . Coś pominąłem? Na tą chwilę zależy mi aby mieć pewność, że tunel ruszył kwestia portów to temat na później. Nie wiem czy nie muszę przypadkiem czegoś odblokować na routerze na którym stoi Server OpenVPN. Próbowałem generować klucz static zarówno na routerze serverze jak na cliencie (z racji, iż AC68U ma OFW i nie ma "konsoli" generowałem z tamtąd - nie wiem czy to ma znaczenie). 
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

openitforum.pl

Forum poświęcone przesyłaniu i przechowywaniu danych w małej sieci. Prezentujemy testy urządzeń oraz pomagamy w ich obsłudze i konfiguracji.
×
×
  • Create New...

Important Information

We use cookies for purposes related to advertising, social media and statistics. By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies. All information required in this matter includes: Privacy Policy, Guidelines and Terms of Use.